• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok.rs

27.10.2021

18:11

LAVROV JASAN, RUSIJA NEĆE TRPETI VOJSKU SAD I NATO U SUSEDSTVU AVGANISTANA! Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan moraju da biraju - Moskva ili Zapad!

Vesti

LAVROV JASAN, RUSIJA NEĆE TRPETI VOJSKU SAD I NATO U SUSEDSTVU AVGANISTANA! Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan moraju da biraju - Moskva ili Zapad!

Podeli vest

Rusija poziva susede Avganistana da spreče vojno prisustvo snaga SAD i NATO na svojoj teritoriji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov

- Pozivamo susedne zemlje Avganistana da na svojoj teritoriji ne dozvole vojno prisustvo snaga SAD i NATO, koje planiraju da se tamo presele nakon što su napustile avganistansku zemlju - rekao je ministar tokom govora na sastanku susednih zemalja Avganistana (Rusija, Kina, Iran, Pakistan, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan), koji se održava danas u Teheranu, prenosi TASS.

Lavrov je rekao da su SAD uvek tretirale Avganistan samo kao instrument za rešavanje svojih geopolitičkih zadataka.

- Uporna želja zapadnjaka da preoblikuju Avganistan po svojim obrascima dovela je do tužnih posledica - unutrašnjeg neprijateljstva i krvoprolića, polarizacije društva, socio-ekonomskog kolapsa i humanitarne katastrofe. To je doprinelo divljanju međunarodnih terorističkih grupa, nezapamćenih u uslovima proizvodnje droge i korupcije - rekao je on.

PANIKA U PARIZU! Železnička stanica evakuisana! OTKAZAN POLAZAK ZA LONDON! /VIDEO/

- Kome je do toga stalo u Sjedinjenim Državama ili drugim zapadnim prestonicama? Avganistan, udaljen hiljadama kilometara, za njih je uvek bio samo zgodno oruđe za sprovođenje sebičnih geopolitičkih zadataka - dodao je Lavrov.

Lavrov je istakao da je danas Avganistan zemlja koja zapravo sve mora da počne od nule, da se gradi od ruševina - u bukvalnom i prenesenom smislu te reči.

IRAN ĆE RAZGOVARATI O NUKLEARNOJ TEHNOLOGIJI Pregovori će biti nastavljeni

- Ovo je prirodni katastrofalni rezultat dvodecenijskog nametanja američko-NATO modela izgradnje države - rekao je ministar.

Početkom avgusta, talibani su pojačali ofanzivu protiv avganistanskih vladinih snaga, ušli u Kabul 15. avgusta i sutradan objavili da je rat završen. Poslednje dve nedelje avgusta sa aerodroma u Kabulu, koji je bio pod zaštitom američke vojske, izvršena je masovna evakuacija zapadnih građana i Avganistanaca koji su sa njima sarađivali. U noći 31. avgusta, američka vojska je napustila aerodrom u Kabulu, okončavši skoro 20-godišnje vojno prisustvo SAD u Avganistanu. Početkom septembra objavljen je sastav privremene vlade Avganistana na čelu sa Mohamedom Hasanom Ahundom, koji je bio ministar spoljnih poslova tokom prve vladavine talibana i koji je pod sankcijama UN od 2001. godine.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija