• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

19.08.2021

09:11

PEKING UPOZOREN, OVO JE AMERIČKA ZAMKA ZA KINU! Iza "neuspeha" Vašingtona u Avganistanu stoji pakleni plan, namamiti Kineze, a onda...

Reauters

Vesti

PEKING UPOZOREN, OVO JE AMERIČKA ZAMKA ZA KINU! Iza "neuspeha" Vašingtona u Avganistanu stoji pakleni plan, namamiti Kineze, a onda...

Podeli vest

SAD su od 2001. godine uložile 83 milijarde dolara u razvoj odbrambenog sektora Avganistana i njihovo povlačenje iz te zemlje trebalo bi da se posmatra kao ozbiljan neuspeh, prenosi libanska televizija „Majadin“

Međutim, autor članka smatra da se možda radi o američkoj zamci za Kinu. Zapadni stručnjaci smatraju da se ono što se dogodilo u zemlji nije povezano sa lošom obukom i naoružanjem, već sa korumipiranim režimom bivšeg predsedika Ašrafa Ganija, navodi televizija.

„Prema mišljenju stručnjaka, razlog za davanje oružja talibanima i odsustvo želje za zaštitom većine avganistanskih gradova je nesposobnost lokalnih zvaničnika, nedostatak efikasnih lidera i preovladavanje ličnih sebičnih interesa“, navodi se u materijalu.

Istovremeno, Kina i Rusija pokazuju veliko interesovanje za Avganistan, tvrdi autor i dodaje da je Pekingu situacija interesantna sa ekonomskog stanovišta, budući da se Avganistan nalazi na važnom delu Puta svile.

Kina namerava da pomogne Avganistanu u razvoju, ali je za nju važno da pokret „Taliban“ ne podržava ujgurske muslimane u Sinđanu, navodi televizija. Što se Rusije tiče, za nju su odnosi sa Avganistanom deo evroazijskog projekta. Kako se navodi, Moskvi ne trebaju Amerikanci u blizini, pa se u tom pogledu interesi Rusije i Kine poklapaju.

Foto: Reauters

Povlačenje vojske SAD iz Avganistana

Problemi za Kinu

Kina je spremna da popuni prazninu koja je nastala nakon povlačenja Amerike, ali bi mogli da je sačekaju problemi, dodaje se u članku.

„Možda je to razlog zašto Sjedinjene Američke Države sada odlaze, i taj potez je neka vrsta zamke, jer bi Kina mogla da zaglibi u afganistanskoj močvari“, zaključio je autor.

Podsetimo, nestabilnost u Avganistanu raste usred obećanja američke administracije da će do 11. septembra završiti sa povlačenjem trupa iz zemlje. Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove.

Talibani su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima. Tokom dana militanti su ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom. Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“.
Kriza u Avganistanu.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija