• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.05.2021

13:10

MAKRON SPREMAN NA RADIKALAN POTEZ! Povući će trupe iz Malija ukoliko se zbog političke nestabilnosti poveća ISLAMSKA RADIKALIZACIJA!

Vesti

MAKRON SPREMAN NA RADIKALAN POTEZ! Povući će trupe iz Malija ukoliko se zbog političke nestabilnosti poveća ISLAMSKA RADIKALIZACIJA!

Podeli vest

Predsednik Francuske Emanuel Makron upozorio je danas da će Francuska povući svoje trupe iz Malija ukoliko politička nestabilnost bude rezultirala većim stepenom islamske radikalizacije u toj afričkoj zemlji

Francuska u Maliju trenutno ima oko 5.100 pripadnika oružanih snaga u regionu Sahel koji je na prvoj liniji fronta u ratu sa islamskim ekstremistima, prenosi BBC.

Francuska armija od 2013. godine pruža podršku snagama Malija, Mauritanije, Nigera, Burkine Faso i Čada u ratu koji se u Sahelu vodi protiv islamskih ekstremista.

U intervjuu za pariske Nedeljne novine Makron je potvrdio da je upozorio lokalne afričke lidere da Francuska neće više pružati podršku zemljama u kojima nema demokratije i u kojima se koče tranzicioni procesi, kao i da Francuska ne namerava da zauvek drži svoje trupe u Africi.

Francuska već decenijama pruža vojnu pomoć liderima u svojim nekadašnjim kolonijama, a često šalje trupe i vrši vazdušne udare na položaje naoružanih pobunjenika.



U Maliju je prošle nedelje Asimi Goita, pukovnik vojske Malija izvršio državni udar, drugi u toj zemlji u poslednjih devet meseci, a Ustavni sud Malija ga je prekjuče proglasio v. d. predsednikom u periodu tranzicije.

Prethodno je Goita naredio da se bivši predsednik Bah Ndav i premijer Moktar Uane sruše s vlasti i uhapse jer su navodno sabotirali proces tranzicije u Maliju.

Asimi Goita je bio na čelu državnog udara i u avgustu prošle godine kada je s vlasti zbačen izabrani predsednik Ibrahim Bubakar Geita.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Selaković otvorio izložbu "Preventivni mir" Mikelanđela Pistoleta (FOTO)
Politika

Selaković otvorio izložbu "Preventivni mir" Mikelanđela Pistoleta (FOTO)

Ministar kulture Nikola Selaković istakao je na otvaranju izložbe Mikelanđela Pistoleta "Preventivni mir" u Muzeju savremene umetnosti da "ako umetnost uvek govori univerzalnim jezikom, ona najbolje progovara u delima umetnika kao što je Pistoleto, koji se upravo jezikom umetnosti bori za univerzalne vrednosti humanosti i kreativnosti".

10.05.2024

19:16

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija