• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

18.05.2021

09:26

SPREMA SE VELIKA OPERACIJA IZRAELA! Ruski novinar otkriva - hoće li vojska udariti na glavni adut HAMASA?! /FOTO/VIDEO/

Vesti

SPREMA SE VELIKA OPERACIJA IZRAELA! Ruski novinar otkriva - hoće li vojska udariti na glavni adut HAMASA?! /FOTO/VIDEO/

Podeli vest

Eskalacija situacije u Pojasu Gaze se nastavlja. U sedmodnevnim udarima poginulo je 10 osoba sa izraelske strane, dok Palestina broji gotovo dve stotine žrtava, a evidentno je da će ove brojke samo rasti. Ruski novinar Aleksandar Koc ne isključuje da će Izrael udariti na glavni adut Hamasa – podzemlje, kao ni ulazak izraelske vojske u enklavu

Tokom decenija arapsko-izraelske konfrontacije Hamas je pretvorio Pojas Gaze u pravu tvrđavu. Raketni sistemi su raspoređeni duž čitave enklave, čime se objašnjava naizgled neselektivnost kontra-napada.


Izuzetno je teško pogoditi najvažnije objekte Hamasa s obzirom da se oni nalaze ispod zemlje – desetine kilometara tunela u kojima su skladišta oružja, radionice za ručnu izradu raketa, kao i skloništa za ljude.

Zahvaljujući tome militanti su do skoro bili nedodirljivi. Međutim, deluje da je Izrael odlučio da liši neprijatelja tog aduta, smatra Koc.

- Noću su Izraelske odbrambene snage izvele treću rundu napada na sistem tunela "Metro" Hamasa na severu Pojasa Gaze - saopštila je u ponedeljak pres-služba Ministarstva odbrane Izraela.

Prema navodima vojnog resora, 54 lovca izraelskog ratnog vazduhoplovstva pogodila su otprilike 35 meta i 15 kilometara tunela. Ministarstvo ističe da je to deo velike operacije protiv podzemne infrastrukture Hamasa u Pojasu Gaze.

Ruski novinar podseća da oružane grupe na Bliskom istoku svuda koriste podzemna skloništa. Nakon oslobođenja sirijskog Alepa u decembru od militanata "Džebhat nusre" 2016. godine, ispod grada je otkrivena dobro razvijena mreža tunela. U nekima je bez problema mogao da prođe kamion, bilo je struje, ventilacije, kao i žičane telefonske mreže. Sirijska vojska je srušila većinu tunela.

Foto: AP/Tanjug

Kopneni napad na Pojas Gaze


Društvenim mrežama poslednjih dana kruže video-snimci na kojima je prikazano prebacivanje izraelske oklopne tehnike prema Pojasu Gaze.

- Izgleda da je izraelska armija rešila da ne "škrtari" – prebacuju transportere sa tenkovima i borbenim vozilima pešadije, kamione sa municijom, gorivom i posadom, samohodno artiljerijsko oružje i višecevne bacače raketa - piše Koc.

- Imamo li nameru da uđemo u enklavu? Imamo planove i naređenja da budemo spremni da to učinimo, ali trenutno nema izraelske vojske unutar Pojasa Gaze - izjavio je na brifingu portparol Izraleskih odbrambenih snaga Jonatan Konkrikus.

S tim u vezi, precizirao je da vojska nema informaciju o mogućem početku takve operacije u narednim danima. - Ali teško da će unapred obavestiti o tome - dodao je.

Novinar podseća da su militanti od 10. maja lansirali više od tri hiljade raketa različite snage iz Pojasa Gaze. Kao odgovor na to, avijacija i artiljerija izvode masovne udare ciljajući objekte Hamasa i palestinskog pokreta „Islamski džihad“.

Ishod toga je razoran – u enklavi je uništeno više od četiri hiljade kuća, ljudi su ostali bez struje, ima problema sa vodosnabdevanjem. Izraelska vojska je likvidirala nekoliko desetina militanata, uključujući i visoke komandante.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj! Osim toga, saopšteno je da će selektor A reprezentacije Dragan Stojković Piksi u subotu nakon utakmice Juventus - Milan održati sastanak sa fudbalerima ta dva tima Dušanom Vlahovićem, Filipom Kostićem, Lukom Jovićem i Jan Karlom Simićem! Takođe, iz srpske kuće fudbala saopšteno je

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija