• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

16.06.2021

13:52

PUTIN SVOJIM AURUSOM I NA ULICAMA ŽENEVE -  Bezbednija od američke limuzine, jedinstvena tehnologija kakve nema nigde! Zapad siguran da je to IDEOLOŠKO ORUŽJE KREMLJA! /VIDEO/

AP/Tanjug

Vesti

PUTIN SVOJIM AURUSOM I NA ULICAMA ŽENEVE - Bezbednija od američke limuzine, jedinstvena tehnologija kakve nema nigde! Zapad siguran da je to IDEOLOŠKO ORUŽJE KREMLJA! /VIDEO/

Podeli vest

Limuzina u kojoj se vozi ruski predsednik Vladimir Putin već je dobro poznata celom svetu

I tokom boravka u Ženevi, gde će se danas sastati sa američkim kolegom Džoom Bajdenom, Putin će se voziti "aurusom".


Prema protokolu, predsednikov automobil se ponekad dostavlja vozom, a češće, iz bezbednosnih i operativnih razloga, teretnim avionom.

Po pravilu, ti automobili se dopremaju ranije drugim letom i prate Putina tokom poseta inostranstvu. Praktično, taj automobil je uvek potreban ako se radi o zvaničnoj poseti na najvišem nivou.

 

 


"Aurus" je prvi put predstavljen javnosti na inauguraciji Vladimira Putina u maju 2018. godine, a prvi put je u inostranstvu provozan u leto iste godine, u glavnom gradu Finske, gde se ruski lider sastao sa bivšim liderom SAD Donaldom Trampom.

Radi se o "aurus senatu" koji je specijalno konstruisan za predsedničku vožnju. Tehničke karakteristike se uglavnom drže u tajnosti, ali zapadni mediji su naveli da automobil ruske proizvodnje izgleda izuzetno impresivno i da se u određenoj meri može nazvati "ideološkim oružjem Kremlja".

 

 


Strane tehnologije nisu kopirane, već je njima kreativno ovladano i na njihovoj osnovi razvijene su sopstvene.

Naziv brenda se sastoji iz dve reči: aurum, što znači "zlato" i Rus kao Rusija. U centru logoa je štit, a u njegovom gornjem delu se nalazi zvezda vodilja.

Spolja vozilo podseća na sovjetski ZIS-110 iz četrdesetih godina prošlog veka, koji je pravljen za sovjetsko rukovodstvo.


Kako se tvrdi, Rusi su u ceo projekat uložili više od 400 miliona dolara, a čak su i američki novinari istakli da je daleko bezbednija od limuzina američkih predsednika!


Pa ipak, malo se zna o ovoj limuzini pouzdano. Stepen blindiranosti je tajna baš kao i mnoge druge karakteristike vozila. Tvrdi se da može da izdrži ne samo raketne napade već i omanji nuklearni udar. U opremi ima i rezerve kiseonika i ko zna šta sve još. Pravi se i civilna verzija koja košta od 250.000 dolara pa naviše.


Pod haubom je 4,4-litarski Bi-turbo motor sa 8 cilindara, koji je specijalno za nju razvio "Porše", sa oko 530 KS i obrtni momentom od 880 Nm. Automobil ima hibridni pogon što znači da raspolaže i sa elektromotorom, a uz pomoć 9-stepenog automatskog menjača razvijenog u ruskoj kompaniji Solers (UAZ) prenosi snagu na sve točkove. Do "stotke" stiže za manje od 6 sekundi i postiže maksimalnih, naravno, elektronski ograničenih 250 km/h.

Limuzina je posebna atrakcija i na proslavama Dana pobede.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija