• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Srbija Danas

28.07.2021

14:30

Uhvatile bi nas za ruku i rekle: Ja moram da se vratim svojoj porodici! TRUDNICE MOLILE LEKARE DA IH SPASU -  Korona odnela više od 1.000 Brazilki!

Vesti

Uhvatile bi nas za ruku i rekle: Ja moram da se vratim svojoj porodici! TRUDNICE MOLILE LEKARE DA IH SPASU - Korona odnela više od 1.000 Brazilki!

Podeli vest

Korona virus ove godine odneo je živote više od 1.000 trudnica u Brazilu. Pre nego što bi ih intubirali, mnoge žene su lekare molile da učine sve da ih spasu

- Uhvatile bi nas za ruku i rekle: "Ja moram da se vratim svojoj porodici" - svedoče lekari.

Iako su lekari činili sve što je u njihovoj moći, mnoge žene nisu dočekale da vide svoje mališane. U Brazilu je ove godine 39 odsto trudnica obolelih od kovida, koje su završile na odeljenju intenzivne nege, preminulo. Odeljenja neonatologije puna su prevremeno rođenih beba.

- Imamo ozbiljne probleme u smislu kvaliteta pružanja pomoći. Jedna od pet žena koje su preminule nije imala pristup odeljenju intenzivne nege. Za jednu od tri ne bi bilo respiratora - kaže dr Rozana Pulsineli, akušer, koja je pomogla da se u Brazilu otvori jedino odeljenje intenzivne nege za trudnice obolele od kovida.

 

Foto: pexels.com

Najveći problemi događaju se u ruralnim delovima zemlje, gde su potrebni sati da bi se došlo do najbliže bolnice. Teško je u selima na severu zemlje. Upravo zbog nemogućnosti da dođu do lekara Ekspedito je izgubio svoju suprugu Alinu.

Njih dvoje su bili presrećni što čekaju blizance. Ekspedito je gradio kuću za svoje curice, ali su onda stigle loše vesti. Alina se u 27. nedelji trudnoće zarazila korona virusom.

Foto: Shutterstock


Jedini slobodan bolnički krevet bio je udaljen dva sata vožnje, prenosi BBC. Preminula je nekoliko sati nakon što joj je urađen hitan carski rez.

- Bio je to stravičan šok. Pao sam na kolena pred doktorom... Nisam mogao da verujem - kaže Ekspedito i dodaje da žali što njegova supruga nije primila vakcinu.

U Brazilu je od početka pandemije od korona virusa preminulo više od 530.000 ljudi. Mnogi nisu mogli da dobiju adekvatnu medicinsku negu. Samo 45 odsto stanovništva uspelo je da primi jednu dozu vakcine, oko 16 odsto primilo je obe doze.

Foto: Reuters

Lekari i dalje biju bitku za Ekspeditove i Alinine bliznakinje. I dalje su u inkubatoru, a neutešni otac se nada da će se devojčice izvući i da će ih dovesti kući.

- Moram da završim kuću, zbog njih. Imam samo njih dve, nikog više nemam. One su mi sve, sve što imam je njihovo - govori mladić u suzama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija