• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

07.06.2021

15:14

RASKRINKANA PRODAJA ORGANA BOGATIM STRANCIMA! 50.000 dolara po bubregu na crnoj berzi!

Vesti

RASKRINKANA PRODAJA ORGANA BOGATIM STRANCIMA! 50.000 dolara po bubregu na crnoj berzi!

Podeli vest

U Bugarskoj je nedavno otkrivena šema prodaje organa ukrajinskih migranata bogatim strancima

Ukrajinski portal „Strana.ua“ piše da nije prvi put da su se građani ove zemlje našli u centru skandala sa crnom berzom ljudskih organa.

Ispostavilo se da je, prema rečima novog ministra zdravlja Bugarske Stojča Kacarova, u bivšoj državnoj bolnici Lozanec u Bugarskoj za dve godine obavljeno petnaestak operacija presađivanja bubrega sa živih donora.

U svim slučajevima donori su bili mladi stanovnici Ukrajine i Moldavije, a primaoci – državljani Izraela, Omana i Japana.

Kako bi legalizovali operaciju, klinika ih je prijavljivala kao rođake.

Primaoci organa plaćali su od 50 hiljada dolara po bubregu, a zvanično je oko polovine sume uplaćivano na račun klinike. Donor je dobijao od pet do 15 hiljada dolara, rekao je bugarski novinar Ivajlo Jolčev.

- Zbog pandemije teško ide sa poslom, mnogi moji prijatelji traže priliku da zarade više i pristaju da prodaju bubreg ili čak deo jetre - izjavila je stanovnica Lavova Oksana Fediv koja poslednjih godina odlazi u nekoliko evropskih zemalja kako bi dodatno zaradila.

Foto: Informer DN

Kako kaže, za tako nešto može da se dobije nekoliko hiljada dolara, ali postoji rizik od smrti.

Tako je pre dve godine u Lavovskoj oblasti dvadesetogodišnjak prodao bubreg kako bi organizovao raskošnu svadbu. Mladić je rekao porodici da odlazi u inostranstvo da radi, doneo je 15 hiljada dolara, oženio se i nekoliko nedelja kasnije – preminuo.

Na njegovom telu je pronađen ožiljak, ali nije razjašnjeno kome i gde je prodao bubreg.

Prema rečima eksperta za trgovinu ljudima i crne berze ljudskih organa Vadima Rezničenka, u toj sferi deluju transnacionalne kriminalne grupe, među kojima su visokokvalifikovani lekari.

- Konkretno, više klinika za ilegalno presađivanje organa nalazi se u Turskoj, Kini i Egiptu - rekao je on.

Pre dve godine, glavni lekar bolnice u Šimkentu priveden je u Kazahstanu. Optužen je za nelegalnu transplantaciju organa. Prema istrazi, kriminalna grupa koristila je Ukrajince, Uzbeke i Kirgize kao davaoce, dok su klijenti uglavnom bili izraelski državljani.

Jedan od slučajava registrovan je u Istanbulu kada je uhapšeno više od 10 osoba, među kojima su bili i Ukrajinci, zbog planova da prodaju svoje organe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Predragm

pre 2 godine

Jos jedna ruska sputnjik propaganda preko ruskih placenih novina. To bi trebalo zabraniti sirenje laznih vest za novac.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija