• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

06.10.2021

23:00

TRKA U SVEMIRU - RUSIJA SNIMA PRVI IGRANI FILM VAN PLANETE ZEMLJE! Glumci i reditelj otišli na svemirsku stanicu!

Andrey Shelepin, Roscosmos Space Agency via AP

Vesti

TRKA U SVEMIRU - RUSIJA SNIMA PRVI IGRANI FILM VAN PLANETE ZEMLJE! Glumci i reditelj otišli na svemirsku stanicu!

Podeli vest

Ekipa ruskog filma "Izazov“ započela je snimanje prvog dela svetske kinematografije, pretekavši tako svoje američke kolege Toma Kruza i Ilona Maska koji su nedavno najavljivali slični poduhvat

U kosmos je 5. oktobra poletela raketa "Sojuz MS-19", koja glumicu Juliju Peresiljd, reditelja Klima Šipenka i kosmonauta Antona Škaplerova prevezla na Međunarodnu svemirsku stanicu kako bi snimili prvi igrani film u kosmosu. Reč je o ruskom ostvarenju "Izazov", prvom filmu u istoriji kinematografije u kojem će profesionalni glumci snimati scene u svemiru. 

Foto: Public


- To je unikatno iskustvo u istoriji kinematografije. Kosmos je neponovljiva sredina, koja će vam omogućiti snimanje jedinstvenih snimaka. Možete snimati film koliko god želite, bilo da je reč o naučnoj fantastici, fantaziji ili svemirskim filmovima u studiju sa zelenim zidovima, a zatim sve obraditi pomoću računarske grafike, ali nemoguće je apsolutno verno preneti emocije i kretanje glumca u uslovima gravitacije - kaže Jelena Serova, probni kosmonaut Naučno-istraživačkog centra "Jurij Gagarin", koja je pomogla filmskoj ekipi da se pripremi za rad u uslovima bez gravitacije.

 

Snimanje filma u odsustvu gravitacije

 

 

Uslovi bestežinskog stanja predstavljaju posebno okruženje koje je neodvojivo od Međunarodne svemirske stanice, na kojoj sada žive i rade posade Rusije i drugih zemalja.

- Reditelj će imati priliku da sve snima u realnim uslovima, u prirodnom okruženju za astronaute, među stvarnim scenografijama. Stoga će i emocije i osećanja koja će glumica doživeti biti posebna i stvarna. To će biti jedinstveno iskustvo u stvaranju filma. Na Zemlji, mi možemo hodati desno, levo, napred, nazad. A u svemiru možemo da se rotiramo na svim površinama, u bilo kom smeru i bilo kom pravcu, možemo da snimimo onoliko snimaka koliko želimo. Stvar je u tome što kosmonauti takođe prolaze foto i video obuku, ovladavaju rediteljskim i glumačkim veštinama - dodaje Serova uz napomenu da "snimateljska" kosmonautska obuka nije toliko profesionalna kao kod onih koji završavaju prestižne umetničke univerzitete.

Foto: Andrey Shelepin, Roscosmos Space Agency via AP

Filmska ekipa je morala da prođe i kroz ozbiljne pripreme za odlazak u svemir. 

- Klim Šipenko i Julija Peresild imaju drugačije zadatke. Da bi ih obavili potrebna im je minimalna obuka – da prouče konstrukciju stanice i broda i sisteme za održavanje života. To je elementarna potreba da bi mogli da žive i borave na stanici, da bi mogli da ispune sopstveni zadatak – da snime epizode našeg budućeg filmskog hita - kaže Serova ističući da je astronautima iskustvo koje su imali u brzoj obuci lekara koji su ranije boravili na svemirskoj stanici pomoglo da "filmadžije" pripreme za let u svemir.

Foto: Andrey Shelepin, Roscosmos Space Agency via AP

Julija Persiljd, glavna glumica


- Kinematografija se uvek kreće napred. Možemo uporediti crno-bele filmove sa filmovima koje sada snimamo. Uzmite „Avatara“: nije jasno gde stvarnost počinje i gde se završava, gde je svet stvaran, a gde je nacrtan. Tehnika se stalno razvija. To omogućava snimanje filmova u svemiru - dodaje Serova.

Foto: Andrey Shelepin, Roscosmos Space Agency via AP

Klim Šipenko, reditelj "Izazova"

Snimanje filma u svemiru ranije su najavili i američki producenti, koji su planirali da za svoj svemirski poduhvat angažuju zvezdu "Nemoguče misije" Toma Kruza, a podršku tom poduhvatu pružio je američki milijarder i vlasnik svemirskog programa "Spejs Eks" Ilon Mask.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija