• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

10.07.2021

14:31

EU SE OGLASILA POVODOM GODIŠNJICE ZLOČINA U SREBRENICI! U Evropi "nema mesta za poricanje genocida”

Vesti

EU SE OGLASILA POVODOM GODIŠNJICE ZLOČINA U SREBRENICI! U Evropi "nema mesta za poricanje genocida”

Podeli vest

Povodom obeležavanja 26. godišnjice zločina u Srebrenici, EU podseća na ”zajedničku dužnos sećanja” i ukazuje da u Evropi ”nema mesta za poricanje genocida”

U zajedničkom saopštenju šefa diplomatije EU Žozepa Borelja i komesara za proširenje Olivera Vraheija, podseća se na žrtve, izražava saučešće porodicama, ali ukazuje i na, kako se navodi, ”sopstvenu odgovornost Evrope što nije bila u stanju da spreči genocid u Srebrenici, jedan od najgorih zločina u modernoj istoriji Evrope”.

”Srebrenica nas bolno podseća na potrebu da se čvrsto i odlučno založimo za mir, ljudsko dostojanstvo i sve vrednosti koje podupiru našu Uniju. Služenje pravdi i izgradnja boljeg društva najbolji su načini sećanja na one koji su sistematski i namerno ubijani. Ovo je neophodan korak za rad na boljoj zajedničkoj budućnosti svih Evropljana”, stoji u zajedničkom saopštenju.

Borelj i Varheji naglašavaju da međunarodni sudovi i domaći sudovi u BiH i susednim zemljama moraju i dalje da rade na dostizanju pravde za sve žrtve ratnih zločina, ali i dodaju da se mir ne može graditi samo na pravdi.

”Politički lideri Zapadnog Balkana moraju svojim primerima da priznaju šta se dogodilo, odajući počast žrtvama i istinski promovišući pomirenje suočavanjem sa korenima mržnje koja je dovela do genocida. U Evropi nema mesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca, koji su u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrednostima. Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi”, poručuje se u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Kosovojesrpsko

pre 2 godine

Povodom obeležavanja 26. godišnjice zločina u Srebrenici, EU podseća na ”zajedničku dužnos sećanja” i ukazuje da u Evropi ”nema mesta za poricanje genocida” - Da li se ovo odnosi i na genocid pocinjen nad srpskim narodom tokom prvog, drugog i gradjanskog rata? Procenat ubijenih Srba u prvom svetskom ratu je skoro 50% (bili mo na granici istrebljenja), u drugom skoro 25% u BiH i vise od 40% u Hrvatskoj. Za Srbiju nemam podatke ali sama cinjenica da su nemci za 1 svabu streljali 100 Srba govori o strasnim stradanjima Srba. - Za Srebrenicu je dokazano da nije bilo genocida. To mozda jos postoji u nekim srbomrzackim glavama.

Amater

pre 2 godine

U pravu je EU ali nije navela svoje GENOCIDE sirom sveta koje je cinila sa Amerikom,a Srbija ce se secati zlocina koji su pojedinci Srpskog naroda cinili i za koje su odgovarali.

Baća

pre 2 godine

Negiranje genocida u Srebrenici izvršili su Gideon Grajf, Jevrejin i najveći svetski ekspert za holokaust, kao i Šel Magnuson, švedski profesor Univerziteta u Upsali koji je naveo da se time obezvređuje jevrejsko stradanje u Aušvicu i drugim logorima smrti. Ni Grajf, ni Magnuson nisu Srbi, ali koga to zanima u EU. Priča o navodnom genocidu u Srebrenici je postala politička priča za obračun sa Srbijom i srpskim narodom i to se vidi iz koordinirane akcije EU, SAD i njihovih satelita na Balkanu. Dakle, opet je na delu ono zavadi , pa vladaj. I zato na ovom prostoru još dugo, a možda i nikada neće biti mira. Šta se promenilo od Hitlera do danas? Suštinski, sve je ostalo isto. Jedna čizma bi da upravlja i gazi svetom. Svet ponovo srlja u katastrofu.

Smrad

pre 2 godine

Da su brojke tačne ne bi se Srbi oporavili od tolikog masakra. A po svim popisima i iz prvog i drugog rata smanjenje naroda Srpskog je neznatno

milankukic

pre 2 godine

zlocinacka evropa zajedno sa amerikom da bi sakrili svoje zlocine koje su ustase,muslimani,siptari u sadejstvu zapada pokusali da bace ljagu na srpski narod ali im nije uspelo sad Srbija treba da tuzi sve zamlje koje su donele rezoluciju o genocidu za vise milijardersku stetu koja je naneta Srbiji i da se izvrsi revizija svih haskih optuzenika a sudije koje su osudile Srbe poslati na dozivotnu robiju

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Petković sa nemačkom ambasadorkom: Priština svakodnevno generiše nove krize!
Politika

Petković sa nemačkom ambasadorkom: Priština svakodnevno generiše nove krize!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji, Nj.E. Anke Konrad, sa kojom je razgovarao o sve težem položaju srpskog naroda u pokrajini, gde, kako je naveo, Priština umesto normalizacije i deeskalacije situacije svakodnevno generiše nove krize na terenu.

16.04.2024

15:26

IDEA potpisala trogodišnji ugovor sa Beogradskim maratonom i najavila donaciju defibrilatora Crvenom krstu Beograd
Društvo

IDEA potpisala trogodišnji ugovor sa Beogradskim maratonom i najavila donaciju defibrilatora Crvenom krstu Beograd

Danas je održana konferencija za medije povodom potpisivanja novog trogodišnjeg ugovora o strateškoj saradnji Beogradskog maratona i brenda IDEA, kao i donacije aparata AED (automatski eksterni defibrilatora) Crvenom krstu Beograd od strane fondacije Heroji Beogradskog maratona i kompanije Mercator-S, a koji će biti postavljeni na javnim površinama u Beogradu, i biti dostupni za efikasno spasavanje života naših sugrađana.

16.04.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija