• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.08.2021

08:16

OPASNO! TALIBANI ZAPLENILI AMERIČKI UREĐAJ OD KOJEG SADA SVI STRAHUJU! Nemaju opremu kojom bi mogli da ga pokrenu, ali postoji neko ko će im pomoći...

AP/Tanjug

Vesti

OPASNO! TALIBANI ZAPLENILI AMERIČKI UREĐAJ OD KOJEG SADA SVI STRAHUJU! Nemaju opremu kojom bi mogli da ga pokrenu, ali postoji neko ko će im pomoći...

Podeli vest

Američki zvaničnici su zabrinuti zbog mogućnosti da su talibani zaplenili biometrijski uređaj kojim bi mogli da identifikuju sve ljude koji su pomagali američkoj vojsci u poslednjih 20 godina

Talibani su navodno zaplenili biometrijske uređaje koje koristi američka vojska, a koji bi mogli da pomognu u identifikaciji avganistanskih državljana koji su radili za američku vladu i pomagali koalicionim snagama. To sada izaziva zabrinutost, jer bi talibani te informacije mogli da iskoriste za odmazdu nakon povlačenje američkih i NATO trupa.

Uređaji, poznati kao "HIIDE" (Ručna oprema za otkrivanje identiteta), koji služe za otkrivanje identiteta među agencijama, zaplenjeni su prošle nedelje dok su talibani bili u ofanzivi za preuzimanje Kabula, prestonice Avganistana, kažu izvori za američke medije.

Informacije pohranjene na uređajima uključuju skenirane zenice, otiske prstiju i biografske podatke, prenose mediji.

Iako su najpre služili za skladištenje podataka o talibanima, veruje se da se mogu koristiti za pristup široj, centralizovanoj bazi podataka. Iako talibani nemaju opremu, niti umeće da pokrenu ove uređaje i uđu u sisteme podataka, zapadni mediji spekulišu da će im u tome pomoći pakistanska tajna služba koja ima iskustva sa korišćenjem ovakvih podataka.

- Mislim da niko nije razmišljao o privatnosti podataka, ili o tome šta treba učiniti u slučaju da [HIIDE] sistem dospe u pogrešne ruke - rekao je bivši vojni obaveštajac koji je radio u sektrou za tehnološku zaštitu ljudskih prava.

- Obrađivali smo na hiljade lokalnog stanovništva dnevno, morali smo da ih identifikujemo, tražimo samoubilačke prsluke, oružje, prikupljamo podatke itd. - rekao je američki vojni ugovorac za medije i dodao: "HIIDE" je korišćen kao biometrijski alat za identifikaciju, da pomogne lokalcima koji rade za koaliciju."

Uređaji su odigrali ključnu ulogu u višedecenijskom američkom ratu protiv terorizma, pomažući u identifikaciji Osame bin Ladena tokom racije 2011. godine i upada u njegovu pakistansku bazu. Ali, takođe, bilo je predviđeno da se koristi i za prikupljanje biometrijskih podataka 80% avganistanske populacije, odnosno oko 25 miliona ljudi, prenose su američki mediji.

Više od 300.000 avganistanskih civila povezano je sa američkom vojskom u poslednje dve decenije, prema Međunarodnom komitetu za spasavanje. Kako je povlačenje američke vojske izazvalo haos u Avganistanu, oko 2.000 Avganistanaca je evakuisano u SAD, ali su hiljade drugih ostali zbog, navodno, posebnih imigrantskih viza neophodnih za ulazak u Ameriku.

Talibani sada imaju mogućnost da ih lako identifikuju i da nad njima sprovode "kaznenu politiku".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bhm

pre 2 godine

Jaaaadni Ameri od sve opreme zaboravili onu koja će da kompromituje i osudi na smrt sve njihove saradnike i tako uz pomoc talibana "pobiju sve dokaze"!Stvarno ti Ameri imaju problem sa inteligencijom jer nisu oni toliko bahati nego smatraju da su pametniji id ostatka čovečanstva ili da su svi na nivou plemena iz zaostalih i siromasjih delova planete pa da oni sa svojom inace niskom inteligencijom mogu tako lako da rade sta hoće i da plasirajuvtakve gluposti koje će ljudi da prihvataju....

Mića

pre 2 godine

I eto naravoučenija za sve koji sarađuju sa okupatorom - ne isplati se!

ANA

pre 2 godine

Da, istina... Ali to su ti koji ustvari upravljaju Amerikom iz pozadine, i ispiraju mozak tamosnjem narodu histerijama: "MI smo najbolji/ MI smo lideri svima i u svemu...a vecina njih prosto pada u delirijum, uzivaju i kao hipnotisani, veruju u to. I takvima je onda lako narediti i pustati ih ko pse sa lanca uz naredbu: "Sedaj u avion i bobarduj ostale zemlje, ZA NJIHOVO DOBRO I LJUDSKA PRAVA... Dok ti njihovi stvarni "vladari iz senke", zaista smatraju da su i americki narod -- i svi ostali narodi ove Planete, da su svi neka plemena nizih vrsta od njih samih. Potrebni jedino da slusaju i njima koriste... A toliko se ti "vladari" posebno isticu svojom inteligencijom (bez emocija, stida, morala), da se covek zaista zapita : " Ma odakle li ovi poticu ustvari"???!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija