• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/fakti.org

22.09.2021

07:14

MAKRON JE BIO U DRUGOJ SOBI DOK SU SE BAJDEN, DŽONSON I MORISON DOGOVARALI... Isplivali skandalozni detalji iz Kornovola, još tamo su prelomili o AUKUS, a potom pred francuskim liderom ćutali kao zaliveni...

Reuters

Vesti

MAKRON JE BIO U DRUGOJ SOBI DOK SU SE BAJDEN, DŽONSON I MORISON DOGOVARALI... Isplivali skandalozni detalji iz Kornovola, još tamo su prelomili o AUKUS, a potom pred francuskim liderom ćutali kao zaliveni...

Podeli vest

Francuski predsednik Emanuel Makron narednih dana razgovaraće sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i to na Bajdenovu inicijativu, posle uvlačenja Australije u antikineski AUKUS pakt, zbog čega je Fracuskoj propao posao sa gradnjom podmornica za Kanberu, vredan 56 milijardi evra

To će biti njihov prvi kontakt nakon diplomatske krize između dve zemlje nastale čim su Vašington i London uvukli Australiju u svoj antikineski pakt AUKUS, a Kanbera objavila da raskida ugovor potpisan sa francuskim vojnim brodogradilištem Naval Group o gradnji 12 klasičnih udarnih podmornica tipa Barakuda.

Predsednika SAD Džo Bajden sada traži da se telefonom čuje sa Makronom i "izvadi fleke"u američko-francuskim odnosima. Krajnji cilj je da predupredi moguću "francusku pobunu" unutar NATO.

Makron se, sasvim je izvesno, neće zadovoljiti Bajdenovim objašnjenjima. Moguće je da neće pristati ni na minimalni kompromis. Nije se zadovoljio ni objašnjenjem australijskog premijera Skota Morisona da je – zbog promenjene gopolitičke situacije u njegovom delu sveta – odustao od klasičnih podmornica jer želi atomske (koje će graditi u svojim brodogradilištima sa američkim atomskim tehnologijama).

Pojavile su se pretpostavke da će Bajden ponuditi Makronu da Francuzi ipak sagrade deo podmornica za Australiju ili da se generalno uključe u njihovu gradnju, ali da pogon bude – atomski i američki.

Većina komentara povodom ovog zaoštravanja bavi se povlačenjem francuskih ambasadora iz Vašington i Kanbere i izjavom šefa Makronove diplomatije Žan-Iva Driana, da su tri članice novog antikineskog pakta njegovoj zemlji „zabile nož u leđa“. Međutim, čini se da su stvari još gore.

 

 

Britanski Tajms otvoreno piše da su se Bajden, Džonson i Morison o formiranju AUKUS dogovarali još u junu na samitu G7 u Kornvolu. Dok su u susednim kancelarijama – ništa ne sluteći – bili ostali učesnici, među njima i Makron.

Isti list tvrdi da je Morison sa tog samita odleteo u Pariz da Makronu i lično potvrdi privrženost sporazumu o gradnji podmornica. Na tom samitu bili su i ključni lideri Evropske unije koji su najavili da će sredinom septembra predstaviti dugo formulisanu novu strategiju EU u indo-pacifičkom regionu.

Foto: Reuters

Boris Džonson i Emanuel Makron na samitu u Konvolu početkom juna ove godine

Amerikanci, Britanci i Australijanci su informaciju o formiranju AUKUS objavili dan pre nego što je komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel trebalo da predstavi novu strategiju EU.

Volfgang Munhau, direktor analitičke grupe Euroobaveštajne službe, bez diplomatskog uvijanja nazvao je AUKUS „katastrofom za Evropu“. Trojni antikineski pakt je težak udarac i za NATO koji je bio isključen iz dogovaranja kao i Francuska i EU.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
djiki

pre 2 godine

Počelo je i šta onda očekivati od bilo koga kada oni okreću ledja svojim saveznicima, najbolje što dalje od svih tih smradova

srba

pre 2 godine

A sta su ocekivali? Oni su odigrali ulogu za Amerikance, posvadjali se sa Rusijom i Kinom i okrenuli se protiv njih, odigrali su ulogu u Evropi trazeci i ucenjujuci sve zemlje evrope da se okrenu protiv Rusije, podrzali su islamizaciju evrope itd. Sada im vise ne trebaju. Pa Amerika gleda svoje interese, izgleda da samo ovim francuskim budalama nije jasno da Amerika ne postuje ni jedan jedini dogovor, a o medjunarodnom pravu i pravdi i da ne pricamo. Nisu oni protiv Severnog toka zbog "pretnje Rusije" vec da bi se kupovao njihov skuplji gas, zasto bi onda Francuskoj dozvolili da zaradi novac na podmornicama. Ali jos im trebaju u NATO-u radi njihove glupe podrske svim zlocinima koje Amerika i NATO cine, a trebaju im i da bi oni prvi ginuli, kao i ostali iz Evrope u eventualnom sukobu sa Rusijom, a onda bi se Amerika na kraju pojavila kao "spasioc".

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija