• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

20.07.2021

13:53

AFERA "PEGAZ"! NI SRBIJA NIJE POŠTEĐENA?! PRISLUŠKIVANO 50.000 POLITIČARA, NOVINARA, ADVOKATA... Softver iz Izraela korišćen za hakovanje smart telefona!

Vesti

AFERA "PEGAZ"! NI SRBIJA NIJE POŠTEĐENA?! PRISLUŠKIVANO 50.000 POLITIČARA, NOVINARA, ADVOKATA... Softver iz Izraela korišćen za hakovanje smart telefona!

Podeli vest

Špijunski softver razvijen u Izraelu korišćen je za uspešno hakovanje 37 smart-telefona širom sveta koji su pripadali novinarima, vladinim zvaničnicima i aktivistima organizaciju za zaštitu ljudskih prava, navodi se u zaključku istrage koju je sprovelo 17 medijskih organizacija

Na listi koja je nadzirana pomoću softvera "Pegaz" nalaze se telefonski brojevi 50.000 ljudi iz najmanje 50 zemalja za koje se veruje da su interesantni pojedinim vladama, ali i kompanijama. Među njima i članovi nekoliko arapskih kraljevskih porodica, najmanje 65 uglednih poslovnih ljudi, 85 aktivista organizacija za ljudska prava, 189 novinara i više od 600 političara i vladinih zvaničnika, među kojima je bilo i šefova država i predsednika vlada.

Softverski program "Pegaz" inficira ajfon i android uređaje kako bi omogućio operaterima da izdvajaju poruke, fotografije i elektronsku poštu, snimaju pozive i tajno aktiviraju mikrofone. Forenzički testovi na nekoliko telefona koji su se našli na listi onih koji su špijunirani potvrdili su tragove ovog špijunskog softvera.

Špijunski softver nazvan "Pegaz", koji je izradila bezbednosna organizacija NSO Grupa, korišćen između ostalog i da se prisluškuju telefoni dve žene koje su bile bliske sa Džamalom Kašogijem, kolumnistom Vašington Posta ubijenim 2018. godine u konzulatu Saudijske Arabije u Turskoj, prenosi Rojters.

(VIDEO) NEMCI BESNI, NEKO ĆE ROBIJATI ZBOG OVOG! BERLIN ZNAO DA SE SPREMA KATASTROFA, devet dana ranije stiglo je upozorenje, ali...

Londonski Gardijan takođe ukazuje da je istraga pokazala da je špijunski softver bio kontinuirano i frekventno zloupotrebljavan tako što je omogućavao da se izdvajaju sms poruke, fotografije i e-mailovi, tajno snimaju pozivi i aktiviraju mikrofoni na aparatima korisnika.

U zaključcima istrage, koje Rojters nije nezavisno potvrdio, ne navodi se ko je i zbog čega koristio ovaj špijunski softver, ali iz izraelske kompanije su saopštili da je on razvijen za vladine obaveštajne strukture i bezbednosne agencije koje se bore protiv terorizma i kriminala.

Na svom veb-sajtu izraelska kompanija negira navode iz istrage 17 medijskih kuća koju je predvodila ne-profitna organizacija Zabranjene priče sa sedištem u Parizu. U NSO kažu da je softver namenjen borbi protiv kriminalaca i terorista i da je dostupan samo vojsci, agencijama za sprovođenje zakona i obaveštajnim agencijama iz zemalja sa dobrom evidencijom o ljudskim pravima.

- Izveštaj organizacije Zabranjene priče prepun je pogrešnih pretpostavki, neutemeljnih teorija i pokreće ozbiljne sumnje o pouzdanosti i interesima izvora. Sve ukazuje da su "neidentifikovani izvori" pružili neutemeljene informacije, izmeštene iz realnosti. Nakon što smo proverili njihove tvrdnje snažno demantujemo lažne optužbe iz tog izveštaja - navodi se između ostalog u saopštenju izraelske kompanije.

Foto: Shutterstock

NSO Grupa je saopštila da njena tehnologija ni na jedan način ne može da se dovodi u vezu sa ubistvom novinara Kašogija, ali predstavnik kompanije juče nije bio dostupan da Rojtersu pruži dodatne informacije.

DEKLASIFIKOVANI TAJNI AMERIČKI DOKUMENTI! VAŠINGTON NIJE RAČUNAO NA PUTINA, kad su ukapirali šta se dešava bilo je kasno! PREVID KOJI JE SPASAO SVET...

Organizacija Amnesti Internešenal osudila je "ozbiljan nedostatak pravne regulative" u sferi špijunskih (bezbednosnih) softvera.

Predsednica Evropske komsije (EK) Ursula fon der Lajen izjavila da je apsolutno neprihvatljivo da vlasti ili tajne službe koriste izraelski softver "pegaz" za špijuniranje novinara ili aktivista nevladinih organizacija.

- Proveravamo da li se to dešavalo, ako jeste to je apsolutno neprihvatljivo i u suprotnosti je sa svim pravilima. U Evropskoj uniji imamo slobodu medija i slobodu govora i to spada u stubove Unije. Ako se to dešavalo to bi bilo apsolutno neprihvatljivo - kazala je fon der Lajen.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija