• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

26.10.2021

20:06

IMAMO 8 GODINA DA NEŠTO PROMENIMO?! Svet je propustio šansu, temperatura raste za 2,7 stepeni

Vesti

IMAMO 8 GODINA DA NEŠTO PROMENIMO?! Svet je propustio šansu, temperatura raste za 2,7 stepeni

Podeli vest

Svet je propustio priliku da se "vrati bolji" iz pandemije kovida i suočava se sa katastrofalnim porastom temperature od najmanje 2,7 stepeni, upozorava se u najnovijem izveštaju Programa UN za životnu sredinu (Unep) i naglašava da se u narednih 8 godina rešava budućnost čovečanstva

- Klimatske promene nisu više budući problem, to je sadašnji problem. Da bismo imali šansu da ograničimo globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa, imamo osam godina da skoro prepolovimo emisije gasova staklene bašte: osam godina da napravimo planove, uspostavimo politike, primenimo ih i na kraju ostvarimo smanjenje - rekla je Inger Andersen, izvršna direktorka direktora Unep i dodala da "sat glasno otkucava".

Iako je više od 100 zemalja obećalo da će dostići nultu emisiju štetnih gasova do sredine veka, to neće biti dovoljno da se spreči klimatska katastrofa, kaže se u izveštaju UN koji ukazuje na jaz između namera i akcija zemalja po pitanju klime, prenosi Gardijan.

Foto: Printskrin Yuotube/Day's edge production


U izveštaju se navodi da je emisija štetnih gasova prošle godine tokom lokdauna zbog pandemije pala za 5,4 odsto, ali da je samo petina troškova za ekonomski oporavak bila je usmerena na napore da se smanji emisija ugljenika.

 

Sumnja da li je svet uopšte spreman da napravi zaokret

 

Ovaj neuspeh da se svet "vrati bolji", uprkos obećanjima vlada širom sveta budi sumnju u njegovu spremnost da napravi ekonomski zaokret neophodan da se suzbije klimatska kriza, navode Ujedinjene nacije.a

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je da je ovaj izveštaj još "jedan gromoglasan poziv na buđenje".

Foto: Beta


On smatra da izveštaj odražava neuspeh političkih lidera, ali da oni još uvek mogu da naprave prekretnicu ka zelenijoj budućnosti.

- Jaz u emisijama štetnih gasova rezultat je jaza u liderstvu. Ipak, lideri još mogu da naprave prekretnicu u zeleniju budućnost umesto da pređu granicu koja vodi u klimatsku katastrofu - rekao je Gutereš sugerišući da izveštaj nudi i tračak nade.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija