• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

27.08.2021

12:08

POLITIKO OTKRIO SKANDAL, Amerikanci talibanima dali spisak Avganistanca za odstrel, šok je tek usledio kada su o ovome pitali Bajedna!

AP/Tanjug

Vesti

POLITIKO OTKRIO SKANDAL, Amerikanci talibanima dali spisak Avganistanca za odstrel, šok je tek usledio kada su o ovome pitali Bajedna!

Podeli vest

Američki zvaničnici su predali talibanima spisak sa imenima američkih državljana, vlasnika “zelene karte”, i avganistanskih saradnika kako bi im bio odobren ulazak u spoljni deo aerodroma u Kabulu koji je pod kontrolom vojske, piše portal “Politiko”

To je, međutim, izazvalo ogorčenost nekih zakonodavaca i vojnih zvaničnika. Ovakav potez, o kojem je “Politiko” saznao na osnovu izjava trojice američkih zvaničnika i članova Kongresa, imao je za cilj da ubrza evakuaciju desetina hiljada ljudi iz Avganistana, nakon što je izbio haos u glavnom gradu te zemlje prošle nedelje pošto su talibani preuzeli kontrolu nad Avganistanom.

Takav korak je usledio i jer se administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena oslanjala na talibane kada je reč o bezbednosti van aerodroma, navodi “Politiko”.

„U osnovi, samo su sve te Avganistance stavili na spisak za odstrel. To je zastrašujuće i šokantno”, izjavio je jedan vojni zvaničnik.

Upitan da prokomentariše ovu informaciju, Bajden je tokom jučerašnje konferencija za novinare rekao da nije siguran da li postoje takve liste, ali takođe nije porekao da SAD ponekad predaju imena talibanima.

"Bilo je situacija da je naša vojska kontaktirala svoje vojne kolege među talibanima i kada bi, na primer, rekla da stiže autobus sa registarskim brojem “x” u kojem se nalaze ljudi, i koji čini sledeća grupa ljudi. Tada bismo rekli želimo da propustite taj autobus ili tu grupu. Dakle, da, bilo je takvih situacija. Koliko ja znam, u tim slučejavima je većina toga realizovana i oni su propušteni”, izjavio je Bajden.

"Ne mogu vam sa sigurnošću reći da li je zaista postojala lista imena", dodao je on.

Od pada Kabula sredinom avgusta, evakuisano je skoro 100.000 ljudi, od kojih je većina morala proći kroz mnoge talibanske kontrolne punktove.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
marina

pre 2 godine

tako prodju njihovi saveznici na listi za odstrel

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija