• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.05.2021

11:02

SKANDAL! Milanović vratio ratna odlikovanja Branimiru Glavašu, optuženom za pokolj srpskih civila!

Vesti

SKANDAL! Milanović vratio ratna odlikovanja Branimiru Glavašu, optuženom za pokolj srpskih civila!

Podeli vest

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović vratio je ratna odlikovanja osuđenom ratnom zločincu, generalu Branimiru Glavašu, a njegov sin i advokat Filip Glavaš je pozdravio odluku kao "jedino razumno i logično rešenje u situaciji kada njegov otac više nema status osuđenika

Glavašu je sedam ratnih odlikovanja i čin general-majora 2010. godine oduzeo tadašnji predsednik Ivo Josipović, pošto je bio pravosnažno osuđen za ratne zločine.

Milanovićeva odluka o prestanku važenja Josipovićeve odluke objavljena je u Narodnim novinama, a navodi se da je donesena 21. maja na predlog Komisije za odlikovanja i priznanja Hrvatske, na temelju dve sudske odluke, koje predstavljaju preokret u slucajevima "selotejp" i "garaža", u kojima se Glavaš tereti za ratne zločine.

Reč je o odluci Ustavnog suda od 12. januara 2015. godine kojom je ukinuta pravosnažna presuda Glavašu, kao i Vrhovnog suda kojom je ukinuta prvostepena presuda i postupak vraćen na početak.

Foto: AP/beta

Branimir Glavaš

Advokat Filip Glavaš u izjavi za Hinu pozdravio je odluku Milanovića i kazao da se u ovoj situaciji Branimir Glavaš ne nalazi u statusu osuđenika, nego optuženika, zbog čega više nema nikakvih presuda koje bi opravdavale oduzimanje čina i odličja.

Branimir Glavaš je 2009. godine osuđen na zatvorsku kaznu od deset godina zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991. - sudsko veće zagrebačkog suda ga je proglasilo krivim po komandnoj odgovornosti i u slučaju "garaža" i "selotejp", i odredilo mu kazne od pet, odnosno osam godina, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od deset godina zatvora.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NIKOLALONDONKRAJINA

pre 2 godine

E neka je. To je hrvatska kojoj se Srbija i Srbi u njoj i dalje klanjaju, nazivaju bratskim narodom navijaju za njih a nasima zvizde zavide. Nikad se Srbin nece opametit.

Marina

pre 2 godine

Ovo samo govori o stanju u svetu. Fašizam na sve strane nije ni odlazio to smo samo mi mislili da je pobeđen Bože siđi vreme je ako te uopšte ima

zagi

pre 2 godine

...nadam se da me sada razumijete kaada kazem ..za katolike imam samo jednu poruku....smrt...

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17