• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

15.11.2021

07:00

(VIDEO) RUSI POMAŽU TURCIMA DA NAPRAVE LOVCA PETE GENERACIJE! Možda bi i Srbija mogla da reaktivira Projekt NA i uz pomoć Moskve napravi sopstvenog superlovca?!

Fotoilustracija/Printskrin

Vesti

(VIDEO) RUSI POMAŽU TURCIMA DA NAPRAVE LOVCA PETE GENERACIJE! Možda bi i Srbija mogla da reaktivira Projekt NA i uz pomoć Moskve napravi sopstvenog superlovca?!

Podeli vest

Zvanična Moskva pregovara sa Ankarom oko učestvovanja u programu razvoja novog turskog lovca pete generacije. Možda bi i Srbija mogla da reaktivira projekt NA i uz pomoć Moskve napravi sopstvenog superlovca

To je za RIA Novosti izjavio Dmitrij Šugajev, direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije, prenose Novosti.

Turska je prethodno izbačena iz programa F-35 zbog nabavke ruskog raketnog PVO sistema S-400, a tekući pregovori o F-16 su pokušaj da se ta letelica zameni.

- Rusija je više puta izražavala spremnost da pomogne Republici Turskoj - rekao je Šugajev.

TAI TF-X će biti stelt dvomotorni lovac koji razvijaju Turkish Aerospace Industries i BAE systems kao podizvođač. Planirano je da avion zameni aparate tipa F-16  koje koristi tursko vazduhoplovstvo.

Izvršni direktor TAI-ja Temel Kotil izjavio je da će TAI TF-X prvi let izvesti do 2025. godine, a očekuje se da će ući u upotrebu 2030-ih.

Da podsetimo, šef Direkcije za odbrambenu industriju Turske Ismail Demir rekao je da bi zvanična Ankara mogla bi da kupi ruske borbene avione poslednje generacije, ako ne dobije od SAD lovce F-16.

Demir je kazao da će Turska ukoliko ne uspe da postigne dogovr sa SAD oko F-16 biti spremna da razmotri kupovinu ruskih SU-35 i SU-57.

- Ako SAD ne odobre ugovor za F-16, nakon situacije sa F-35, Turska neće imati drugi izbor. Pita nje SU-35 i SU-57 može se ponovo pokrenuti bilo kada", kazao je nedavno Demir.

Možda bi i Srbija mogla da na isti način pokuša da revitalizuje projekt NA, superlovca kojeg je razvijala bivša SFRJ.  

Eksperti ističu da Srbija nije u stanju da sama proizvede supersoničnog lovca pete generacije. Objašnjavaju da nemamo ni rssurse, niti kadrova za tako nešto, ali...

Uz malu pomoć Moskve i našu snalažljivost i stručnost ništa nije nemoguće pa ni projekta NA i njegovo unapređivanje.

To bi ne samo pomogli Vojsci Srbije, nego bi pokrenulo čitavu zemlju u svakom smislu, a pre svega u tehnološkom i ekonomskom. 

Podsetimo, novi lovac JNA bio bi bolji od američkog F-16, koji je i danas okosnica ratnih vazduhoplovstava ogromnog broja zemalja! 

SRBIJA JE, UZ RUSIJU, JEDINA OD SVIH PRAVOSLAVNIH DRŽAVA KOJU ZAPAD NIJE SLOMIO! Svi ostali su izdali i predali se... GENERAL REŠETNJIKOV SE NAKLONIO SRBIMA...

Novi avion je bio radni naziv za jugoslovenski program lakog višenamenskog nadzvučnog borbenog aviona. Korišćena je skraćenica NA, koja se istovremeno odnosila na Novi avion i na Nadzvučni avion. 

Prve ideje o pokretanju programa, u SFRJ su nastale, posle poletanja prototipa aviona J-22 Orao, tokom sedamdesetih godina. Program je pokrenut radi održavanja kontinuiteta, opremanja JRV avionima iz vlastitog razvoja i proizvodnje i zapošljavanja kapaciteta jugoslovenske vazduhoplovne industrije, u domenu visoke tehnologije. 

ZAHAROVA IŠAMARALA LONDON I TO BRUTALNO! Napravili ste Islamsku državu, okupirali i opljačkali Irak, izazvali humanitarnu katastrofu... I RUSIJI DRŽITE LEKCIJE! I Srbi bi mogli da dodaju štošta!

Program realicije, za Novi avion, je urađen i razmatran 1986. godine. Svi radovi na tome programu su prekinuti s raspadom SFRJ, krajem osamdesetih godina, prošlog veka. Novi avion bi bio jednomotorna lakša verzija avion Rafal sa određenim specifičnostima. Planirano da je da Novi avion bude zamena za avione MiG-21 u naoružanju JNA. 

Maksimalna brzina bila je 1,88 mahova, taktički radijus  bio mu je 465 kilometara, a bzinu, od 0,8 do 1,4 puta veću od brzine zvuka, postizao je za 113 sekundi, u horizontalnom letu, na visini od 11.000 metara.

Anketa

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nikola

pre 2 godine

Zato gubiti vreme na supersonicnog lovca pete generacije, kad uz nasu snalazljivost, strucnost i skoro minimalnu pomoc Moskve, mozemo razviti nas svemirski program?

JOVAN

pre 2 godine

Nakon Orla i Galeba i njihove modifikacije sve je moguće.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija