• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

12.06.2021

16:30

SENILNI BAJDEN PRETIO PUTINU! Katastrofa u najavi, američki lider tek stigao u Evropu i već se izblamirao, šta će biti kada stane oči u oči s ruskim liderom!

Reuters/AP

Vesti

SENILNI BAJDEN PRETIO PUTINU! Katastrofa u najavi, američki lider tek stigao u Evropu i već se izblamirao, šta će biti kada stane oči u oči s ruskim liderom!

Podeli vest

Predsednik SAD, koji je došao u Britaniju na samit G7, u svom prvom govoru pokazao ozbiljne znake demencije, ali ga to nije sprečilo da zapreti ruskom kolegi. Mnogi se pitaju hoće li biti priseban na sastanku s Putinom u sredu

Američki predsednik Džo Bajden (78) doputovao je preksinoć u Britaniju, u prvu posetu inostranstvu otkako je došao na funkciju, i u svom govoru odmah zapretio ruskom kolegi Vladimiru Putinu (68). Bajden je, međutim, u tom svom govoru ponovo pokazao ozbiljne znake demencije, te su se mnogi zapitali šta će se desiti kad se bude sastao sa ruskim predsednikom sledeće srede u Švajcarskoj.

Džil ga opomenula

Bajden je sa suprugom Džil (70) u sredu uveče sleteo u vazduhoplovnu vojnu bazu Mildenhol u Safolku, u kojoj su smeštene i američke trupe. Vojsci SAD prvo se obratila Džil, koja je tokom govora morala da opomene muža kako bi se koncentrisao na ono što ona priča. Naime, dok je ona govorila, Bajden je iza nje na bini pozdravljao vojnike, koji su mu otpozdravljali. Toliko ga je ponela atmosfera da je u trenutku zaboravio gde je i šta se oko njega dešava, pa je Džil, inače bivša profesorka, morala da reaguje. Pucnula je prstima i rekla: "Džo, obrati pažnju". Tek posle toga Bajden je postao svestan toga da mu žena drži govor.

Nakon nje on je stao za govornicu i sam priznao da je često zaboravan.

- Stalno zaboravljam da sam vrhovni komandant vojske SAD - rekao je Bajden, pokazujući rukom vojnicima da sednu.

To bi svi shvatili kao šalu, da već u sledećoj rečenici nije napravio gaf. On je vazduhoplovne snage Velike Britanije, kojima je skraćenica RAF, nazvao RFA.

Džonsona kritikovali što je avionom došao na samit G7

Britanski premijer Boris Džonson našao se na meti kritika zbog toga što je u Kornvol stigao avionom, a ne vozom, i to u trenutku dok poziva svetske lidere da učine više u borbi protiv globalnog zagrevanja.

Nakon što je pored apela da svetski lideri učine svet "boljim, pravednijim i zelenijim" postavio fotografiju na kojoj se vidi kako izlazi iz aviona, ekološki aktivisti zasuli su Džonsona na Tviteru kritikama da bi trebalo da primenjuje u praksi ono za šta se zalaže.

Povrh svega, Bajden, koji je u Britaniju došao na samit sedam ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta (G7), počeo je da priča o Putinu.

- Sastaću se sa Putinom i reći ću mu ono što želim da mu kažem (?!) - izjavio je Bajden.

On je dodao da SAD ne žele konflikt sa Rusijom, ali da će odgovoriti na sve ruske provokacije.

- Želimo stabilan i predvidiv odnos sa Rusijom. Međutim, biću jasan: Amerika će žestoko odgovoriti ako ruska vlada bude uključena u štetne aktivnosti. Tokom boravka u Evropi želim da svima bude jasno da su se SAD vratile i da demokratije širom sveta stoje zajedno kako bi se suprotstavile najtežim izazovima i pitanjima značajnim za našu budućnost - istakao je Bajden.

Međutim, zbog njegovog ponašanja i gafova tokom govora mnogi su ocenili da je Bajden senilan i strahuju šta bi mogao da uradi na sastanku sa Putinom u sredu.

Turneja od osam dana

Čak je i jedan visoki zvaničnik britanske vladajuće Konzervativne partije koji je želeo da ostane anoniman rekao za

Politiko" da je Bajden "toliko senilan da verovatno neće zapamtiti ništa šta mu se kaže".

- Ukoliko neki njegov saradnik ne bude slušao, nisam siguran da će upamtiti šta mu se kaže - rekao je taj konzervativac.

Inače, Bajden planira da osam dana ostane u Evropi. Prvo ima sastanak lidera G7 koji bi trebalo da bude održan od petka do nedelje u Kornvolu. Nakon toga putuje u Brisel, gde će se u ponedeljak i utorak sresti sa saveznicima iz NATO. Poseban sastanak planiran je sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, čijoj su zemlji SAD uvele sankcije zbog kupovine ruskog protivraketnog sistema S-400. Posle svih tih sastanaka, Bajden putuje u Ženevu, gde će se prvi put kao predsednik Amerike sastati sa Putinom, i to u trenutku kad su odnosi dve zemlje na najnižem mogućem nivou.

 

Romantična šetnja pored mora

Foto: Tanjug/AP


Britanski premijer Boris Džonson juče se, dan pred samit G7, sastao sa Džozefom Bajdenom u Kornvolu. Dvojica lidera su u pratnji svojih supruga Džil i Keri, prošetali šetalištem pored mora ispred hotela "Karbis bej", nakon čega su razgovarali iza zatvorenih vrata.
Uoči sastanka iz Dauning strita saopšteno je da će se dvojica lidera fokusirati na klimatske promene, bezbednost, globalni trgovinski sistem i odbranu demokratije, kao i da će se pozabaviti pitanjima bezbednog putovanja po svetu u vreme pandemije koronavirusa. Najavljeno je da će razgovarati i o Severnoj Irskoj, neslaganjima EU i Velike Britanije oko implementacije Bregzit protokola i drugim temama.
Džonson je izjavio da će sa Bajdenom potpisati nešto slično Atlantskoj povelji, koju su potpisali Vinston Čerčil i Frenklin Ruzvelt o posleratnoj saradnji.
- Dok su Ruzvelt i Čerčil razmatrali kako da se pomogne svetu da se oporavi od rata, danas se moramo baviti sasvim drugačijim, ali ne manje zastrašujućim izazovom - kako da se se bolje oporavimo od pandemije koronavirusa - rekao je Džonson pred sastanak s Bajdenom.

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Baki

pre 2 godine

Kakva bolesna država takav i senilni predsednik .

Nena

pre 2 godine

Do sastanka s Putinom Bajden će zaboraviti i sopstveno ime. Treba da povede ženu da mu svako malo pucketa prstima i vraća ga iz senilnosti.

Milutin Vranjski

pre 2 godine

Не постоји категорија блама код Бајдемија; он је комбинација карикатуре, неуспелог Чарлија Чаплина у покушају и инспектора Клузоа у пуном капацитету.

milankukic

pre 2 godine

a šta če se desiti akoi nebude i njegova suruga sa njim ona mora da ga dovede gledao sam na tviteru kad je dočla po njega u jednu baštu ostavila ga na minut i već se pogubio a šta če se desiti kad bude sam sa PUTINOM američka katastrofa ????

Milan63

pre 2 godine

Putin je mudar i pametan čovek. Svet će videti ko je on, a ko Bajden, slika i prilika današnje Amerike.

Realno

pre 2 godine

Dva zla, senilna starca i dva crvena dugmeta... Vrlo obecavajuca situacija.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59