• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.08.2021

20:43

OPTUŽUJE ZAPAD ZA GENOCID NAD SRBIMA! Portugalski general udario na SVETSKE LIDERE i UN zbog zločina u Krajini koji se GURAJU POD TEPIH!

Vesti

OPTUŽUJE ZAPAD ZA GENOCID NAD SRBIMA! Portugalski general udario na SVETSKE LIDERE i UN zbog zločina u Krajini koji se GURAJU POD TEPIH!

Podeli vest

Nekažnjivost zločina počinjenih tokom i nakon operacije Oluja doprinela je diskreditovanju međunarodnog krivičnog prava, ocenio je danas Karlos Branko, portugalski general major u autorskom tekstu za ugledni lisabonski dnevnik Dairio de Notisijas

- Niko ne može reći da nije znao šta se dešava. Događaje je pratio i nadzirao vrh vojnih posmatrača UN i vojnih posmatrača Evropske zajednice. Iako su informacije i izveštaji stizali do najviših nivoa malo toga je bilo učinjeno kako bi se obuzdao impuls hrvatske vlade - ukazuje Karlos Branko, koji se od 1994. do 1996. godine nalazio na strateški važnom položaju zamenika šefa misije vojnih posmatrača UN za Hrvatsku i BiH.

On tvrdi da su međunarodni napori da se zaustavi kršenje ljudskih prava bili strahovito stidljivi i zaključuje da ne samo da su svetski politički lideri bili „saučesnici u ubistvu zbog čutanja i odsustva izjava“, već su neki izuzetno uticajni politički akteri iz međunarodne zajednice prećutno podržavali postupke hrvatske države.

- Uprkos dokazima koji su bili van svake sumnje, počinioci ovih zločina, između ostalih i generali Gotovina i Markač, jednoglasno su prvostepeno osuđeni, redom na 24 odnosno 18 godina zatvora. Uprkos činjenici da su dve presude zasnovane na istim činjenicama i na istom zakonu, postojala je neobična individualnost u zaključivanju i odlučivanju sudija različitih instanci koji su tokom sudskog postupka dolazili do dijametralno suprotnih zaključaka o ključnim pitanjima suđenja i to onda kada su činjenice potvrđene u prvostepenim presudama. Tako su generali Gotovina i Markač u drugostepenom postupku bili oslobođeni - podseća portugalski general.

Foto: AP/Photo

Ante Gotovina

Operacijom Oluja hrvatske vojske protiv srpskih snaga u Krajini koja je započela 4. avgusta 1995. godine pokrenuti su odlazak 250 hiljada Srba iz Hrvatske i likvidacija oko 2.500 bespomoćnih civila srpske nacionalnosti, podseća Branko.

- Ubijali su one koji nisu uspeli ili nisu mogli da pobegnu zbog poodmaklih godina, pljačkali su, spaljivali kuće, uništavali useve i sve to uz podršku sa najviših nivoa hrvatske države. Život u Krajini postao je pakao za one koji nisu mogli da pobegnu. Groblje na otvorenom. Sve to se događalo ispred očiju pasivne međunarodne zajednice - svedoči Karlso Branko.

Učešće hrvatske policije i vojske u ovim aktivnostima značilo je da akcija ne samo da je bila dopuštena već je bila i organizovana s ciljem da se demoliraju napuštene srpske kuće i onemogući povratak Srba u Hrvatsku, odnosno da se, kako to kaže portugalski general, „sistematski eliminiše cela etnička grupa“.

Butalno etničko čišćenje u Hrvatskoj 1995. godine upućuju na ponovno razmatranje hipoteze o genocidu s obzirom na neselektivna pogubljenja po kratkom postupku i dokaze o ubistvima velikih razmera nad bespomoćnim civilima, poručuje general Branko.

Međunarodni krivični sud ipak nije razmatrao genocid nad Srbima iz Hrvatske, ali se složio da su u operaciji Oluja počinjeni zločini i potvrdio je navode o etničkom čišćenju.

Foto: AP PHOTO

Mladen Markač

Međutim, kao da se ništa nije dogodilo, mnogi komandanti jedinica odgovorni za zverstva i počinjene zločine nastavili su svoju vojnu i političku karijeru u Hrvatskoj i nakon rata i zauzimali visoke položaje u državi kao ministri, poslanici, gradonačelnici.

Portugalski general smatra da je veto Saveta Evrope u maju 1996. godine, koji je odložio članstvo Hrvatske u toj organizaciji za šest meseci, bio „ništa drugo do farsa koju čine oni sa grižom savesti, uprkos svojoj pomirljivoj retorici o ljudskim pravima“ i ocenjuje da je neprihvatljivo upravljati međunarodnom politikom sa dva kriterijuma: snishodljivost za prijatelje, a zakon za ostale.

Zločin počinjeni tokom i nakon Oluje podsećaju na događaje iz Drugog svetskog rata u kojima je srpski živalj u Hrvatskoj, koji je pre rata činio oko 61 odsto stanovništva, desetkovan od strane nacista takozvane Nezavisne Države Hrvatske, kaže portugalski general i zaključuje:

- Tuđman je uspeo da učini ono što fašistička ustaška država NDH nije uspela tokom Drugog svetskog rata: da trajno protera srpsko stanovništvo iz Krajine. Ovo brutalno etničko čišćenje upućuje nas da ponovno razmatrimo hipoteze o genocidu, s obzirom na neselektivna pogubljenja po kratkom postupku i dokaze o ubistvima velikih razmera nad bespomoćnim civilima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zoran

pre 2 godine

Srbija je učinila prikrivenu agresiju na Hrvatsku samostalnu državu..slala paravojne formacije, besomučno uništavala Vukovar, uništavali Dubrovnik, bombardovali Zagreb, plaćala vojsku RSK, davala punu logističku podršku...takođe su pljačkana i paljena hrvatska sela, proterani svi Hrvati iz RSK, formirala organe vlasti u samostalnoj državi, JNA je davala oružje srpskom narodu u pobuni..sam Vučić, Šešelj, Bokan, Arkan učestvovali na ratištima po RH..kad je krenula operacija, svi se razbežali i došli pred Beograd, ostavili nejač na terenu, kukavički se ponašali, Perišič i ostali ih prezirali zbog kukavičluka...sada kmeče i žale što nije ostvarena neka zapadna država...defiluju po Happy i Pinku luzeri

zora

pre 2 godine

Hvala generale za recanu istinu i cinjenicu da zveri nikad ne miruju a saucesnici okrecu glavu samo zato sto su zrtve SRBI.

Zagor

pre 2 godine

A šta kaže Branko na okupaciju dijela države od strane naoružanih pravoslavnih pobunjenika koji su proglasili vlastitu državu A prije toga kompletno okupirano podrucje etnički očistili od nepravoslavnih???Je li Branko čuo za Vukovar i kao su ti pobunjenici uz pomoć Srbije napadali neokipirane HRV gradove kao i susjednu državu BiH u kojoj su takodje pravoslavni pobunjenici počinili genocid i napravili paradržavu koju su prethodno stravičnim zločinima etnički očistili??? Čini se da je Branko pravoslavni sa ovih područja....

zdenko

pre 2 godine

Pravi si Zagor te nej... samo nemoj da zaboravis da stvari izlaze na videlo. Srbi su priznali zlocine. A vi?

Joyce

pre 2 godine

Ma nešto mi je muka od ovih pukovnika, generala, do generala, pokajnika. Sada posle 26 godina leče vlastite frustracije, kao bajagi stalo im je do istine. Malo morgen. Nego braćo Srbi use i u svoje kljuse. Ne verujte pokajnicima koji darove nose. Do godine u Prizrenu a možda i u Kninu neke tamo godine...

srbo

pre 2 godine

Zaštićeno područje snagama UN, područje gde su razdvojene snage i sukob pod kontrolom, kako se smatralo na zasedanju UN.Bruka i sramota za ceo svet. Genocid koji po svim normama i elementima počiniše hrvati, a uz pomoć klerofašista i nacista ima samo jedan cilj, oteti prostor balkana, pokrstiti i proterati sve što nije katoličke vere. Ideologija i politika koja traje vekovima i koja se krije pod plaštom modernih pokreta kojim se krije rasizam i kolonijalizam danas se predstavljaju brigom o devijantnom ponašanju grupa i o nekakvom ugroženošću od većine. Danas su prava krvnika ispred prava žrtava, danas su puna usta pravde, a nepravda nas sve uništava,rasisti i fašisti ne odustaju, zašto im ćutimo i zašto im se ne suprotstavio?

21VEK

pre 2 godine

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji u svojoj povelji piše: …Ko god započinje rat zna da svaki rat neizbežno izaziva stradanje civila i da su civilne žrtve često brojnije od vojnih. Prema tome, onaj ko započinje rat unapred zna da će njegovo stanovništvo stradati, ali se svejedno odlučuje za rat radi ostvarenja nekih političkih ciljeva. A neuspeh u ostvarivanju tih ciljeva, gubitak rata i stradanje agresorovog civilnog stanovništva nisu nikada u istoriji bili definisani kao zločin suprotne strane. Nemoguće je da Srbija ne zna da ‘Oluja’ i ‘Bljesak’ predstavljaju, sa stanovišta međunarodnog prava, legitimne vojne operacije radi oslobađanja državne teritorije zaposednute od strane neke druge države uz pomoć pobunjenog lokalnog stanovništva. Celokupna međunarodna zajednica smatra te operacije legitimnim i u skladu s međunarodnim pravom, pa zato Srbija svojim nepriznavanjem tih operacija stavlja samu sebe s one strane međunarodnog prava....

Spomenik

pre 2 godine

Tuđmanu dignite najveći spomenik u Beogradu, jer je posle 4g srpske agresije, razaranja i sejanja smrti pustio Srbe da odu živi u kolonama. Sprečio je Branitelje da "pročešljaju" kolone i pobiju skrivene četnike, sprečio je avione da ih gađaju i "počiste", rekao je samo : Pustite te jadne i obmanjene ljude da odu živi.... Niko mu nije ni HVALA rekao. Ali šta da je ta Oluja propala, da je srvarno bila samo vetrić iz gu*ice, da sada imaš sve od Virovitice do Karlobaga, da imaš 6-7 milijarde evra od turizma i morske luke i ribu...celu ravnu Slavoniju, Žitnicu Hrvatske? ...Najbolje je kad neko napiše zašto se radujete ubijanju i progonu? Putin se isto raduje i svake godine radi paradu, zato šta je Crvena armija sa Saveznicima 45g u Nemačkoj ubila 2,3 miliona nedužnih Nemačkih civila, a Hrvati slave Oluju koja nije ubila 220.000 Srpskih civila, koji su 4g podržavali svoje očeve, braću, sinove, muževe, da ubijaju komšije u kući pored svoje i da razaraju gradove i rade genocid. Toliko laganja i srpskog kukanja i sustavnog širenja mržnje je potvrda da su ih trebali pobit, SVE?

Slva

pre 2 godine

Hrvati pevaju i slave, a Srbi lažu i kukaju i tako od 95g pa do kraja života, a onda će i deca tako, sve dok je sveta i Hrvata i Srba da kukaju...Potpuno su u pravu svi oni koji napadaju Hrvate zbog Oluje i Vučić i Vulin i Linta i Sava i njegov Laženas jer to i jeste ličilo ko etničko čišćenje. Ono prokleto krivousto govno posle 4g srpskog genocida nad Hrvatima muslimanima i katolicima, pustilo 6000 zaroblejnih Četnika koji mu potpisali predaju 8.8.95g u Glini i njihovih 220.000 civila koji su ih u tom genocidu 4g podržavali, da svi lepo odu živi i zdravi u kolonama za Srbiju, namesto da budu kolateralne žrtve, namesto da je tu genocidnu stoku pobio ko Tito one 45g... Ali eto treba da se uči iz istorije za budućnost i više NIKADA ne dozvolit nove srpske kolone.

EU

pre 2 godine

Srbi i Turci su jedini narodi na svetu, koji negiraju svoje genocide! Tolika bolasna i ludačka propaganda mržnje od 95g o genocidnim Hrvatima, a eto sada ceo svet zna da su Srbi taj genocidan narod, i da jedini na svetu oni i Turci negiraju svoje genocide, ko da im je to zlo u genima? Znaš kako te Savznici iz WW2 ujedinjeni u NATO paktu izbombardovaše 99g, da zaustave rat i srpske genocidne fašiste, a šta da sada još slušaju kako ti fašisti negiraju svoj genocid i sustavno šire mržnju? Posle propalog genocidnog plana u Memorandumu SANU iz 1986g sada im propada i Memorandum iz 2011g da se sa lažima i medijskom propagandom popravi šteta, eto sa nagiranjem genocida na sebe vuku mržnju celog sveta.

Vera

pre 2 godine

Isus: ...ja vam kažem, sotona je lažac, on je otac svih laži... Dobrica: Laž je u samom biću svakog Srbina, laž je srpaki državni interes. Jasno je od 91g da je ovde jedino Pavelić sa Srbima radio kako treba? Onda su trebali Hrvati lepo da Pavelića stave na Evro jer je jedino on Hrvatsku štitio kako treba i bošnjake zvao poturčeno Hrvatsko cvijeće? Ako sad Srbija i SPC i četnici ovoliko lažu za svoj genocid 90ih o kojem svet sve zna, tu se postavlja logično pitanje, koliko onda lažu o ustaškom genocidu 40ih gde se zna samo ono šta oni kažu, a onda polude na mogućnost prebrojavanja žrtava i forenzičke dnk analize..?

Braća

pre 2 godine

Nama laganja i mitova i teorija sada u 21veku pored jasne i egzaktne analize gena a Evropska analiza je još 2013g uništila sve srpske laži jer je pokazala da Srbi imaju najšareniju kartu gena u Evropi i da su po genima 33% Južnosloveni-Hrvati(plavo) i 13% Severnosloveni(žuto) i zamislite vi to ČAK 20% Grci(svetlocrvena) a to je očito i razlog zašto su Srbi odvojeni pravoslavci sa Vizantijom dok su Hrvati i dalje ostali sa Papom... brilliantmaps.com/the-genetic-map-of-europe/ ..Nego, ko nas to zavadi? Pa, gde je to vekovno srpsko more, na koje Četnici i vizantijsko krivoslavlje ne izbiše, ni 40ih ni 90ih? A za koje ćute čke četničke kukavičke, kojima je Oluja tako maestralno zatvorila usta, da ga ne pominju od 95g... Croatia Karlobag from the air- youtube "Srbin je lud, Srbin je proklet, jednom ga u Jasenovcu ubiješ, on hoće u Oluji opet! Pa traži i treći put, da uzmeš u Žutoj kući nož i bolje da je tup, da mu vadiš organe jer svaki je skup! Ma i da mu kosti zdrobiš i baciš u more, on ti dođe na litije protiv Crne Gore! A i Makedonija je ušla u NATO, ma neko će ga sigurno ubit i za to! Takav se Srbin svima ogadio, jasno je sada, s njim je Pavelić najbolje radio"

Z4

pre 2 godine

Krivousti Franjo je posle Oluje sam jasno rekao na HRT-u, da su granice Jugoslavije bile jasne i nisu se mogle menjati, a i nije bilo nikakve šanse da on potpiše predaju ni centimetra hrvatske zemlje, a da je Plan Z4 bio samo taktička varka, za pregovore i odugovlačenje da se tek stvorena i naoružana hrvatska vojska uvežba i spremi za Oluju. A celo vreme je optuživao Srbe da ga oni neće prihvatiti jer i nisu hteli da ga prihvate jer su hteli da uzmu SVE, a na kraju ostili bez ičega. Da sada ne govorimo o moru i milijardama, šta je bio glavni cilj... Inače Nemci ne kukaju, ne lažu, ne truju svoj narod, ne negiraju svoj genocid, dok Rusi rade paradu u Moskvi. Srbi će uvek kukat, dok Hrvati slave maestralnu Oluju u svom srednjevekovnom, kraljevskom Kninu.

Hrvatski konjušari

pre 2 godine

Cela srpska istorija je laž. Šešelj vas u huškanjima 90ih lagao ali BAŠ ZA SVE! Konjušnica je bila u hrvatskom ĐAKOVU, a ne u Beču i danas je tamo i najstarija je u Evropi, ima 514g a u njoj su Hrvatima bili konjušari mladi Srbi, koji nisu hteli biti ĐOJLENI po muškim haremima u Beogradu, a onda tu Šešelj po tradiciji, samo izokrenuo priču i 1000puta ponavljao Srbima da im postane istina, pored njihovog 500g ropstvo. Nije bilo samo pravilo prve bračne noći, o ovome se ćuti: JESTE LI ČULI ZA ĐOJLENE? Pre gotovo 200 godina Srbija je iz budžeta plaćala mlade gejeve da budu LJUBAVNICI TURCIMA. Srbi služe hrvatima i u Nemačkoj, a ne samo po Jadranskoj obali: NIJE IM PROMAKNULO! Hrvatsku tvrtku razotkrila njemačka inspekcija: Zapošljavali Srbe na crno! Ovo se govori turistima u Dubrovniku, a srpski mediji o tome ćute: STROGI ZAKONI: JESTE LI ZNALI? Dubrovačka Republika pravoslavcima i muslimanima zabranjivala je noćenje unutar zidina i podizanje bogomolja!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17