• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Index.hr

10.11.2021

14:59

AMERIKANCI PRETRNULI, SATELITSKI SNIMCI OTKRILI NA KOJU KARTU IGRA PEKING! Najcrnja noćna mora Vašingtona snimljena u brodogradilištu u Šangaju, pitanje je samo vremena...

AP/Photo

Vesti

AMERIKANCI PRETRNULI, SATELITSKI SNIMCI OTKRILI NA KOJU KARTU IGRA PEKING! Najcrnja noćna mora Vašingtona snimljena u brodogradilištu u Šangaju, pitanje je samo vremena...

Podeli vest

Analiza satelitskih snimaka koju je sproveo CSIS ukazuje na to da bi novi kineski nosač aviona mogao biti porinut već u februaru sledeće godine

Na snimcima iz 23. oktobra se može videti kako se u brodogradilištu Jiangnan u Šangaju bliži kraj gradnji nosača aviona, poznatog kao Model 003, sa novom, naprednom tehnologijom. CSIS navodi kako izgleda da je skoro završena ugradnja spoljnih i unutrašnjih komponenti, uključujući i sistem za lansiranjeaviona, još samo nedostaju neki delovi poput radara i sistema naoružanja.

"Na osnovu dostupnih informacija, procenjujemo da bi Model 003 mogao biti porinut za tri do šest meseci", smatra CSIS, a prenosi CNN.

Nakon završetka, ovo će biti treći kineski nosač aviona i drugi koji je proizveden u toj zemlji. Ipak, za razliku od druga dva nosača, Liaoning i Šandong, stručnjaci smatraju da Model 003 ima napredniju tehnologiju lansiranja aviona, u skladu sa sistemom koji se koristi na američkim nosačima.

Metju Fanejole, viši saradnik u CSIS-u, smatra da je Model 003 biti "prvi moderni nosač aviona kineske vojske".

"Ovo je prilično značajan korak napred. Oni su se stvarno posvetili izgradnji nosača te pomeraju granice svojih mogućnosti", rekao je Fanejole.

 

Kina ima najveću pomorsku silu na svetu, s time da su nosači aviona od velike važnosti za flotu bilo koje velike sile. Ovi masivni brodovi su zapravo mobilna vazdušna baza, koja omogućuje brzo i dugoročno raspoređivanje aviona i oružja. Međutim, iako su dva prva kineska nosača aviona osnažila pomorsku moć te zemlje, Kina još uvek kaska za SAD-om koji ih ima 11.

 

 

Osim toga, i Liaoning i Šandong baziraju se na zastareloj sovetskoj tehnologiji lansirnog sistema. Izgleda da Model 003 ima isti lansirni sistem kao i SAD, rekao je Fanejole, odnosno možda i napredniji zbog korištenja elektromagnetskih lasera.

Uprkos naprednom sistemu lansiranja, Fanejole smatra da kineski nosač aviona ipak zaostaje za onima iz SAD-a, koji imaju više lansirnih jedinica, više prostora i više dizala što omogućuje brže polijetanje aviona.

Nakon porinuća Modela 003, kineske vlasti će morati da sprovedu i testiranja na terenu i ugradnju dodatne opreme pre nego što nosač aviona bude u potpunosti funkcionalan, odnosno pre nego zvanično postane deo kineske flote. Ministarstvo odbrane SAD-a najpre  je procenilo da će Model 003 biti u potpunosti spreman do 2023., ali je sada taj datum pomeren na 2024. godinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Walter

pre 2 godine

Kao što je u tekstu rečeno,Kina ima najviše ratnih brodova na svetu ,ukupno 355 !

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bajdenova bolest kulminirala! Izraelski lobi dovešće Trampa na vlast?
Live TV

Bajdenova bolest kulminirala! Izraelski lobi dovešće Trampa na vlast?

Ceo svet zagledan je u predstojeće izbore u Americi, a naročito na prvu debatu između Trampa i Bajdena. Oba kandidata su zadovoljna i obojica smatraju da su dotukli onog drugog. Šta nam je rekla ova debata? Na ovu temu u "Info danu" govorili su autor knjige "Efekat Tramp" Saša Adamović i ekonomista i stručnjak za investicije Vladimir Đukanović.

30.06.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija