• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic / Informer

11.07.2021

08:48

PLANIRATE PUTOVANJE? Evo koje su mere na snaži u omiljenim srpskim letovalištima!

Reuters

Vesti

PLANIRATE PUTOVANJE? Evo koje su mere na snaži u omiljenim srpskim letovalištima!

Podeli vest

Iako je većina turističkih zemalja ublažila antipandemijske mere u susret letnjoj sezoni, određena ograničenja ostala su na snazi

Jedino zajedničko najpopularnijim destinacijama srpskih turista je da je do njih iz naše zemlje relativno lako doći. Pravila koja će posetioce sačekati na odredištu variraju od zemlje do zemlje.

Grčka

Iako Grčka u poslednje vreme beleži četvorocifrene brojeve zaraženih svakog dana, turista je sve više, a iz vlade poručuju da novog lokdauna i zatvaranja granica neće biti.

Maske su potrebne u zatvorenim javnim objektima i u javnom prevozu. Nošenje maski na otvorenom nije obavezno od nedavno, ali je moguće da će ta mere biti vraćena ukoliko se epidemiološka situacija dodatno pogorša. Od prvog jula je dozvoljeno okupljanje 300 osoba, umesto dosadašnjih 100.

Restorani, kafići i barovi su otvoreni, ali mogu služiti samo goste koji sede na otvorenom, sa do 10 gostiju po stolu. Oni koji čekaju sto moraju da nose maske.

Foto: Reuters

Grupe do 20 posetilaca mogu da uđu u arheološka nalazišta, a grupe do osam mogu da posete muzeje i zatvorene spomenike. U oba slučaja obavezne su maske i distanciranje. Posetioci događaja na na otvorenim prostorima moraju da nose maske. Plaže su otvorene, ali potrebno je distanciranje. Jedan suncobran mogu da koriste dve osobe, a porodice su izuzete od ovog pravila.

 

 

U Grčku građani Srbije mogu da uđu ako su primili drugu dozu bilo koje vakcine pre najmanje 14 dana. Kao dokaz o preležanoj infekciji prilaže se pozitivan test urađen najranije pre mesec dana i najkasnije pre šest meseci. Ulazi se i sa negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata ili antigenskim ne starijim od 48 sati.

Turisti koji idu u Grčku, dan pre polaska moraju onlajn da popune PLF formular (Passenger Locator Form).

Hrvatska

U Hrvatskoj su od 1. jula stupila na snagu blaže mere, a odnose se pre svega na osobe sa kovid sertifikatima. Osobe koje su vakcinisane, koje su preležale kovid-19 ili su negativno testirane mogu da učestvuju na događanjima bez ili uz smanjen obim pridržavanja posebnih epidemioloških mera.

Javni događaji, okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najduže do ponoći, osim ako se radi o javnom događanju ili okupljanju na kojem učestvuju samo osobe sa EU digitalnom kovid potvrdom. Prodaja alkohola zabranjena je posle ponoći.

Foto: Youtube printscreeen

U Hrvatskoj je obavezno nošenje maske u svim zatvorenim prostorima, kao i na otvorenom ukoliko nije moguće držati fizičku distancu. Ublažavanje mera nije se odnosilo na kafiće, koji i dalje mogu da rade do ponoći i poslužuju samo goste koji sede. Restorani mogu da rade i unutra i spolja.

 

Strože mere se uvedene su ove nedelje na delu primorja, tačnije u Primorsko-goranskoj županiji. Od 12. do 31. jula zabranjena su održavanja svih javnih okupljanja sa više od 20 osoba. Izuzetak su okupljanja učesnika sa kovid potvrdama.

U Hrvatsku mogu da uđu državljani Srbije koji su pre makar 14 dana prilili drugu dozu bilo koje vakcine, imaju pozitivan test ne stariji od šest meseci kao dokaz o preležanoj infekciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski ne stariji od 48 sati.

Crna Gora

Crna Gora je sredinom juna ublažila mere, pa trenutno na snazi nije nikakva zabrana kretanja. Ukinuto je vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata, restorana, kafana, kafeterija, hotelskih restorana i sličnih objekata.

Foto: Reuters

Na snazi su ostale mere zabrane izvođenja muzičkog programa uz učešće pevača i muzičara, osim na terasi ili bašti od 20 do 23 sata i uz strogo poštovanje akata koji propisuju ograničenja za buku.

 

Novim merama povećan je sa 50 na 100 dozvoljeni broj posetilaca javnih događaja. Prodavnice prehrambrene robe rade kao i inače, a ostale samo do 22 sata. Obaveza nošenja maski na otvorenom ukinuta je u Crnoj Gori još krajem maja.

Državljani Srbije u Crnu Goru mogu da uđu bez ograničenja.

Turska

U Turskoj su od 1. jula ukinuta skoro sva ograničenja uvedena zbog epidemije korona virusa, uključujući zabranu masovnih skupova i policijski čas. Broj gostiju u restoranima i na venčanjima više nije ograničen, ali i dalje moraju da se pridržavaju mera distance.

Otvorene su sve prodavnice i uslužne delatnosti, osim barova sa nargilama. Koncerti i festivali mogu da se odžavaju i napolju i unutra, ali je muzika dozvoljena samo do ponoći, iako je ukinut policijski čas.

Nošenje zaštitne maske u Turskoj je obavezno, a kazna može biti i do 100 evra za kršenje ove mere. Ipak, to više važi za lokalno stanovništvo, dok strance policija ili kovid-redari najčešće samo opomenu. Masku, međutim, niko ne nosi na plaži.

Foto: Rojters

Za ulazak u Tursku potrebno je da budete revakcinisani bilo kojom vakcinom najmanje dve nedelje, da imate potvrdu o preležanoj infekciji ne stariju od 180 dana, negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski ne stariji od 48 sati.

 

U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je da se elektronski registrujete na sajtu Ministarstva zdravlja.

Albanija

U Albaniji od 1. juna nije više obavezno nošenje maski napolju, ali je obavezno u zatvorenom i na mestima gde nije moguće držati socijalnu distancu.

Od 15. juna je dozvoljeno okupljanje do 15 umesto do deset osoba, a od 1. jula je policijski čas skraćen, pa je sada od ponoći do šest ujutu. Barovi, restorani, objekti brze hrane rade do 23 sata.

Državljani Srbije mogu ući u Albaniju bez posebnih uslova, nije potreban čak ni PCR test.

Egipat

Foto: AP PHOTO

U Egiptu su maske obavezne u svim zatvorenim javnim prostorima, javnom prevozu i taksijima. Kršanje ove mere se plaća. Takođe postoje striktna ograničenja javnih okupljanja, a hoteli, restorani i kafići su smanjili kapacitete za primanje gostiju i uveli posebne sanitarne mere.

 

U Egipat je iz Srbije moguće ući sa bilo kojom vakcinom ako je prošlo najmanje dve nedelje od druge doze ili sa negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija