• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

12.06.2021

12:54

NAJBOGATIJI NA SVETU UDARAJU NA KINU, DANAS OBJAVLJUJU ODGOVOR NA "POJAS I PUT"! Biće uloženo na stotine milijardi dolara, cilj moćnika Zapada je samo jedan!

Tanjug/AP

Vesti

NAJBOGATIJI NA SVETU UDARAJU NA KINU, DANAS OBJAVLJUJU ODGOVOR NA "POJAS I PUT"! Biće uloženo na stotine milijardi dolara, cilj moćnika Zapada je samo jedan!

Podeli vest

Grupa sedam (G7) objaviće danas novi globalni infrastrukturni plan kao odgovor na inicijativu kineskog "Pojasa i puta“, potvrdio je visoki zvaničnik u administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena

Neimenovani zvaničnik rekao je Rojtersu i da će SAD danas, drugog dana samita u Kornvolu, na jugozapadu Engleske, pogurati ostale lidere G7 na konkretnu akciju pritiska na Kinu i da u svoje završno saopštenje uključe i kritike na račun Pekinga.

U vezi s novim globalnim infrastukturnim programom, zvaničnik je naglasio da se tu ne radi samo o suprotstavljanju Kini, već da je potrebna pozitivna alternativa koja do sada nije ponuđena, a koja odražava zapadne vrednosti, standarde i način poslovanja.

Američki zvaničnik je pojasnio da do sada Zapad nije uspeo da ponudi pozitivnu alternativu, kako je rekao, nedostatku transparentnosti, lošim ekološkim i radnim standardima i prinudnom pristupu kineske vlade koja je mnoge države dovela u lošije stanje, a da je to ono što će lideri G7 danas najaviti.

On je rekao i da će tokom današnjih razgovora Bajden zatražiti od ostalih lidera da jasno iznesu stav da je praksa prisilnog rada u Kini uvreda za ljudsko dostojanstvo i očigledan primer nelojalne kineske ekonomske konkurencije, kako bi pokazali da su ozbiljno stali u odbranu ljudskih prava.

Zvaničnik nije izneo detalje vezano za načine finansiranja globalne infrastrukturne inicijative G7, ali je rekao da bi plan podrazumevao prikupljanje stotina milijardi javnog i privatnog novca kako bi se pomoglo da se do 2035. godine smanji infrastrukturni jaz vredan 40 biliona dolara (40.000 milijardi dolara) u zemljama gde je to potrebno.
 

 

Kineski "Pojas i put" (BRI), više milijardi vredan projekat koji je 2013. pokrenuo predsednik Si Ðinping, uključuje razvojne i investicione inicijative koje se protežu od Azije do Evrope i šire.

Više od 100 zemalja potpisalo je sporazume sa Kinom o saradnji u BRI projektima poput železnica, luka, autoputeva i druge infrastrukture.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deda Raša

pre 2 godine

Ostaćete bez gaća neradnici jedni. Kina radom sve stvara a vi otimanjem.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija