• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.06.2021

16:50

MOŽEMO DA VAM ZABRANIMO PLOVIDBU SEVERNOM MORSKIM RUTOM! Bajden potegao temu Arktika, Putin ga odmah spustio na zemlju!

Vesti

MOŽEMO DA VAM ZABRANIMO PLOVIDBU SEVERNOM MORSKIM RUTOM! Bajden potegao temu Arktika, Putin ga odmah spustio na zemlju!

Podeli vest

Amerika veruje da je Rusija zainteresovana za veću militarizaciju Arktika, dok Vašington navodno želi da region ostane region mirne saradnje

- Oni (Rusija) izjavljuju da dele naše uverenje da Arktik treba da ostane zona mirne saradnje. Ali imamo dva problema. Jedan od njih su koraci koje vidimo kako Rusija preduzima, pod pretpostavkom da je zainteresovana za veću militarizaciju regiona, i verujemo da je to direktno u suprotnosti sa našom željom da obezbedimo da Arktik ostane zona mirne saradnje - rekao je američki zvaničnik na brifingu za medije.

Kao drugi problem naveo je Severni morski put.

- Budući da se led tako brzo topi i jer je put već prohodan mnogo duži period tokom godine, povećaće se saobraćaj i može se povećati potencijal da se dese nesreće, nesporazumi, pogrešne proračuni. I zato verujemo da postoji potreba za jasnim razumevanjem saobraćajnih pravila - rekao je zvaničnik.

- Moraćemo da vidimo da li postoje načini, kako unutar, tako i izvan Arktičkog saveta, da se prevaziđu neke od ovih razlika - dodao je on.

Američki zvaničnik je rekao da su američki predsednik Džo Bajden i ruski lider Vladimir Putin razgovarali o pitanju saradnje na Arktiku tokom samita 16. juna u Ženevi.

- Izneli smo svoju odlučnost da sačuvamo Arktik kao region za mirnu saradnju. I o tome je vođena diskusija - rekao je.

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Putinov stav

Istovremeno, na brifingu sa novinarima nakon bilateralnog sastanka, ruski predsednik je odgovorio na pitanje sa Arktikom.

- Strahovi američke strane od militarizacije Arktika nemaju apsolutno nikakvog osnova - rekao je Putin.

Tamo ne radimo ništa što već nije bilo u Sovjetskom Savezu. Obnavljamo infrastrukturu koja je nekada bila uništena, infrastrukturu povezanu sa očuvanjem prirode - rekao je ruski predsednik.

Putin je dodao i da Rusija ima suvereno pravo da ne pušta brodove u unutrašnje vode Severnog morskog puta, ali to pravo ne zloupotrebljava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kosta

pre 2 godine

Ma kakav Artik , kakvi bakraci, njih dvojca su ispeglala neke sitnije probleme i dogovorili se kako zajednicki da udare na Kinu, koja polako ali sigurno steze ruse oko vrata

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija