• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

14.09.2021

20:59

NIKAD VEĆE JEDINSTVO SRBIJE, SRPSKE I SPC! Dodik poručio da 21. vek mora biti VEK UJEDINJENJA! /FOTO, VIDEO/

Tanjug/Rade Prelić

Vesti

NIKAD VEĆE JEDINSTVO SRBIJE, SRPSKE I SPC! Dodik poručio da 21. vek mora biti VEK UJEDINJENJA! /FOTO, VIDEO/

Podeli vest

Nikada nije bilo veće jedinstvo nego danas između Republike Srpske, Srbije i Srpske pravoslavne crkve, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na Svečanoj akademiji u Banjaluci povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

- Uvek smo branili svoju slobodu. Naše pismo je bilo potrebno da sačuvamo svoj identitet. Jedan gorostas za naš narod, a to je SPC, učinila je sve da očuva naš jezik, pismo, govor, krsnu slavu, identitet. Da nije bilo SPC i njene borbe, izgubili bi svoj identitet još za vreme Osmanskog carstva - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da svako sa svojim obavezama, brani i čuva to jedinstvo.

 

- Srpsko jedinstvo podrazumeva naše okupljanje, našu borbu u ekonomiji, a rezultati nisu mali. Izgradnja auto-puta i mnogobrojni zajednički projekti su tu - naveo je Dodik, poručivši:

"Ako je 20. vek bio vek stradanja srpskog naroda, neka 21. bude vek ujedinjenja".

"Zaštita identiteta je naš zajednički interes"

Na akademiji se obratila i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović koja je navela da za Republiku Srpsku, jačanje veza sa Srbijom, kao i unapređenje saradnje ostaju prioritetni zadaci.
Cvijanovićeva je ukazala da kada se danas u Srpskoj govori o jedinstvu, ne misli se na jednoumlje, niti na jednostranačje, već na okupljanje s ciljem zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

- Važan korak u očuvanju našeg identiteta biće usvajanje Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma u skupštinama Srbije i Republike Srpske. Zaštita identiteta je naš zajednički interes i naše neotuđivo pravo koje ostvarujemo bez namere da bilo koga ugrozimo ili oštetimo. Naprotiv, želimo mir, stabilnost i prosperitet, kako našim građanima, tako i svima drugima u regionu - kazala je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da će, bez obzira na besmislene opstrukcije iz Sarajeva, biti nastavljena realizacija strateških projekata, poput izgradnje aerodroma u Trebinju, hidroelektrane Buk Bijela, kao i auto-puta Banjaluka – Beograd, preneo je RTRS.

- I sigurno nikoga nećemo pitati ni u Sarajevu, ni bilo gde u svetu, da li ćemo dostojno da obeležimo mesto najmasovnijeg stradanja našeg naroda u istoriji gradeći svetilište i memorijalni centar u Donjoj Gradini - kazala je Cvijanovićeva.

"Niko nikada neće moći da sruši jedinstvo srpskog naroda"

Ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević, koja kao izaslanik predsednika Srbije prisustvuje Akademiji u Banjaluci, poručila je da je srpski narod jedan i nedeljiv.

- Naša prošlost, sadašnjost i budućnost su isti - istakla je Darija Kisić Tepavčević.

Ona je navela da danas slavimo zajednički praznik i ponosno ističemo svoju srpsku trobojku.

- Slavimo slobodu, onu za koju smo se u prošlosti borili. I niko nikada neće moći da sruši jedinstvo srpskog naroda - kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Prenela je čestitke predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa iskrenim željama da Republika Srpska istraje u svojoj borbi za očuvanje identiteta srpskog naroda u BiH, da se nastavi razvoj infrastrukture i ključnih projekata kao preduslova za ostanak srpskog naroda na tim prostorima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija