• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

10.10.2021

13:30

OPASNO Iran se pohvalio da je sam proizveo više od 120 kilograma uranijuma obogaćenog za 20 odsto

Vesti

OPASNO Iran se pohvalio da je sam proizveo više od 120 kilograma uranijuma obogaćenog za 20 odsto

Podeli vest

Šef iranske organizacije za atomsku energiju Mohamed Eslami naglasio je da je Iran to sam uradio jer nije ispoštovan nuklearni sporazum od strane drugih zemalja potpisnica

On je u intervjuu državnoj televiziji rekao da su, prema nuklearnom sporazumu koji imaju sa svetskim silama iz 2015. godine, ostale potpisnice trebale da obezbede Iranu uranijum 20 odsto obogaćen, a koji je potreban za njegov istraživački reaktor, prenela je agencija AP.

- Ali to nije isporučeno. Da ga nismo sami proizveli, ovo bi se pretvorilo u jedan od naših problema - poručio je Eslami.

Prema uslovima nuklearnog sporazuma, kako podseća AP, Iranu je bilo zabranjeno obogaćivanje uranijuma iznad granice od 3,67 odsto, izuzev za aktivnosti istraživačkog reaktora.

Foto: AP/Photo


Obogaćeni uranijum iznad 90 odsto može da se koristi u nuklearnom oružju.

U septembru je Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila da su iranske zalihe uranijuma obogaćene do 20 odsto procenjene na 84,3 kilograma, u odnosu na 62,8 kilograma tri meseca ranije.

Naučnici procenjuju, kako se navodi, da je za izradu atomske bombe potrebno najmanje 170 kilograma.

Nuklearni sporazum poznat kao Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, ili JCPOA, obećava Iranu ekonomske podsticaje u zamenu za ograničenja u njegovom nuklearnom programu i ima za cilj da spreči Teheran da razvije nuklearnu bombu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija