• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.06.2021

16:09

JAO NATO, OSTAĆEŠ BEZ GAĆA, DOČEK'O SI DA TE HRVAT PLAĆA!

Vesti

JAO NATO, OSTAĆEŠ BEZ GAĆA, DOČEK'O SI DA TE HRVAT PLAĆA!

Podeli vest

Na samitu NATO pakta objavljeni su novi podaci koji pokazuju da se smanjio se broj zemalja koje su ispunile ili premašile cilj alijanse da potroše 2% svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu

Velika Britanija, jedna od 10 nacija za koje se veruje da je ispunila cilj, četvrta je na listi proporcionalne potrošnje.

Godišnja procena stvarne promene od 4,1% u okviru vojnog saveza dovela je do toga da su članovi doprineli 0,6% više nego prošle godine.

Podaci NATO-a procenjuju da su izdaci za odbranu Ujedinjenog Kraljevstva pali sa 2,32% u 2020. godini na 2,29% za 2021. godinu.

Procene za 2020. godinu, objavljene u martu, sugeririšu da je u 2019. godini porast potrošnje u odbrani Velike Britanije povećan sa 2,1% na 2,32%. Podaci su pokazali da su Sjedinjene Države zaostajale za Grčkom u proporcionalnoj potrošnji, doprinoseći 3,52% BDP-a u poređenju sa 3,82% Grčke.

Foto: NATO

Hrvatska je na trećem mestu sa 2,79%, dok Estonija (2,28%), Letonija (2,27%), Poljska (2,1%), Litvanija (2,03%), Rumunija (2,02%) i Francuska (2,01%) takođe čine 10 države koje ispunjavaju proporcionalni cilj NATO-a od 2%.

Kanada je na 25. mestu liste i troši 1,39% svog BDP-a na odbranu. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je na povećanje odbrambenih troškova u okviru alijanse.

NATO čini 30 zemalja, što je povećanje za jednu nakon što se Republika Severna Makedonija (1,61%) pridružila 2020.

Nemačka postiže 1,53% BDP-a što se tiče troškova odbrane, što je ispod NATO smernica.

Luksemburg je bio na dnu liste sa potrošnjom BDP-a od 0,57%, sada je jedina država procenjena na ispod 1%, dok su Belgija (1,12%) i Španija (1,02%) takođe na dnu liste.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sladjan

pre 2 godine

Da se neko brani od nepostojecih neprijatelja,odnosno koje Sami stvaraju,...stvarno glupo,a to trose u americi te pare

Amater

pre 2 godine

MAKEDONCI CE MORATI CEO ROD PARADAJZA I GROZDJA DA DAJU ZA NATO KOJI IH BRANE OD SEBE SAMIH.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59