• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

07.06.2021

12:39

TEK IZAŠLI IZ AVGANISTANA, VEĆ DRHTE OD TALIBANA! CIA ubrzano traži NOVU BAZU, potraga još uvek - NEUSPEŠNA!

Vesti

TEK IZAŠLI IZ AVGANISTANA, VEĆ DRHTE OD TALIBANA! CIA ubrzano traži NOVU BAZU, potraga još uvek - NEUSPEŠNA!

Podeli vest

Brzo povlačenje američke vojske iz Avganistana stvara intenzivan pritisak na američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) da pronađe nove načine za prikupljanje obaveštajnih podataka i sprovođenje protivterorističkih akcija u ovoj zemlji

CIA, koja je bila srž dvadesetogodišnjeg američkog prisustva u Avganistanu, uskoro će izgubiti baze u zemlji odakle je vodila borbene misije i udare bespilotnim letelicama, pomno nadgledajući talibane i druge grupe poput Al Kaide i DAEŠ-a. Analitičari Centralne obaveštajne agencije upozoravaju na sve veće rizike u vezi sa talibanima, piše „Njujork tajms“. 

Američki zvaničnici u poslednjem trenutku nastoje da obezbede baze u blizini Avganistana za buduće operacije. Međutim, složenost kontinuiranog sukoba dovela je do trnovitih diplomatskih pregovora, a vojska se trudi da sve snage povuče početkom i sredinom jula, znatno pre 11. septembra, roka koji je zacrtao američki predsednik Džozef Bajden, navodi američki list.

Jedan od fokusa bio je Pakistan. CIA je tamo godinama koristila bazu za pokretanje bespilotnih udara protiv militanata u zapadnom delu zemlje, ali je izbačena iz objekta 2011. godine, kada su se zakomplikovali američki odnosi s Pakistanom.

Kako dodaje list, u razgovorima između američkih i pakistanskih zvaničnika, Pakistanci su zahtevali niz ograničenja u zamenu za upotrebu baze u zemlji.

Foto: Printscreen You Tube

Diplomate takođe istražuju mogućnost povratka baza u bivšim sovjetskim republikama koje su korišćene za rat u Avganistanu, iako očekuju da će se predsednik Rusije Vladimir Putin žestoko usprotiviti tome, piše "Njujork takms".

Nedavni izveštaji CIA i vojne obaveštajne službe o Avganistanu veoma su pesimistični. U njima se ističe pobeda talibana u mnogim delovima i upozorava se da bi Kabul mogao takođe da padne u ruke talibana i postane sigurno utočište militanata sklonih napadima na Zapad.

Kao rezultat toga američki zvaničnici vide potrebu za dugoročnim prikupljanjem obaveštajnih podataka, pored vojske i antiterorističke operacije CIA, u Avganistanu i nakon roka za povlačenje trupa koji je Bajden odredio.

Poteškoće u vezi s bazama ilustruje kako američkim zvaničnicima još uvek nedostaje dugoročni plan za rešavanje pitanja bezbednosti u zemlji u kojoj su potrošili milijarde dolara i izgubili više od 2.400 vojnika tokom gotovo dve decenije, dodaje list.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!
Politika

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!

Srpska lista saopštila je danas da paljenje automobila radniku opštine Privremenog organa Opštine Leposavić Ivanu Petroviću predstavlja nastavak piromanskih napada na časne Srbe na severu Kosova i Metohije "u režiji poslušnika i miljenika" premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija" na teritoriji opštine Leposavić, koju, kako navode "hoće da pretvore u leglo kriminala svojim nedelima".

18.04.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija