• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

23.08.2021

09:10

HRVATSKI ISTORIČAR ŽESTOKO ODGOVORIO NA SRAMAN TEST U DŽERUZALEM POSTU! Goldštajn pokopao Goldmanove bezočne laži o broju žrtava u Jasenovcu!

printskrin

Vesti

HRVATSKI ISTORIČAR ŽESTOKO ODGOVORIO NA SRAMAN TEST U DŽERUZALEM POSTU! Goldštajn pokopao Goldmanove bezočne laži o broju žrtava u Jasenovcu!

Podeli vest

Izraelski dnevnik Džeruzalem post objavio je odgovor hrvatskog istoričara Ive Goldštajna na tekst novinara Davida Goldmana, u kojem je on izneo tvrdnju da je broj žrtava ustaškog koncentracionog logora Jasenovac preuveličan i istakao Goldštajnovu ulogu u tome

Goldštajn u odgovoru ističe da je bio šokiran tim kolažom laži, distorzija i izmišljotina, dodajući da nikad nije čuo za Goldmana dok nije pročitao njegov članak, prenosi Index.hr.

Podsećajući koliko su se on i njegov otac Slavko bavili ustaškom Nezavisnom Državom Hrvatskom i Jasenovcem, Goldaštajn ukazuje da su dosledno opisivali zločinački karakter te države i logora u kojem je počinjen genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima, kao i masovni zločini nad Hrvatima antifašistima i drugima.

Goldštajn ističe da hrvatska proustaška desnica već decenijama na različite načine pokušava da porekne istorijsku istinu o holokaustu u Hrvatskoj, a između ostalog tvrdi da je popis žrtava logora Jasenovac zapravo krivotvoren.

Navodi da je tokom prošlih decenija nekoliko kustosa Spomen područja Jasenovac marljivo radilo na tome i da je prikupljeno 83.145 imena žrtava, od čega 48.217 Srba, 16.164 Roma, 13.143 Jevreja i 4.281 Hrvata. Prema njegovoj oceni, te brojeve treba povećati približno 10 do 20 odsto, kako bi se došlo do približnog konačnog ukupnog broja stradalih.

Goldštajn naglašava da Goldman laže kada tvrdi da je u Jasenovcu bilo "manje od 4.500 dokazanih žrtava" i da laže i govoreći da je "više puta dokazano da je popis žrtava falsifikovan".

Foto: Beta

Ivo Goldštajn

On ocenjuje da su iz više razloga besmislene tvrdnje da bi stvarni broj žrtava u Jasenovcu trebalo da bude utvrđen ekshumiranjem tela.

"Između ostalog, već 1964. godine, prilikom iskopavanja nekih grobnica, istraživači su otkrili da su mnogi leševi već ''istrunuli i raspali se'' i da se ''ljudsko tkivo pretvorilo u sapunastu masu žućkasto-narančaste boje''", verovatno kao posledica učestalih poplava Save i Une, navodi Golštajn.

Foto: Informer


On ukazuje da bi danas, posle gotovo 80 godina, bilo znatno manje fizičkih dokaza zločina. Navodi i da su ustaše sistematski spaljivale leševe i da je čak izgrađena i pruga za transport pepela i posmrtnih ostataka do obala Save, gde su bacani u reku.

Goldštajn je u odgovoru dodao da u TV emisiji "Neđeljom u 2", koju je spomenuo Goldman, nije spomenuo Hitlera, već izneo tezu da su leševi takođe uništavani "mašinom za drobljenje kostiju", koju su koristili nacisti.

On je takođe rekao da neće da komentiriše Goldmanovu besmislicu o tome da se "rugao" holokaustu, jer je, kako ističe Goldštajn, "jasno da Goldman i ljudi iza njega skandalozno relativiziraju holokaust u NDH".

Hrvatski istoričar ocenjuje da je Goldmanov članak trebalo da bude melem na ranu hrvatske radikalne desnice, koja je, prema njegovoj oceni, doživela uzastopne izborne poraze u poslednih godinu i po dana.

"Moj članak neće pobediti ovaj krug ljudi. Ali pokazuje, nadam se, da su intelektualno nesposobni i nemoralni", naveo je Goldštajn u odgovoru Goldmanu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Antifa

pre 2 godine

Srbi i Turci su jedini narodi na svetu, koji negiraju svoje genocide!

Joyce

pre 2 godine

Dugo i sistemski je pro ustaška emigracija u Australiji radila, dojila i zadojila Davida Goldmana. Veoma im je stalo, da članke o Jasenovcu piše navodni ''Jevrejin''. Tako, kod neukih, neinformisanih čitalaca, najlakše prolazi ''istina'' iz pera nekog ko pripada narodu nad kojim je izvršen verovatno največi genocid u istoriji čovečanstva u posmatranom periodu. Da bi se taj genocid razlikovao o drugih i bio isključivo istorijski rezervisan za Jevreje, dat mu je naziv Holokaust. Mi Srbi o genocidu nismo ni pisali ni pričali punih 80 godina, osim sporadičnih članaka i nekoliko knjiga. Godine 1975 posetio sam memorijalni centar Jasenovac. Tom prilikom su nam prikazali film o zločinima Ustaša nad nedužnim logorašima. Preko 80% srednješkolaca mog uzrasta, pogotovo devojčice, nisu mogle da odgledaju film do kraja. Predlažem, da ''kazna'' za Davida Goldmana bude gledanje dokumentarnog filma o užasnom stradanju žrtava u Jasenovcu. Svojim člankom, isti nije pljuinuo na istorijske činjenice već i na narod kome i sam pripada ali se zbog para od njega odmetnuo .

Dule

pre 2 godine

Е сад, онај први не ваља јер је у Џ. Посту број убијених Срба смањио 100 пута, а овај лажов Голдштајн је, као, добар јер је смањио само 10 пута! Српски животи за њих и за све западњаке немају вредност.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija