• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

27.10.2021

10:12

USPOSTAVITI FORUM za globalni odgovor na SLEDEĆU PANDEMIJU! Suočavamo se sa surovom realnošću!

Vesti

USPOSTAVITI FORUM za globalni odgovor na SLEDEĆU PANDEMIJU! Suočavamo se sa surovom realnošću!

Podeli vest

Najveće svetske ekonomije treba da uspostave forum za lakšu koordinaciju globalnih aktivnosti radi odgovora na sledeću pandemiju, kao i nov finansijski mehanizam za reagovanje na nove pretnje, saopštili su ministarka finansija SAD Dženet Jelen i indonežanski ministar finansija Šri Muljani Indravati

U pismu kolegama iz G20, koje je Ministarstvo finansija SAD objavilo sinoć, Jelenova i Indravati su istakli da će forum morati da omogući ministrima zdravlja i finansija bolju saradnju i koordinaciju aktivnosti prevencije, otkrivanja, razmenu informacija i svih potrebnih mera za reagovanje, prenosi Rojters.

Ocenili su da je pandemija kovid-19, koja je usmrtila skoro 5,2 miliona ljudi širom sveta, otkrila nedovodljnu spremnosti za brzo reagovanje na nivou država i nedostatak koordinacije među zemljama G20.
Surova realnost



- Mada napredujemo u borbi protiv kovida-19, suočavamo se i sa surovom realnošću: ovo neće biti poslednja pandemija. Ne smemo da propustimo ovu priliku da pokažemo liderstvo i odlučnu posvećenost za dejstvovanje - naveli su Jelenova i Indravati u pismu uoči zajedničkog sastanka ministara zdravlja i finansija G20 u petak.

Nekoliko nezavisnih organizacija, uključujući Nezavisni panel na visokom nivou koji predvode bivši ministar finansija SAD Lorens Samers, generalna direktorka Svetske trgovinske organizacije Ngozi Okondžo-Ivejla i singapurski viši ministar Tarman Šanmugaratnam, takođe su pozvali na uspostavljanje takvog foruma.

Foto: Tanjug/AP

Dženet Jelen



Oni su poručili da će forum podići i osnažiti rad SZO i drugih tehničkih tela, te da bi trebalo da uključi različita mišljenja i viđenja situacije iz celog sveta, kao što je na primer stav Afričke unije.

Dodaju i da bi nov finansijski mehanizam mogao da dopuni resurse multilateralnih razvojnih banaka i obezbedi dovoljno namensko, pouzdano finansiranje kako bi vakcinacija i lečenje išli u korak s novim pretnjama.

Iako su ova dva predloga komplementarna, njihovi vremenski rokovi ne moraju da budu međusobno vezani, navodi se u pismu ministara finansija SAD i Indonezije.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija