• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

04.06.2021

13:06

ATINA IMA SVOJE RAZLOGE DA NE PRIZNA KVAZI DRŽAVU! Valavanidis: Grci srcem i dušom uz Srbe, a tek kad pogledamo situaciju na Kipru...

Printskrin Youtube

Vesti

ATINA IMA SVOJE RAZLOGE DA NE PRIZNA KVAZI DRŽAVU! Valavanidis: Grci srcem i dušom uz Srbe, a tek kad pogledamo situaciju na Kipru...

Podeli vest

Zvanična Atina ima puno razloga da ne prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, kaže za frankfurtske Vesti Diogenis Valavanidis, predsednik Centra za zaštitu hrišćanskog identiteta

Valavanidis ocenjuje da je u toku pokušaj da se izvrši albanizacija srpskog kulturnog i duhovnog blaga na Kosovu i Metohiji i ističe da je o ugroženosti srpskih svetinja godinama upozoravao najviše verske i političke autoritete na svetu.

„Grčka država i grčki narod su mnogo puta do sada potvrdili istorijsko prijateljstvo sa Srbijom i srpskim narodom. Sa druge strane, ako uzmemo u obzir situaciju na Kipru, smatram da zvanična Atina ima puno razloga da ne prizna nezavisnost Kosova. Konačno, naše dve zemlje vezuje istorijsko prijateljstvo, koje pametnom političko-diplomatskom aktivnošću treba “kanalisati” da se razvija i unapređuje“, istakao je on.

Kaže da srpske crkve i manastiri na KiM u pravom smislu reči predstavljaju srpski Jerusalim.

„Više decenija sam se zalagao da se sazna prava istina o njihovoj ugroženosti i značaju njihovog očuvanja. U tom smislu sam redovno obaveštavao i ukazivao na težak položaj srpskih svetinja na prostoru KiM najviše verske i političke autoritete na svetu, kao što su njegova svetost Vaseljenski patrijarh, predsednik papskog Saveta za kulturu, kardinal Ðanfranko Ravasi, generalni sekretar UN, generalni direktor Uneska, itd. Takođe sam održao brojna predavanja o ugroženosti srpskih svetinja na KiM, kako u Atini tako i u Beogradu. Stalno sam ukazivao da nas na to obavezuju amanet predaka i očekivanja generacija mladih koji dolaze“, objasnio je on.

Foto: Reuters

Manastir Visoki Dečani

"Albanizacija srpskog duhovnog blaga"

Upitan gde je danas na Kosovu najteže, jedan od osnivača Novog društva grčko-srpskog prijateljstva i Udruženja Grka u Srbiji “Riga od Fere”, kaže da je situacija generalno teška i da nedvosmisleno smatra da svaka crkva ili manastir na KiM imaju podjednak značaj, jer su to mesta gde se služi Božja služba i gde se čuva identitet srpskog naroda i hrišćanstva u celini.

„Centar za zaštitu hrišćanskog identiteta, na čijem se čelu nalazim, izrazio je protest i ogorčenje povodom nedavne izjave Aljbina Kurtija da srpske pravoslavne crkve i manastire na KiM vidi isključivo u kontekstu albanske istorije. Na ovaj način pokušava da se izvrši albanizacija srpskog kulturnog i duhovnog blaga“, naglašava on.

Ističe da je apsurd da to čine isti ljudi koji su devastirali i do temelja spalili 135 srpskih crkava i manastira, što nedvosmisleno navodi na zaključak da im uopšte nije stalo do njihove zaštite, već da to čine isključivo radi formiranja sopstvenog identiteta bez koga ne mogu da zaokruže tzv. kosovsku nezavisnost.

"Siguran sam da će srpski zvaničnici dati adekvatan odgovor na ovakvu provokaciju", ističe Valavadinis. On smatra da se na prostoru KiM brani srpski kulturni i duhovni identitet, te podseća da se srpske svetinje Gračanica, Dečani, Pećka patrijaršija i Bogorodica Ljeviška ne nalaze u vazduhu već na tlu, na svetoj srpskoj zemlji, na KiM.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SRBIJO, UZBUNA! KURTI I EKIPA SPREMAJU OTMICU MANASTRIRA! Nisu sami, Ameri i EU ćute, znači sa njima su?! OVO NE SME PROĆI, NI PO KOJU CENU!
Politika

SRBIJO, UZBUNA! KURTI I EKIPA SPREMAJU OTMICU MANASTRIRA! Nisu sami, Ameri i EU ćute, znači sa njima su?! OVO NE SME PROĆI, NI PO KOJU CENU!

Nakon što 2015. godine privremene prištinske vlasti nisu uspele da proguraju Zakon o kulturnoj baštini, novi set zakona o toj oblasti priprema se i trebalo bi da bude uskoro usvojen. Pozivajući se na ranija iskustva, Srbi na KiM opravdano strahuju da je to još jedan pokušaj da se njihova baština „pokosovi" i na to upozoravaju ceo svet

03.06.2021

19:46

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija