• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

17.07.2021

21:33

DOK SU TRAJALE BORBE U DONBASU, AMERI IMALI PLAN ZA NAPAD NA DONJECK! Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili otkrio detalje za OFANZIVU!

Vesti

DOK SU TRAJALE BORBE U DONBASU, AMERI IMALI PLAN ZA NAPAD NA DONJECK! Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili otkrio detalje za OFANZIVU!

Podeli vest

Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili tvrdi da su Amerikanci u jeku borbi u Donbasu spremili plan za zauzimanje Donjecka

U intervjuu za TV "Ukrajina 24" on je naveo da je bivši direktor CIA Dejvid Petreus pozvao vlasti u Kijevu da krenu u ofanzivu na Donjeck i da su čak spremili plan za zauzimanje grada.

Prema njegovim rečima, Petreus mu je poslao sms poruku u kojoj je po tačkama izneo zašto je to bio dobar trenutak da se uđe u Donjeck.

On dodaje da je plan bio upućen i tadašnjem predsedniku Ukrajine Petru Porošenku ali da on nije odreagovao.

I on sam je, kako je rekao, kontaktirao sa Porošenkom i pokušao da sa njim razgovara o Petreusovom planu ali je tadašnji ukrajinski lider preveo razgovor na drugu temu.

Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski imenovao je bivšeg predsednika Gruzije i nekadašnjeg upravnika Odeske oblasti, Mihaila Sakašvilija, za šefa izvršnog odbora Nacionalnog saveta za reforme.

Sakašvili napustio je Gruziju 2013. godine, odmah nakon inauguracije predsednika Georgija Margvelašvilija. U domovini je protiv njega pokrenuto nekoliko krivičnih predmeta, a zbog nekoliko optužbi osuđen je na zatvorsku kaznu u odsustvu.

Foto: Beta

Mihail Sakašvili
Situacija u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Sveobuhvatni prekid vatre u Donbasu stupio je na snagu 27. jula prošle godine. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu paljbe, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Pored toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju da budu na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti. Međutim, od februara 2021. situacija u Donbasu ponovo je počela da se pogoršava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija