• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

14.05.2021

07:00

EVROPA NA NOGAMA, TUČE, KAMENOVANJE, GORE ZASTAVE... Ako su mislili da će Hamas i Izrael ratovati samo na lokalu, gadno su se prevarili! DA LI JE PREĐEN RUBIKON?

Vesti

EVROPA NA NOGAMA, TUČE, KAMENOVANJE, GORE ZASTAVE... Ako su mislili da će Hamas i Izrael ratovati samo na lokalu, gadno su se prevarili! DA LI JE PREĐEN RUBIKON?

Podeli vest

Kamenovanje sinagoge i paljenje izraelske zastave u gradovima u Nemačkoj, ali i sukob pristalica Palestinaca i Izraelaca u Njujorku govori da izraelsko-palestinski sukob nije ostao u okvirima Bliskog istoka. Pitanje je - mogu li dešavanja u Pojasu Gaze otvoriti put ka eskalaciji incidenata širom Evrope i sveta?

Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, prof. dr Mitar Kovač podseća na istorijsku protivurečnost koja postoji između dva naroda u teritorijalnom smislu i u pogledu državnosti Palestine i odnosa prema Jerusalimu.

Preti li eskalacija incidenata širom Evrope i sveta

- Naravno da se povremeni sukobi i čarke ne dotiču samo ova dva naroda, već čine razdelnicu svrstavanja na jednu ili drugu stranu mnogih država i to ne samo na Bliskom istoku. Zato možemo reći da će ovaj problem i u narednom periodu „zapljusnuti" sve delove sveta gde živi populacija jevrejskog i palestinskog naroda ili tamo gde se njihovi interesi dotiču. Naime, kroz migracije je u Evropu došao jedan deo palestinskog naroda ili simpatizera palestinske ideje, pa će se kroz te ulične proteste i nemire njihovo nezadovoljstvo preneti i na taj prostor - ocenjuje Kovač.

KARADŽIĆ BRUTALNO ODGOVORIO LONDONU: SMATRAĆU SE RATNIM ZAROBLJENIKOM V. BRITANIJE budem li prebačen u neki od njenih zatvora!

Ipak, veruje on, protesti u drugim državama izazvani eskalacijom izraelsko-palestinskog sukoba biće pod kontrolom snaga bezbednosti tih zemalja.

- Oni će to sasvim sigurno smatrati svojim prioritetom i učiniti sve da dođe do razdvajanja tih etničkih skupina ili će, pak, razdvajati mesta održavanja skupova jedne i druge strane. Međutim, kada je reč o Bliskom istoku, sigurno je da će se pojačati svrstavanje država iz tog regiona na jednu ili drugu stranu, u smislu diplomatske, političke, pa i posredne vojne pomoći i podrške. Ovaj sukob, ako se u izvesnoj bliskoj budućnosti smiri, ipak će se, na žalost, kontinuirano ponavljati, kao što je često bio slučaj i u prošlosti, jer je reč o nepomirljivim interesima jedne i druge strane - upozorava Kovač.

Sve zavisi od dužine trajanja aktuelnog sukoba

Kako za Sputnjik kaže ekspert za međunarodne odnose dr Srđan Perišić, obim i intenzitet „prelivanja" sukoba Izraela i Palestine na Evropu i SAD zavisi, pre svega, od toga koliko će trajati aktuelna eskalacija odnosa između Palestinaca i Jevreja u Pojasu Gaze.

- Ako bi njihov sukob na Bliskom istoku potrajao, onda postoji mogućnost da će Palestinci organizovati šire i veće proteste ispred ambasada Izraela ili sinagoga u drugim zemljama. Ali, cela ova situacija je svakako deo jednog šireg dešavanja na Bliskom istoku i u arapskom svetu, gde su Sjedinjene Američke Države u poslednjih deset godina napravile haotičnu situaciju, počev od arapskih proleća, dakle sa jedne strane izazivajući građanske ratove u arapskim državama, a, sa druge strane, podržavajući Izrael u odnosu prema Palestincima. U suštini, sve ovo što sada gledamo je posledica američkog i uopšte zapadnog mešanja u tom delu sveta, jer su iza sebe ostavljali ne rešene, već pojačane konflikte i devastirane države - smatra Perišić.

U SLUČAJU NUKLEARNOG RATA NA MOSKVU NEĆE PASTI NIJEDAN PROJEKTIL! ZAŠTIĆENA JE BRUTALNO, Ameri zavide prestonici Rusije!

I Mitar Kovač veruje da se odnos Izraela i Palestine reflektuje kroz odnos drugih država, poput pre svega, Irana i SAD.

- U regionu Bliskog istoka između ove dve države ima spornih strateška pitanja, a po izjavama zvaničnika vidimo da Iran i SAD imaju dijametralno suprotna viđenja o tome ko je uzrokovao poslednje sukobe na relaciji Izrael-Palestina. Zato, izvesno zatišje koje može nastupiti u pogledu vojnih operacija od strane Izraela ili Hezbolaha ovaj problem ipak neće rešiti na duže vreme i uvek postoji opasnost od nastavka sukoba, daljih vojnih akcija i stradanja civilnog stanovništva - ukazuje Kovač.

U američkom gradu Njujorku su se ispred izraelskog konzulata sukobile dve grupe demonstranata - onih koji podržavaju palestinsku stranu i onih koji smatraju da je u obračunima jedina žrtva Izrael.

OTVARA SE PUT ZA PROCESUIRANJE ĐUKANOVIĆA I KRIMOSA IZ DPS! Milo ostaje bez dva ključna šrafa u pravosuđu, STANKOVIĆ I KATNIĆ BROJE SITNO!

Policija je uspela da između njih postavi metalnu ogradu, ali oni su i dalje nasrtali jedni na druge i preskakali mrežu kako bi se obračunali i fizički. Palestinski demonstranti pojavili su se sa maketom tenka i transparentom „Slobodna Palestina", tražeći od međunarodne zajednice da konačno reaguje i pomogne Palestini da konačno ostvari svoju višedecenijsku želju da dobije svoju državu. S druge strane, Izraelci su ukazali na to da je njihova zemlja stalno na udaru palestinske terorističke grupe Hamas.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan63

pre 2 godine

Očigledno je ko je prvi započeo ovo međusobno uništavanje. Po meni, Izrael sada vrši genocid nad palestinskin narodom i pitam se šta će se desiti ako se sada u taj rat uključe ostale arapske zemlje. I nekako se sve, slučajno ili ne, dešava posle Bajdenovog dolaska na vlast. SB UN - nemoćan.

Pera

pre 2 godine

Nije mi jasno jel to Informer navija za Hamas? Za teroriste? Iste one sto su nas ubijali po Kosovu? Sramota.

Milan63

pre 2 godine

Nesto si pomešao. Izrael nas je izdao i priznao lažnu državu Kosove i UČK koji je izvršio teror nad tamošnjim srpskim stanovništvom. Dakle, ne bih previše pravdao Izrael koji je jači od Palestinaca i koji ih sistematski teroriše. A i ovaj rat je započeo izraelskim rušenjem one zgrade u Gazi. Budimo ipak objektivni. Hamas nije u sukobu sa Srbijom, već sa Izraelom.

ana

pre 2 godine

Postovani gospodine nas su Izraelci bombrdovali, njihovi generali, politicari su unistili Srbiju. Jel Vi to imate lokalnu amneziju?

Zajko Kukurajko

pre 2 godine

sastali se cionisti sa islamistima, samo fali da im se pridruže inkvizitori i tobož borci za demokratiju i ljudska prava... ha, ha, ha...

Kokan

pre 2 godine

A jesu li protestovali i Rusi i Turci sto ne mogu da udju u Gazu????

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija