• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

08.06.2021

15:52

Evo kako je "TROJANSKI ŠTIT" DOŠAO GLAVE MAFIJI - palo više od 800 ljudi!  FBI sve vreme bio umešan!

AP/Photo

Vesti

Evo kako je "TROJANSKI ŠTIT" DOŠAO GLAVE MAFIJI - palo više od 800 ljudi! FBI sve vreme bio umešan!

Podeli vest

Više od 800 ljudi uhapšeno je u Evropi, Severnoj Americi i Australiji u okviru masovne akcije hapšenja gangstera koji su komunicirali pomoću uređaja AN0M

AN0M je uređaj koji je omogućio kriminalcima da šifrovano komuniciraju, a napravio ga je FBI da bi ih prisluškivao.

- Oni su, zapravo, došli kod nas i tražili da kupe ove uređaje. Rezultati su zapanjujući - rekao je pomoćnik direktora FBI-a Kalvin Šivers u sedištu Europola u Holandiji.


Dodao je da su agenti FBI-a i lokalni policajci mogli pratiti poruke ličnosti iz podzemlja u 100 zemalja dok su krijumčarili drogu, raspravljali o trgovinama oružjem, pa čak i sklapali ugovore o ubistvima.

​Osim hapšenja, policija zaplenila je osam tona kokaina, 250 pištolja i 34 miliona funti u gotovini i kriptovalutama, kao i nekoliko luksuznih automobila.


Australijski premijer Skot Morison rekao je da je „zadat težak udarac organizovanom kriminalu“.
​Europol je istragu nazvao "Trojanski štit" i naveo da je sprečeno više od 100 ubistava i osujećeno nekoliko velikih isporuka droge.

Foto: Youtube printscreeen


Potpuni detalji tajne operacije možda nikada neće biti objavljeni, ali izgleda da su kriminalci "pali" zahvaljujući šifrovanom uređaju – AN0M, koga je FBI napravio.

Nadgledali komuniakciju gangstera


​AN0M je omogućio policajcima da nadgledaju komunikacije gangstera tokom 18 meseci, prenosi "Sputnjik internešnal".

Prema sudskim dokumentima koje je citirao američki portal "Vajs", FBI je uspeo da distribuira uređaje AN0M putem mreže "Fantom sikjur".


Australijska policija rekla je da su među onima koji su kupili uređaj ANOM kineske i vijetnamske bande, latinoamerički narko-karteli i motociklističke bande, poput zloglasnog "Komančerosa".
AN0M je nastao nakon prekida rada dve glavne šifrovane telefonske mreže, "Enkročet" i "Skaj global" koje je koristila mafija širom sveta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija