• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Index.hr

24.07.2021

07:12

PREDVIĐANJE IZ 1972. POGODILO JE SVE OVO, ČEKA LI NAS 2040. GLOBALNA KATASTROFA?! Dva scenarija pred ljudskom civilizacijom, oba loša... Ipak, jedna stvar bi mogla sve da preokrene!

Pixabay

Vesti

PREDVIĐANJE IZ 1972. POGODILO JE SVE OVO, ČEKA LI NAS 2040. GLOBALNA KATASTROFA?! Dva scenarija pred ljudskom civilizacijom, oba loša... Ipak, jedna stvar bi mogla sve da preokrene!

Podeli vest

Ako ne dođe do ozbiljnog pomaka u globalnim prioritetima, ljudska civilizacija će kroz sledeće dve decenije krenuti prema putu kolapsa, navodi nova procena izveštaja iz 1970-ih

U spomenutom izveštaju objavljenom 1972. godine grupa naučnika s MIT-a predvidela je da će doći do propasti industrijske civilizacije ako korporacije i vlade nastave s kontinuiranim ekonomskim rastom, piše Vice.

Smak civilizacije ili velika prekretnica

Stručnjaci su prikazali 12 mogućih scenarija za budućnost, a u većini njih nalazila se granica nakon koje dolazi do nestašice resursa i nakon koje će daljnji rast biti nemoguć. Najozloglašeniji scenario, Business as Usual (BAU), predvideo je da će svetski ekonomski rast doseći svoj vrhunac 2040-ih, a zatim doživeti nagli pad. Tada će se, prema BAU-u, beležiti i pad broja stanovništva, manjak hrane i prirodnih resursa. Ovaj neizbežni "kolaps" ne bi bio kraj ljudske vrste, već prekretnica koja će za narednih nekoliko decenija značajno srozati životni standard i kvalitet života.

Podudaraju se dva scenarija

Ekonomistkinja Gaja Herington pokušala je da istraži kakva je naša pozicija danas, nakon gotovo pola veka od alarmantnog izveštaja, odnosno kakva nas budućnost čeka. Herington je proširila istraživanje koje je započela kao studentkinja na Univerzitetu Harvard 2019. godine i u novembru 2020. objavila ga u časopisu Journal of Industrial Ecology.

Ustanovila je da se trenutno stanje naše civilizacije mereno kroz 10 različitih varijabli; poput broja stanovništva, stope plodnosti, nivoa zagađenja, proizvodnje hrane i industrijske proizvodnje skoro u potpunosti podudara s dva scenarija iz 1972. godine - s Business as Usual (BAU) i Comprehensive Technology (CT), u kojima tehnološki napredak pomaže pri smanjenju zagađanja i povećanju zaliha hrane, čak i tokom manjka prirodnih resursa.

Iako CT scenario predviđa manje problema za globalno stanovništvo i kvalitet života od BAU-a, nedostatak prirodnih resursa bi ipak trebalo dovesti do tačke u kojoj ekonomski rast naglo pada. Drugim rečima, do naglog kolapsa industrijskog društva.

Foto: pixabay.com

Utopija ili stvarnost?

Dobra vest kako još uvek nije kasno za izbegavanje oba scenarija i korigovanje smera društva prema najboljoj alternativi – scenariju Stabilizovanog sveta (Stabilized World (SW)), navodi Science Alert.

Ovaj scenario započinje slično kao i BAU i CT, gde dolazi do istovremenog ekonomskog rasta i zagađenja okoline, ali i do pada količine prirodnih resursa. Razlika nastupa kada čovečanstvo samo odluči da ograniči ekonomski rast, pre nego što ga na to prisili nedostatak sredstava.

"SW scenario pretpostavlja da se uz tehnološka rešenja menjaju i globalni društveni prioriteti", napisala je Herington.

"Promena vrednosti i politika, između ostalog, rezultira manjim brojem dece, mogućnosti kontrole reprodukcije, smanenjem industrijske proizvodnje i naglasku na zdravstvenim i obrazovnim uslugama", dodala je.

Foto: Pixabay

Bez društvenog kolapsa

Na grafikonu SW scenarija ubrzo nakon promene prioriteta dolazi izjednačavanje industrijskog rasta i rasta globalne populacije. Hrana je i dalje dostupna, dolazi do pada i nestanka zagađenja te smanjenja iscrpljivanja prirodnih resursa. Sve to vodi do potpunog izbegavanja društvenog kolapsa.

Ovaj scenario može zvučati kao utopija, pogotovo danas kada imamo rekordne nivoe emisija stakleničkih gasova, ali studija navodi kako je promena paradigme i smera još uvek moguća.

Herington je kazala za Vice da je brzi razvoj vakcina toekom pandemije kovida-19 pokazatelj visokog nivoa domišljatosti ljudske civilizacije tokom globalne krize. Sasvim je moguće, smatra Herington, da imamo sličan odgovor i na klimatsku krizu, ako svesno napravimo taj izbor.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija