• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Iskra.co

25.05.2021

19:29

DA NIJE SMEŠNO... SAD, BRISEL I ZAPAD NAMERILI DA PRIVEDU PRAVDI LUKAŠENKA! Kako to misle da izvedu, pozovu vanzemaljce?!

Vesti

DA NIJE SMEŠNO... SAD, BRISEL I ZAPAD NAMERILI DA PRIVEDU PRAVDI LUKAŠENKA! Kako to misle da izvedu, pozovu vanzemaljce?!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države, zajedno sa svojim partnerima, nameravaju da privedu pravdi predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, rekao je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan

Kako je saopštila Bela kuća, Saliven je u razgovoru sa bivšim kandidatom za predsednika Belorusije Svetlanom Tihanovskom "jasno stavio do znanja" da će Sjedinjene Države, u koordinaciji sa EU i drugim saveznicima i partnerima, raditi na tome da "Lukašenkov režim odgovara" za incident sa avionom "Rajan erom".

U saopštenju se navodi da je Salivan, u ime SAD, dao "snažnu podršku zahtevima beloruskog naroda u vezi demokratije, ljudskih pravi i osnovnih sloboda i naglasio potrebu za "održavanjem slobodnih i poštenih izbora pod nadzorom OEBS-a radi rešavanja trenutne krize".

Ranije je Evropski savet pozvao evropske aviokompanije da izbegavaju da lete iznad Belorusije i saopštio da očekuje od Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju da hitno istraži gore navedeni incident. Lideri država EU su se založili za uvođenje novih sankcija Belorusiji.

ŠTA SADA?! MINSK OBJAVIO TRANSKRIPT RAZGOVORA KONTROLE LETA I PILOTA RAJAN ERA! Zapad je sve očekivao, samo ne ovo!

Ranije je press služba vazdušne luke za RIA Novosti saopštila da je avion "Rajanera" hitno sleteo u belorusku prestonicu nakon dojave o bombi, koja se ispostavila lažnom. Među putnicima je bio i osnivač opozicionog kanala na Telegramu "Nekta", Roman Protasevič, koji je zadržan tokom provere dokumenata.

Kako je objašnjeno u Ministarstvu odbrane Belorusije, lovac MiG-29 podignut je u vazduh da prati avion.

Mnogi političari zemalja EU i evropski zvaničnici zatražili su međunarodnu istragu incidenta.

BRUTALNA ŠAMARČINA LONDONU! SUD U STRAZBURU PRESUDIO: VELIKA BRITANIJA KRIVA! Za nelegalno prisluškivanje, video nadzor, kršenje ljudskih prava... IMA TOGA KOLIKO HOĆETE!

U Belorusiji je Protasevič optužen za organizaciju masovnih nereda (do 15 godina zatvora) i organizaciju grupnih akcija koje grubo krše javni red (do tri godine zatvora). Pored toga, pokrenut je krivični postupak zbog izvršenja "namernih radnji usmerenih na podsticanje društvenog neprijateljstva na osnovu profesionalne pripadnosti" (maksimalna kazna 12 godina).

Na "Nekti" se je pozivalo na proteste koji su započeli nakon predsedničkih izbora u Belorusiji u avgustu prošle godine i trajali više od šest meseci. Vlasti republike prepoznale su ovaj Telegram kanal kao ekstremistički. Sam Protasevič pojavio se na spisku onih koji su umešani u terorizam i stavljen je na poternicu.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!
Društvo

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!

U Srbiji će sutra biti promenljivo oblačno, toplo i nestabilno, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i to uglavnom u drugom delu dana a najviša dnevna temperatura biće od 20 do 25 stepeni, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

01.05.2024

12:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15