• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

12.08.2021

17:32

DELOVI jednog od najopsanijeg asteroida biće na Zemlji 2023. godine! NASA došla do novih saznanja /VIDEO/

Vesti

DELOVI jednog od najopsanijeg asteroida biće na Zemlji 2023. godine! NASA došla do novih saznanja /VIDEO/

Podeli vest

Asteroid po imenu Benu, koji predstavlja pretnju po Zemlju, i dalje ima veoma niske šanse da pogodi planetu u sledećem veku, saopštili su naučnici iz NASA

- Ne bi trebalo da budemo zabrinuti previše - rekao je David Farnokija, naučnik u centru NASA u gradu Pasadeni, u Kaliforniji, prenosi AP.


Šanse da Zemlju pogodi asteroid su se povećale - sa 2700/1 na 1.750/1, ali kako naučnici sada imaju mnogo bolji uvid u putanju asteroida, i to zahvaljujući modulu Oziris-Reks, dodao je Farnokija, a preneo Rojters.


- Generalno, mislim da se situacija poboljšala - rekao je Farnokija.

 

Foto: printscreen


Modul se vraća ka Zemlji kada sakupi delova sa velikog asteroida, koji se smatra jednim od dva najopasnija asteroida u Sunčevom sistemu.

 

Delovi asteroida na Zemlji 2023. godine


Delovi sa asteroida će biti na Zemlji 2023. godine, a modul Oziris-Reks stigao je na Benu 2018. godine. Asteroid Benu će imati blizak susret sa Zemljom 2.135 godine, kada će proći na razdaljini koja je manja i to duplo od razdaljine sa Mesecom.

 

Foto: pexels.com


Međutim, ukoliko bi Benu udario u Zemlju, ne bi uništio život na planeti, ali bi stvorio krater koji je 10 do 20 puta veći od samog asteroida, izjavio je Lindli Džonson, stručnjak za planetarnu odbranu u NASA. Razoreno područje bi bilo i 100 puta veće od samog kratera.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija