• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/novost

07.08.2021

14:23

U ponedeljak novi UDAR AMERIKE na Lukašenka?!

Vesti

U ponedeljak novi UDAR AMERIKE na Lukašenka?!

Podeli vest

Sjedinjene Države bi narednog ponedeljka, kada se navršava godinu dana od predsedničkih izbora u Belorusiji, mogle da uvedu toj zemlji nove sankcije, objavio je Si-En-EN, prenosi RIA Novosti

Američka televizija se poziva na izvor u Kongresu, napominjući da nije poznato protiv koga će nove mere biti usmerene. Prema rečima sagovornika televizije, objava o sankcijama planirana je baš 9. avgusta kada su u Belorusiji pred godinu dana održani predsednički izbori.

Podsetimo, predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Centralna izborna komisija saopštila je da je na izborima pobedio Aleksandar Lukašenko. Beloruska opozicija ne priznaje te rezultate i smatra da je pobednica Svetlana Tihanovska. Ni Brisel ne smatra Lukašenka za legitimnog predsednika. Od 9. avgusta u Belorusiji traju protesti protiv izbornih rezultata.

Nakon toga su zapadne zemlje, a posebno članice Evropske unije, uvele sankcije protiv niza beloruskih zvaničnika, koje su optužili za nasilje nad demonstrantima i falsifikovanje rezultata predsedničkih izbora. Evropska unija je tri puta objavljivala sankcione spiskove za Belorusiju: 2. oktobra, 6. novembra i 17. decembra prošle godine. Oni uključuje 88 fizičkih lica i sedam organizacija. Predsednik Aleksandar Lukašenko dodat je na „crnu listu“ u drugom paketu.

Rusija smatra Lukašenka legitimnim predsednikom Belorusije.

Foto: AP/Photo

Svetlana Tihanovska

Krajem jula bivša predsednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska boravila je u Vašingtonu gde ju je primio američki predsednik Džozef Bajden. Ona je tada rekla da se nada da će Amerika uvesti najjače moguće sankcije beloruskim vlastima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija