• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.08.2021

23:35

Čudo, mladić iz Irske imao neverovatnu sreću! Delfini mu spasli život!

Vesti

Čudo, mladić iz Irske imao neverovatnu sreću! Delfini mu spasli život!

Podeli vest

Irac Rori Maksorli (24) 12 sati proveo u ledenoj vodi Atlantskog okeana jer ga je odnela struja tokom plivanja. Okružili su ga delfini, koji su mu pomogli da se održi na površini vode i da ga spasioci primete i izbave

Irac Rori Maksorli (24) iz Derija spasen je posle 12 sati provedenih na pučini Atlantskog okeana, a život su mu u ledenoj vodi sačuvali delfini. Maksorli, koji je bez ikakvih priprema hteo da otpliva do osam kilometara udaljenog ostrva, nađen je četiri kilometra od irske obale. Bio je okružen delfinima, koji su mu pomogli da se održi na površini vode.


Mladić je planirao da prepliva od plaže Keslgregori na jugozapadu zemlje do ostrvceta Maklamor rok u zalivu Trali. Na plaži sa koje je krenuo ostavio je stvari i zaplivao. Međutim, ubrzo nakon što je ušao u vodu odnela ga je morska struja, a budući da uopšte nije bio pripremljen za plivanje, ostao je da pluta na pučini.


Šetači na plaži Keslgregori našli su Maksorlijevu odeću i o tome odmah obavestili spasilačku službu. Spasioci su morali da izračunaju niz faktora, uključujući jačinu morskih struja, da bi bar okvirno odredili gde se mladić nalazi. U potragu su krenuli helikopter i brod, a mladića su našli na četiri kilometra od obale, polusmrznutog i okruženog delfinima.

 

Mislio da su ajkule

Video sam crne repove u vodi i nisam bio siguran da li su delfini ili ajkule. Laknulo mi je kad sam shvatio da su delfini
Rori Maksorli


- Video sam crne repove u vodi i nisam bio siguran da li su delfini ili ajkule. Pomislio sam da je trebalo da na Guglu istražim šta sve ima u tim vodama pre nego što sam krenuo da plivam. Ubrzo sam video da su u pitanju delfini, pa mi je laknulo. Znao sam da oni neće da naškode ljudima. Okružili su me i bili su tu sve dok se spasioci nisu pojavili. Plivali su oko mene, čak su mi pomogli da se održavam na površini - ispričao je Maksorli.

Foto: Printscreen Youtube


Mislili da je mrtav


Mladi Irac, međutim, uopšte nije svestan koliko je imao sreće. Spasilac Džeki Marfi kaže da je pravo čudo kako je Maksorli preživeo 12 sati u ledenoj vodi.


- Mladića je prvo uočio helikopter zahvaljujući tome što je oko njega plivalo mnogo delfina. Kad smo prišli brodom, prvo smo mislili da delfini plivaju oko tela foke, međutim, mladić je uspeo da podigne ruku, te smo shvatili da je u pitanju čovek. Silno smo se obradovali što je živ, budući da je u ovo vreme voda već mnogo hladna i retko ko može da preživi 12 sati u njoj - kazao je Marfi.

Humorom prevazišao strah

Rori Maksorli kaže da je spasioce, čim ih je video, u šali pitao da li će morati da plati akciju spasavanja.


- Bio sam uplašen, pa sam humorom pokušao to da prevaziđem. Rekao sam spasiocima: "Ne moram da platim ovo, zar ne? - kazao je Maksorli.


Prema njegovim rečima, Maksorli je bio promrzao, ali je nekim čudom bio pri svesti.

- Srećni smo što je operacija spasavanja bila uspešna. Već smo se bili pomirili s tim da ćemo mladića naći mrtvog - izjavio je Marfi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija