• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

19.10.2021

11:35

POJSKA UZDRMALA EU! Lajenova se odmah oglasila, Brisel ima jasnu poruku za Varšavu!

Vesti

POJSKA UZDRMALA EU! Lajenova se odmah oglasila, Brisel ima jasnu poruku za Varšavu!

Podeli vest

Da su ključna načela EU ugrožene potvrđuje predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja je izjavila danas da nedavna presuda poljskog ustavnog suda kojom se osporava prvenstvo zakona Evropske unije, predstavlja pretnju po temeljne vrednosti evropskog bloka

Fon der Lajen je evropskim poslanicima u Strazburu rekla da je duboko zabrinuta zbog te odluke, koja je, kako tvrdi, "direktan izazov po jedinstvo EU" i koja podriva zaštitu nezavisnosti pravosuđa, prenosi agencija AP.

- Ne možemo i nećemo dozvoliti da naše zajedničke vrednosti budu ugrožene. Vladavina prava je lepak koji povezuje našu uniju - izjavila je Lajen.

Foto: Reuters



- Želimo jaku Poljsku u ujedinjenoj Evropi - poručila je Fon der Lajen, dodajući da je ona otvorena za kompromis.

Odnosi između Poljske i EU dotakli su najniži nivo ranije ovog meseca nakon što je poljski sud presudio da poljski zakoni imaju prednost nad zakonima 27-članog bloka, kojem se Poljska pridružila 2004. godine.

To je dovelo do eskalacije dugotrajnih tenzija oko demokratskih standarda između poljskih vlasti i briselskih institucija.

Kraj vladavine prava značio bi i kraj Evrope

Kraj vladavine prava bi značio kraj Evrope, upozorio je danas luksemburški ministar spoljnih poslova Žan Aselborn, samo nekoliko dana uoči razgovora lidera EU o produbljivanju spora oko vladavine prava u Poljskoj.

- Evropa neće preživeti kraj vladavine prava. Evropa će umreti od takvog razvoja scenarija. Evropa je izgrađena na demokratiji, slobodi, poštovanju i vladavini prava - rekao je Aselborn novinarima uoči sastanka sa evropskim ministrima zaduženim za evropska pitanja u Luksemburgu, a prenosi agencija Rojters.

Foto: Public


- Moramo to shvatiti, i to ne samo članice koje poštuju vladavinu prava, već i na mestima na kojima vlada mišljenje da vladavina prava nije toliko važna. Ako osporavate vladavinu prava, to činite s razlogom, a ovaj razlog je zadržavanja moći - poručio je Aselborn.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ringispil

pre 2 godine

Evropska demokratija zasnovana na vladavini prava je isto sto i fasizam samo prepakovana.

Amater

pre 2 godine

PRAVA U EU VAZE SAMO ZA DESETAK CLANICA A OVI OSTALI SE NE PITAJU NISTA...KO TO NEVIDI ONDA JE STVARNO SLEP ILI NECE DA VIDI.SVE JE VISE NEZADOVOLJNIH JER SU BOGATE CLANICE UNISTILE NJIHOVE EKONOMIJE A DOBILI JEFTINIJU RADNU SNAGU,U NEMACKOJ IMA VISE STRANACA NEGO CISTIH NEMACA.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija