• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug/Telegraf

09.10.2021

19:52 >> 20:56

KURC PODNEO OSTAVKU! Šalenberg novi kancelar

Reuters

Vesti

KURC PODNEO OSTAVKU! Šalenberg novi kancelar

Podeli vest

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc podneo je ostavku večeras, prenosi nemački Bild

Kurc je u obraćanju naciji uživo rekao da mu je najbitnija domovina.

- Moja domovina mi je bitnija od mene. Sada su potrebni stabilni uslovi. Zato bih želeo da napravim prostor kako bih rešio zastoj. Povlaćim se da bih izbegao haos i da bi se rešila pat situacija u kojoj se nalazi koalicije - rekao je Kurc u obraćanju uživo, dodajući da će ostati šef OVP u parlamentu.

„Nalazimo se u situaciji u kojoj je došlo do zaoštravanja odnosa između dve stranke u vladajućoj koaliciji, a time i do pat situacije, i to u vreme kada se zemlja i dalje suočava sa teškim problemima, jer pandemija nije prošla, ekonomski oporavak je tek počeo, a socijalno-ekološki paket mera je dogovoren, ali još nije usvojen“, objasnio je Kurc u obraćanju građanima.

 

 

Istakao je da bi bilo neodgovorno zemlju uvesti i period haosa i nestabilnosti. Ocenio je da bi, takođe, bilo neodgovorno da se odgovornost za vođenje zemlje prepusti eksperimentu od četiri stranke, koji bi, kako je dodao, zaviso od blagonaklonosti lidera desničarske Slobodarske partije (FPO) Herberta Kikla.

Istakao je da je sada potrebna stabilnost i da se mora obezbediti da ekonomski oporavak osete građani, posebno oni sa malim i srednim primanjima. Vladajući tim OVP, preneo je Kurc, najavio je da želi da napusti Vladu, ako bi njega smenili.

On im je zbog toga zahvalio na lojalnosti i solidarnosti, jer to, kako je naveo, nije uobičajeno u tako velikom timu. Kurc je rekao da je zamolio tim OVP u Vladi da nastavi rad.

Kao lider OVP on je, kako je kazao, predsedniku Austrije predložio Šalenberga, iskusnog diplomatu, koji će imati umeće za vraćanje poverenja u koaliciji za novog kancelara.

 

Foto: Reuters

Aleksandar Šalenberg

„Zemlji je potrebna vlada koja bi bila vođena stabilnom rukom. Ja ću kao lider OVP i šef poslaničkog kluba da se vratim u parlament i naravno raditi na rasvetljavanju svih optužbi“, kazao je Kurc, dodajući da mu taj korak naravno nije jednostavan, ali je njegov pristup uvek bio da politika i političari moraju da rade u korist građana.

Kurc je kazao da su optžbe iz 2016, koje su sada podignute, netačne i da će učiniti sve da ih rasvetli.

„To je nešto sa čim su se mnogi visoki političari u zemlji i inostranstvu suočavali. Sada imamo, međutim, situaciju da se koalicioni partner pozicionirao protiv mene. Mnogi kažu da je to nepravda, a lično bih bio srećan da u našoj zemlji važi pretpostavka nevinosti“, dodao je.

Rekao je da su optužbe pomešane sa SMS porukama koje je napisao u emotivnim trenucima.

„Pojedine poruke ne bih ponovo tako formulisao, ali sam i ja čovek sa emocijama i greškama“, rekao je Kurc, izrazivši zahvalnost partijskim kolegama i građanima što su ga podržali proteklih dana.

Da je austrijski kancelar Sebastijan Kurc pod istragom zbog sumnje na korupciju, saopštili su tužioci 6. oktobra, nakon pretresa nekoliko ministarstava i kancelarija vladajuće Narodne partije Austrije (OVP) na čijem je on čelu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djordje

pre 2 godine

Podneo ostavku ??? znaci li to da ga vise nece primati nasi zvanicnici ???

Kkkk

pre 2 godine

Сад би Палма рекао ,,3000 за господина".

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija