• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

22.05.2021

08:09

NASA JE UPOZORENA, ČOVEK NE SME DA SE VRATI NA MESEC?! Stručnjaci ukazali na opasnot: Veliki svemirski događaji mogu da nas iznenade!

Vesti

NASA JE UPOZORENA, ČOVEK NE SME DA SE VRATI NA MESEC?! Stručnjaci ukazali na opasnot: Veliki svemirski događaji mogu da nas iznenade!

Podeli vest

Solarne oluje mogu ozbiljno da povrede ili usmrte astronaute u svemiru, a one se događaju često u određenim solarnim cikulusima. NASA bi to trebalo da uzme u obzir tokom planiranja misije “Artemis” i povratka čoveka na površinu Meseca, upozoravaju stručnjaci

Sunce prolazi kroz cikluse koji obično traju 11 godina i tokom kojih se beleži znatno povećanje solarnih aktivnosti, nakon kog sledi period relativnog mira u njegovoj aktivnosti. Ranije se mislilo da se najveće solarne oluje javljaju nasumično i da nisu povezane s tim ciklusom, kaže profesor Metju Ovens sa britanskog Univerziteta u Redingu. Do toga dolazi zbog nedostatka podataka, prenosi portal "Nju sajantist".

Tokom 150 godina dnevnih geomagnetskih merenja uticaja solarnih oluja na Zemljino magnetsko polje, zabeleženo je samo šest velikih solarnih oluja, ali tehnike statističke analize poznate kao metod Monte Karlo sada su bacile novo svetlo na to.

Ovens je sa kolegama napravio simulaciju Sunca u kojoj se ekstremni vremenski poremećaji događaju nasumično i simulaciju u kojoj se ti poremećaji događaju na vrhuncu solarnog ciklusa.

Simulacije su ponovili više stotina hiljada puta i proverili koliko se često podudaraju s malom količinom podataka s kojom zapravo u stvarnosti naučnici i raspolažu. Zaključili su, sa 99 odsto verovatnosti, da se velike solarne oluje najčešće događaju na vrhuncu solarnog ciklusa.

Njihova analiza sugeriše da se ekstremni vremenski događaji u svemiru dešavaju rano u parnim solarnim ciklusima i kasno u neparnim solarnim ciklusima. Ciklus u kojem se nalazimo je 25. po redu (otkako su počela merenja) i počeo je u decembru 2019. godine.

Foto: Printscreen You Tube

Bolje i gore vreme

Uzevši sve navedeno u obzir, Ovens ističe da će uslovi u svemiru biti bolji u prvoj polovini ove decenije, za sve koji planiraju misije na Mesec s ljudskom posadom.

“Ti veliki svemirski događaji uvek nas mogu iznenaditi, oni su retke pojave koje se mogu javiti bilo kad, ali verovatnije su u određeno vreme. Ako želite da zaštitite zdravlje svojih astronauta, postoje bolja vremena za odlazak u svemir, kao što postoje i gora vremena za to”, ističe Ovens. 

Astronauti su već u prošlosti bezmalo imali blizak susret s tim istim problemom. Jedna velika solarna oluja dogodila se između misija 16 i 17 programa Apolo 1972. godine. Ta je svemirska oluja mogla je da ubije bilo kog astronauta koji bi se tada našao u svemirskoj šetnji, a astronautima u letelici drastično bi povećala rizik obolevanja od raka, prenosi portal Zimo.

Rezultati studije Ovensovog tima mogli bi da se odraziti na NASA program “Artemis”, kojim se planira povratak čoveka na Mesec do 2024. godine. Ako bi se, kako neki sugerišu, ti planovi odložili za drugu polovinu ove decenije, velika solarna oluja mogla bi da bude na vrhuncu baš u vreme same misije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dusan

pre 2 godine

A jel to jos uvek neko misli da je covek bio na mesecu.Pogotovo ne americki covek.

baron Minhauzen

pre 2 godine

ja sam bio na Mesecu brez ikakvih problema

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija