• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug/sputnjik

13.08.2021

14:20

Talibani na 50 km od Kabula, grad bez struje! Vašington i London evakuišu ambasade, oglasili se Rusi!

AP/Photo

Vesti

Talibani na 50 km od Kabula, grad bez struje! Vašington i London evakuišu ambasade, oglasili se Rusi!

Podeli vest

Pripadnici pokreta Taliban udaljeni su 50 kilometara od Kabula, izjavio je za Sputnjik predsednik italijanske humanitarne organizacije „Pangea“ koja radi u Avganistanu Luka lo Presti. Talibani su prethodno zauzeli Knadahar i sada žestoko napreduju ka avganistanskoj prestonici čiji pad u ruke ekstremista mnogi predviđaju, za nekoliko dana, a po mnogima, u pitanju su čak i sati!

On je rekao da su u Kabulu ostala 22 zaposlena u ovoj organizaciji – Avganistanke koje pomažu „hiljadama lokalnih stanovnika“, uglavnom ženama i deci. Podrška se tiče medicine, mikrokreditiranja i obrazovanja dece.

„Veoma smo zabrinuti, jer se talibani nalaze na 50 kilometara od Kabula. Jutros su presekli kablove za struju, grad je gotovo izolovan“, rekao je Lo Presti, koji se trenutno nalazi u Italiji.

Prema njegovim rečima, radnici nevladinih organizacija nemaju mogućnosti da napune telefone, pa se još ne znaju razmere isključenja. Lo Presti trenutno pokušava da pronađe načine da osigura bezbednost svog osoblja i nađe način kako da nastavi da radi na podršci stanovništvu. Dodao je i da članovi organizacije neće napustiti Avganistan.

Oglasili su se i Rusi. Pitanje evakuacije osoblja ruske ambasadade iz Kabula zbog talibanske ofanzive u Avganistasnu se ne razmatra, rekao je danas specijalni predstavnik Rusije za Avganistan Zamir Kabulov.

"Ne, o tome se ne razmatra", izjavio je Kabulov za Tas s.

U februaru 2003, ruski Vrhovni sud je proglasio talibane terorističkom organizacijom. Kao odgovor na talibansko brzo napredovanje, Pentagon je naveo da će poslati dodatnih 3.000 vojnika u roku od 48 sati, kako bi pomogli u evakuaciji osoblja ambasade SAD. Kako se navodi, i Velika Britanija će poslati pomoć kako bi evakuisala svoje zaposlene u ambasadi u Kabulu. Isto to je najavila i Kanada, koja šalje specijalne trupe u Kabul.

 

 

Poslednjih meseci u zemlji je eskalirao sukob između vladinih snaga i talibana. Pogoršanje situacije počelo je nakon povlačenja američkih trupa iz Avganistana, što je rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo priznanjem neuspeha misije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija