• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

29.08.2021

11:10

ŠTA SE DEŠAVA, NEMCI TRAŽE KALJINGRAD NAZAD, ŠTAMPANE SU I KARTE SA RUSKIM GRADOM U SASTAVU NEMAČKE! Rusija na nogama, nebitna provokacija ili najava novog...

Vesti

ŠTA SE DEŠAVA, NEMCI TRAŽE KALJINGRAD NAZAD, ŠTAMPANE SU I KARTE SA RUSKIM GRADOM U SASTAVU NEMAČKE! Rusija na nogama, nebitna provokacija ili najava novog...

Podeli vest

Pred nemačke parlamentarne izbore u pokrajini Meklenburg-Zapadna Pomeranija osvanuli su plakati s kartom Nemačke u predratnim granicama koje obuhvataju i Kalinjingradsku oblast Rusije. Ruski eksperti smatraju da je reč o predizbornoj provokaciji ali i upozoravaju da treba biti spreman na razna „iznenađenja" iz Nemačke

Na spornim plakatima, kopijom predizbornih plakata iz 1949. godine, u nemačke teritorije uključen je Kalinjingrad i čitava Istočna Pruska, čiji je deo danas teritorija Poljske. 

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj negativno reaguje na slučaj, ali i izrazio uverenje da to nema veze sa zvaničnom pozicijom Nemačke. Kako je naglasio, Berlin zvanično ne dovodi u sumnju teritorijalni integritet Rusije.

Nemačka Hrišćansko-demokratska unija se ogradila od agitacije tog tipa, a njen predstavnik Hanes Detman poručuje da stranka nema nikakve veze sa postavljanjem tih plakata, da ih treba ukloniti i da takva kampanja zbunjuje. Jurij Zverev s Baltičkog federalnog univerziteta „Imanuel Kant" kaže da je dobro što je zvanična vlast u Berlinu osudila incident.

- Vrlo je važno da su nemačke vlasti brzo i adekvatno reagovale i otvorile istragu. Koliko shvatam, ogromna većina nemačkog naroda ne podržava ovakve incidente - ističe ruski ekspert za Sputnjik.

(VIDEO) BAJDEN ZADREMAO USRED RAZGOVORA? Američki predsednik brutalno ponizio izraelskog premijera, INTERNET GORI!

On je uveren da su retki Nemci koji bi se usudili da ospore činjenicu da je Kalinjingrad teritorija Rusije i čitav slučaj dovodi u vezu sa predstojećim izborima.

- Ne bih pridavao veći značaj ovom slučaju. Drugo bi bilo da je to organizovala neka od zvaničnih nemačkih partija ili ne dao Bog nemačka država. To bi tada bilo obnova nacizma i međunarodni skandal. A ovako je očigledna provokacija, pritom čak ne ni protiv Rusije nego protiv CDU - navodi Zverev.

Politikolog Mihail Smolin smatra, međutim, da je incident rezultat toga što mlađe generacije Nemaca više ne osećaju krivicu za Drugi svetski rat.

- Čini se da ne shvatamo kako valja šta se tačno zbiva u Nemačkoj. Navikli smo odnekud da postoji neka Alternativa za Nemačku i neke druge, radikalnije grupe, koje su revanšističke. Ali treba razumeti da su u Nemačkoj stasale nove generacije koje ne samo da više nemaju percepciju da su krivi za Drugi svetski rat, nego čak smatraju da je to jako davna istorija i da su se Nemci branili od nekakve sovjetske ofanzive - objašnjava Smolin.

 

 

Treba se spremiti za novu svest u Nemačkoj, za nova nemačka iznenađenja tog tipa. Nestaju generacije, upozorava politikolog, koje su osećale krivicu za nacional-socijalizam a u Nemačkoj se menja raspoloženje.

MOSKVI PUKAO FILM, LONDON NIKAD NIJE POPIO OVAKVU ŠAMARČINU! Ako Britanija ponovo naruši naše teritorijalne vode, ruske snage će...

- Zato u nemačkom društvu jačaju već revanšistička raspoloženja u smislu da je zaista jedan od glavnih centara Nemačke - Pruska rasformirana kao rezultat tog rata, da je veliki deo pripao Poljskoj, a da su Rusi dobili Kalinjingradsku oblast. Otuda i takve želje da se makar vizuelno, informaciono, daju takve karte, da se pokaže da se oni sećaju kako su tamo živeli Nemci i da je to nekakav centralni deo Nemačke koja se zapravo ujedinila u vreme Bizmarka - kaže Smolin.

Plakati, koji su se pojavili u gradu Teterov i nekim drugim gradovima te pokrajine, pozivaju da se glasa za Hrišćansko-demokratsku (CDU) i Hrišćansko socijalnu uniju (CSU), blok partija desnog centra koje čine vladajuću koaliciju u Nemačkoj. Lokalni organi reda kažu da su se istorijski plakat pojavili širom te pokrajine, kao i da su deo kampanje i drugih partija.

Povodom ovog incidenta tužilaštvo grada Rostok pokrenulo je istragu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mito

pre 2 godine

Malo je što su izazvali dva svetska rata, pogazili sopstveni ustav i učestvovali u bombardovanju SRJ, a sada eno pobegli iz Avganistana. Lepo je rekao Čerčil pred smrt: "Probudite me ako se Nemačka ujedini".

Dan D

pre 2 godine

Saveznici iz WW2 više ne znaju gde da krenu na novo iskrcavanje, da li na Krim ili Kalinjingrad?

posmatrac iz daleka

pre 2 godine

Hteli su on i Moskvu i Staljingrad i Petrograd. Nije im dosta Talin i ostale balticke "metropole". Samo sto se ovog puta oni ne pitaju.

Pele

pre 2 godine

Pa istorijski gledano Kaliningrad je do 1945 godine nosio ime Konigsberg i bio glavni grad Prusije.... ipak cela teritorija je bila nemacka odavno, a oni su odatle pobegli pred Crvenom Armijom... pravno gledano nemci imaju puno pravo da traze svoju teritoriju nazad...e sad kakvi su politicki odnosi, to je vec druga prica....

Dragacevac

pre 2 godine

Ma da kako da ne,Prvo kad Nemci platu ostetu Rusima aj da budem fer i pravidan, 100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000Evara eh sada pisi i kazi sta hoces ali prije toga samo cuti i ne mesaj se u politiku nisi ti za to sine

milan lala

pre 2 godine

Varatice im Rusi Kaliningrad kad oni Rusima vrate zive i zdrave 28 miliona ubijenih Ruskih gradjana , i obnovljenu kompletnu infrastrukturu koju su unistili i pljackali u toku 5 godina njihove agresije na Rusiju . . Po svoj prilici reklo bi se da su zeljni reprize Ruske zastave na zgradi Bundestaga i Berlin u rusevinama . Neka samo cacakaju , nekaznjene agresije na Rusku teritoriju bez sopstvenog samounistenja vise nikada nece biti .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija