• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

15.07.2021

16:09

EVROPSKI POSLANICI BI DA UCENJUJU RUSIJU! Postoji mogućnost SUSPENDOVANJA Moskve da učestvuje u međunarodnim skupštinama!

Vesti

EVROPSKI POSLANICI BI DA UCENJUJU RUSIJU! Postoji mogućnost SUSPENDOVANJA Moskve da učestvuje u međunarodnim skupštinama!

Podeli vest

Odbor Evropskog parlamenta (EP) za spoljne poslove odobrio je izveštaj o budućnosti političkih odnosa EU i Rusije, sledi iz saopštenja EP o rezultatima glasanja

Dokument je pripremio izvestilac EP za dijalog sa Moskvom, evroposlanik iz Litvanije Andrius Kubilius.

Podržalo ga je ga je 56 članova odbora, devet je bilo protiv, a pet članova uzdržano. Izveštaj će sada biti iznet na glasanje Evropskom parlamentu na plenarnoj sednici.

Evroposlanici su pozvali EU da ne prizna ruski parlament ukoliko se izbori ove godine „održe uz kršenje demokratskih principa i međunarodnog prava“.

U tom slučaju, Kubilius želi da predlozi Evropskoj uniji da razmotri mogućnost suspendovanja učešća Moskve u međunarodnim parlamentarnim skupštinama. Ovo je uoči glasanja saopštila najveća frakcija Evropskog parlamenta, Evropska narodna partija EPP.

Foto: Printscreen You Tube

Evropski parlament

U dokumentu se navodi da „Rusija može da bude demokratska zemlja“, a da EU mora da razvija sveobuhvatne principe i strategiju saradnje sa Moskvom, zasnovane na „fundamentalnim evropskim vrednostima“.

- Naš glavni zadatak je da zaštitimo demokratiju. EU i njene institucije moraju da polaze od toga da su promene u Rusiji moguće - navodi se u saopštenju.

Poslanici predlažu u izveštaju da se napravi razlika između ruskog naroda i vlasti zemlje, intenzivira rad sa partnerima na jačanju „demokratskih podsticaja u Rusiji“ i pruži dodatna podrška njenim susedima.

Odluke Evropskog parlamenta nisu obavezujuće, u pitanju je preporuka za zemlje EU.

Podsetimo, izbori za Državnu dumu održaće se 19. septembra 2021. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija