• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda.rs

19.07.2021

10:13

PROCUREO AMERIČKI TAJNI VOJNI PLAN ZA ZAUZIMANJE DONJECKA! Sakašvili otkrio detalje, Gruzijac poručuje i da Kijev planira aneksiju Kavkaza! MOSKVA SE SAD SIGURNO TRESE OD...

Vesti

PROCUREO AMERIČKI TAJNI VOJNI PLAN ZA ZAUZIMANJE DONJECKA! Sakašvili otkrio detalje, Gruzijac poručuje i da Kijev planira aneksiju Kavkaza! MOSKVA SE SAD SIGURNO TRESE OD...

Podeli vest

Bivši predsednik Gruzije i predsednik Izvršnog komiteta Nacionalnog saveta za reforme Ukrajine Mihail Sakašvili u intervjuu za TV-kanal Ukrajina-24 govorio je o američkom planu zauzimanja Donjecka za vreme borbi u Donbasu, koji je razvijen bivšeg šefa CIA i bivšeg šefa američke Centralne komande Dejvida Petreusa, pišu RIA Novosti

Političar tvrdi da je Petreus razvio plan zauzimanja Donjecka i pozvao ukrajinske vlasti da napadnu grad. 

Porošenkova reakcija

Prema njegovim rečima, bilo je to 2014. godine.

- 'General Petreus mi je tada poslao dugačak SMS, bio sam na severu Njujorka, na nekakvom odmoru. Kaže: „A, B, C, D, D" - zapisano je tačke zašto je sada dobro vreme za odlazak u Donjeck - rekao je Sakašvili.

Mihail Sakašvili takođe tvrdi da je bivšeg predsednika Petra Porošenka obavestio o planu američkog generala, ali on na njega nije reagovao ni na koji način. U telefonskom razgovoru sa bivšim šefom države, pokušao je da razgovara sa njim o predlogu američke vojske, ali Porošenko je razgovor okrenuo na drugu temu.

ŠTA REĆI! CRNA GORA ODBILA MOLBU SRBIJE DA RUSKO ORUŽJE IDE BRODOM DO BARA, PA DALJE ZA SRBIJU ŽELEZNICOM! Neka braćo, Turci u Bugari nisu pravili problem!

- 'Barem nazovite, zainteresujte se, pozovite ovu osobu, saslušajte njegovo mišljenje. To bih bar uradio -, kazao je tada Porošenku Sakašvili.

Velika Ukrajina

U istom intervjuu, Sakašvili je izrazio nadu da će se teritorija „Velike Ukrajine" proširiti na Kavkaz. Primetio je da Kijev "manje-više" ima problema sa susednim državama, ali da je Gruzija najbliža zemlja. U isto vreme, primetio je političar, i Tbilisi je u sličnom položaju.

SRBIJO, NE ŽURI, EVROPA MOŽE DA SAČEKA! POLJSKA BEŽI IZ EU, PITANJE JE DANA KADA ĆE I MAĐARSKA ODJAVITI BRISEL, a i Češka i Slovačka imaju mnogo zamerki... RASULO JE KRENULO!

- Stoga se radujemo trenutku kada će se ostvariti ono što je zapisano u himni ukrajinskih nacionalista - „od Sjana do Kavkaza - velika Ukrajina". Pa, ostavićemo Sjan na miru, ali što se tiče Kavkaza, slažem se - izjavio je bivši gruzijski lider.

Sakašvili na poternici Gruzije

Sakašvili je u ukrajinsku politiku ušao u proleće 2015. godine, kada ga je tadašnji predsednik Ukrajine Petro Porošenko imenovao za guvernera Odeske oblasti. Međutim, u novembru 2016. Porošenko je otpustio Sakašvilija, tvrdeći da je znatno pogoršao ekonomske performanse regiona. Krajem jula 2017. Sakašvili je lišen ukrajinskog državljanstva i deportovan u Poljsku. Nakon dolaska Zelenskog na mesto predsednika, Sakašviliju je vraćeno ukrajinsko državljanstvo i vratio se u zemlju.
Zelenski je ponudio Sakašviliju da zauzme mesto potpredsednika vlade za reforme. Ovo je naišlo na oštre kritike gruzijskih vlasti: u svojoj domovini, bivši predsednik optužen je za niz zločina. Kasnije su se pojavile informacije da njegova kandidatura nije imala dovoljno glasova u Vrhovnoj radi. Kao rezultat toga, bivši predsednik Gruzije bio je na čelu izvršnog odbora Nacionalnog saveta za reforme.
Tada je Sakašvili izrazio zahvalnost Ukrajini koja ga je primila i objavio nameru da se vrati u Gruziju, gde je osuđen u odsustvu i nalazi se na poternici. Sakašvili je naglasio da je tokom poslednjih sedam godina stekao dovoljno iskustva i znanja da „bolje služi svojoj zemlji i izbegne greške"

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija