• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.05.2021

23:16

OTKRIVAMO OVO BI MOGAO BITI VELIKI PROBLEM ZA SVE NAS! Bajden pritiska Grčku DA PRIZNA KOSOVO!

Vesti

OTKRIVAMO OVO BI MOGAO BITI VELIKI PROBLEM ZA SVE NAS! Bajden pritiska Grčku DA PRIZNA KOSOVO!

Podeli vest

* Amerikancima je jako važno da Grčka prizna lažnu državu brzo, pre nastavka dijaloga u Briselu * To bi bilo kršenje Vašingtonskog sporazuma i Srbija bi morala da krene u kampanju 'otpriznavanja'

Američki predsednik Džozef Bajden i njegova administracija žestoko pritiskaju vlast u Grčkoj da u narednim danima prizna lažnu državu Kosovo, saznaje Informer!


Vašingtonu je, tvrde naši odlično obavešteni diplomatski izvori, jako je važno da Atina prizna nezavisnost 'Kosova' pre nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, koji se planira za sredinu juna. Ideja jeste da se 'grčkim priznanjem' oslabi pozicija Srbije i da se pokaže kako je 'kosovska nezavisnost' gotova stvar!

Vučić: Fabrika AFT veliki uspeh

Predsednik Vučić izjavio je prilikom otvaranja fabrike auto-delova u Priboju AFT da Priboj brzo napreduje i da ta nemačka kompanija najavljuje mogućnost otvaranja još pogona u ovom gradu. Reč je o firmi koja radi kao podizvođač za 'audi', BMW i 'folksvagen' i koja će zaposliti 400 ljudi. Vrednost investicije je šest miliona evra.
- Ljudi se već javljaju za posao, to su velike i važne vesti. Kad sam tokom obilaska fabrike pitao jednog momka i devojku da li još neko radi u porodici, prvi put sam čuo da im u porodici rade svi. Od ove fabrike biće više novca za Priboj - naveo je Vučić, koji je prisustvovao i otvaranju hotela 'Terme 36.6' u tom gradu, a koji je izgradio srpski biznismen iz Moskve Goran Destić.


Stručnjaci upozoravaju i da bi u slučaju da Grčka popusti pred pritiskom SAD i prizna lažnu državu to značilo kršenje sporazuma u Vašingtonu, posle čega bi Srbija mogla i morala da krene u kampanju za 'otpriznavanje'.


Naši diplomatski izvori kažu da Bajdenova administracija 'pritiska' Grčku tamo gde je najtanja.

- Grčka je, to svi znamo, u velikim finansijskim problemima već godinama unazad, a pandemija koronavirusa dovela je do toga da Atini ponovo preti bankrot. Amerikanci to dobro znaju i zato Grke uslovljavaju finansijskom pomoći, investicijama, novim kreditima i reprogramom starih zajmova... Prete da će 'zavrnuti slavinu' ukoliko ne priznaju 'Kosovo', i to brzo, pre nastavka dijaloga u Briselu. To im je jako važno, jer bi u tom slučaju pozicija Srbija bila znatno oslabljena, a Amerikanci veruju da bi ovaj grčki potez pratile i preostale četiri države koje ne priznaju lažnu državu: Španija, Rumunija, Kipar i Slovačka - prenosi naš izvor.

 

Putevi, traktori, gasovod....
Šef države najavio je i da će u potpunosti biti urađen put Kokin Brod - Pribojska Banja - Priboj, za šta će država izdvojiti osam miliona evra. Radovi bi trebalo da počnu najkasnije 1. oktobra. Vučić je rekao i da će država obezbediti subvencije od 50 odsto za nabavku 750 novih traktora u Srbiji kako bi seoska domaćinstva mogla da obnove mehanizaciju.
- Država će pomoći opštini Prijepolje da vrati dugove, izgradi dobre puteve i gasovod. Sve ovo radimo kako bismo privukli investitore, bez toga neće da dođu - istakao je predsednik.

Da u tvrdnjama naših sagovornika i te kako ima istine posredno je juče potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da se 'pribojava da će u narednom periodu uslediti različite vrste političkih pritisaka po pitanju Kosova'.

- Dobio sam neke nimalo lepe najave po pitanju Kosova. U pitanju su različite vrste pritisaka oko naše pokrajine... Ali borićemo se do kraja, predaja za nas nikada nije opcija - poručio je Vučić, koji je juče u Priboju prisustvovao otvaranju nemačke fabrike AFT i hotela 'Terme' (vidite okvir).
Komentarišući američke pritiske na 'braću Grke', politikolog Aleksandar Pavić potvrđuje da je u toku velika 'operacija pritiska' od strane zapadnih sila, pogotovo Amerike.


- Grčka jeste u lošem finansijskom stanju i podložna je pritiscima. Ali bio bih iznenađen ako bi se to desilo, jer bi to žestoko uzdrmalo grčku vladu, pošto bi to bila jako nepopularna odluka. Pritisci oko Kosova će se definitivno nastaviti. Zapadne pozicije su sve slabije i zato im se žuri. Ipak, dokle god se Srbija drži Rezolucije 1244 SB UN, lažna država nikada ne može da bude primljena u Ujedinjene nacije - naglašava Pavić.


Dosad nije popustila


Milisav Paić iz Srpskog spoljnopolitičkog kruga procenjuje da u ovom trenutku Grčka neće podleći pritiscima.

Moj ugao
ŽOZEP BORELJ
ŠEF DIPLOMATIJE EU

Sveobuhvatni obavezujući sporazum između Srbije i 'Kosova' trebalo je odavno da imamo. U junu očekujem međuvladinu konferenciju sa Srbijom i sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou.

Grčka je godinama unazad, i to u vreme kad je bila u gotovo potpunom finansijskom kolapsu, bila izložena pritiscima i SAD i drugih velikih zapadnih zemalja da prizna 'Kosovo', ali to nije učinila. S druge strane, takvu mogućnost ne treba isključiti, ali mislim da do toga neće doći u bliskoj budućnosti, osim ako to ne bude u sklopu nekog novog plana EU i SAD za 'trajno rešenje' - zaključuje Paić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zajko Kukurajko

pre 2 godine

nek najpre prizna GENOCID NAD INDIJANCIMA! zatim može drugima da "soli pamet"

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija