• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.09.2021

19:54

DŽO BAJDEN SE OBRAĆA NACIJI! Amerika sa Australijom i Velikom Britanijom SKLOPILA SPORAZUM kako bi se SUPROTSTAVILI USPONU KINE!

AP/Photo

Vesti

DŽO BAJDEN SE OBRAĆA NACIJI! Amerika sa Australijom i Velikom Britanijom SKLOPILA SPORAZUM kako bi se SUPROTSTAVILI USPONU KINE!

Podeli vest

Očekuje se da će danas Džo Bajden najaviti novo savezništvo između Amerike, Velike Britanije i Australije u polju deljenja odbrambene tehnologije kako bi se suprotstavili usponu Kine

Američki predsednik Džo Bajden će u 17 sati po lokalnom vremenu govoriti o "inicijativi nacionalne bezbednosti“, ali Bela kuća nije objavila dodatne detalje.

Radna grupa, poznata pod skraćenicom AUUKUS, omogućiće da se u savezništvu razmenjuju informacije u tehnološkim oblastima kao što su veštačka inteligencija, sajber prostor, podvodni sistemi i sposobnost dalekometnih raketnih udara, navodi Politiko, pozivajući se na zvaničnika Bele kuće i službenika Kongresa.

To je jedna od niza inicijativa osmišljenih da demonstrira globalnu ulogu Vašingtona nakon haotičnog povlačenja iz Avganistana.

Bajden će sledeće nedelje biti domaćin svog prvog ličnog samita lidera četvorki-sastavljenih od Australije, Indije, Japana i Amerike, koji su glavni protivnici protiv rastućeg dosega Kine.

- Sastanak "četvorke" pokazuje prioritet Bajdenove administracije u angažovanju u Indo-Pacifiku, uključujući i nove multilateralne konfiguracije za suočavanje sa izazovima 21. veka - rekla je sekretar za štampu Džen Psaki najavljujući samit 24. septembra 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija