• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.06.2021

08:00

PUTIN UCRTAO CILJEVE U EVROPI, SVE JE STAVLJENO NA PAPIR - PA NEK KRENU! Britanci u panici, sada je jasno da je blef na ukrajinskoj granici bio klasična mišolovka

Vesti

PUTIN UCRTAO CILJEVE U EVROPI, SVE JE STAVLJENO NA PAPIR - PA NEK KRENU! Britanci u panici, sada je jasno da je blef na ukrajinskoj granici bio klasična mišolovka

Podeli vest

Gomilanje trupa na granici sa Ukrajinom je lukava taktika Rusije. Ona ne samo da testira strpljenje Evrope, već i procenjuje njenu borbenu sposobnost i - stvara listu ciljeva u Evropi u slučaju rata sa EU, ističe britanski list Dejli ekspres

Tenzije su eskalirale u aprilu kada je Rusija svoju granicu sa Ukrajinom preplavila vojnim snagama. Politički posmatrači i analitičari predvideli su ponavljanje 2014. godine, kada su trupe Vladimira Putina upale i anektirale Krim, ocenjuju Britanci.

Od tada su tenzije u regionu popustile, a danas je fokus na ublažavanju izbijanja nasilja između Izraela i Palestine, piše Dejli ekspres, ali navodi izjavu profesora Džuliana Lindlej-Frenča, međunarodno poznatog strateškog analitičara i savetnika za odbranu, koji tvrdi da Rusija verovatno neće okončati svoju vojnu aktivnost.

Ovaj analitičar nedavno je bio koautor filma "Budući rat" koji istražuje kako Sjedinjene Države i Evropa mogu da konsoliduju vojne snage suočene sa sve većim "pretnjama" iz zemalja kao što su Rusija i Kina i kako da unaprede metode upravljanja sukobima.

Profesor Lindli-Frenč rekao je da su Vladimir Putin i njegov šef Generalštaba Valerij Gerasimov daleko od namere da podstaknu stvarni sukob, ali da bi tokom ove granične krize mogli da steknu važno znanje o mogućnostima Ukrajine, ali i da odredi "ciljeve" u Evropi za slučaj eskalacije i proširenja sukoba sa Ukrajinom.

Foto: Reuters

On je za Dejli ekspres rekao:

"To je bio odličan test odbrane Ukrajine za generala Gerasimova i Putina. Rusi znaju da su ukrajinske oružane snage bolje nego što su bile 2014. godine kada su napustile Krim, delom i zbog borbene obuke zapadnih zemalja. Na taj način, tokom nedavnog raspoređivanja jakih snaga kod ukrajinske granice mogli su da posmatraju reakciju Ukrajine - gde je i kako reagovala."

"Sve ovo Moskva vrlo pažljivo nadgleda, tako da ako Putin u nekom trenutku odluči da zaista pojača kontrolu nad Donbasom i nokautira Ukrajince, tačno će znati gde da napadne i kako to da učini.

Uprkos najavi Vladimira Putina da planira da povuče trupe sa ukrajinske granice, vojnici i vojna oprema ostali su u regionu do sredine maja, zaključuje britanski list. Prema profesoru Lindli-Frenču, Kremlj ne žuri da interveniše u sukobima između Jermenije i Azerbejdžana ili Palestine i Izraela. Na granici sa Ukrajinom drži vojsku. Putin istovremeno pažljivo beleži svaku reč ili akciju NATO-a i EU. Ovo mu omogućava da vidi od koga dolazi najveća opasnost.

Britanski list zaključuje da Putin ispituje evropske države, utvrđuje koje su od njih vojno najopasnije i "stavlja na papir", dok u isto vreme neposredno testira spremnost Ukrajine da odgovori na vanredne situacije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
markec

pre 2 godine

Smesno, pa ciljevi su zacrtani i u Evropi i u Rusiji jos 60ih i 70ih godina proslog veka za vreme Hladnoga rata, sada je mozda dodan pokoji novi i nista vise, nikakavo " padanje u nesvest" ni kod britanaca ni kod rusa....

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija