• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

27.09.2021

15:50

Zaustavljena istraga velike eksplozije u Bejrutu

Vesti

Zaustavljena istraga velike eksplozije u Bejrutu

Podeli vest

Istraga o katastrofalnoj eksploziji u luci u Bejrutu prošle godine u kojoj je poginulo više od 200 ljudi i u kojoj su uništeni čtavi delovi grada zamrznuta je danas, nakon što je bivši ministar i jedan od osumnjičenih doveo u pitanje neutralnost glavnog istražitelja, izjavio je za Rojters izvor iz suda

U eksploziji 4. avgusta 2020. godine stradalo je više od 200 ljudi, povređeno je na hiljade, a uništeni su čitavi delovi Bejruta.

Eksploziju je izazvala velika količina zapaljivih hemikalija koje su se čuvale u skladištu godinama bez pravih bezbednosnih protokola.

Istraga o eksploziji, jednoj od najvećih zabeleženih ikada, ne računajući nuklearne, nije donela nikakav pomak, što je naljutilo brojne Libance, uključujući i porodice žrtava, koji su besni jer nijedan visoki zvaničnik nije označen kao odgovoran.

Foto: Reuters


Istražitlej Tarek Bitar, inače sudija, postavljen je da vodi istragu nakon što je njegov prethodnik sklonjen iz sličnih razloga u februaru ove godine.

Bitar je jutros obavešten da su bivši ministar unutrašnjih poslova i jedan poslanik u parlamentu podneli prijavu protiv njega, saznaje Rojters iz sudskih izvora.

- Sada će sednice biti otkazane, a istražitelj Bitar će prestati da istražuje dokumenta dok Kasacioni sud ne odluči da li će prihvatiti predmet ili ga odbaciti - dodao je izvor.

Bitar nije odgovorio na upite za komentar, jer mu nije dozvoljeno da govori za medije.

Foto: printscreen Twitter


Kasacioni sud je u februaru odlučio da se sa slučaja skloni prvi istražitelj Fadi Savan, a nakon zahteva dvojice bivših ministara koje je optužio.

Bitar je u julu zatražio da ispita bivšeg premijera Hasana Dijaba i ostale visoke zvaničnike koje je optužio njegov prethodnik za nemar zbog čega je i došlo do eksplozije.

Svi su negirali da su uradili bilo šta pogrešno.

Bitar je 16. septembra izdao nalog za hapšenje bivšeg ministra za javne radove Jusefa Finijanosa, nakon što se on nije pojavio na ispitivanju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija