• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/S. LJ

17.11.2021

07:00

FRANCUSKA KORISTI MIGRANTE DA SE OSVETI BRITANIJI, A BRISEL VODI HAJKU PROTIV BELORUSIJE! Šta reći, može li licemernije?!

AP/Tanjug

Vesti

FRANCUSKA KORISTI MIGRANTE DA SE OSVETI BRITANIJI, A BRISEL VODI HAJKU PROTIV BELORUSIJE! Šta reći, može li licemernije?!

Podeli vest

Dok traje hajka na Belorusiju zbog migrantske krize na granici sa Poljskom, a vlasti u Minsku se kažnjavaju novim sankcijama Evropske unije zbog navodne „instrumentalizacije migranata u političke svrhe, Brisel upadljivo ćuti na poteze Francuske iz koje ilegalni imigranti u rekordnom broju prelaze u Veliku Britaniju

Naime, u četvrtak je oko 1.000 ljudi čamcima prešlo La Manš kako bi stigli do Velike Britanije, što je novi rekord u migrantskim prelascima ovog kanala u jednom danu. Pet plovila za spašavanje i četiri broda pograničnih snaga ispratili su grupe migranata do grada Dovera, a iz vladajućih krugova u Londonu optužuju Francusku da je izgubila kontrolu nad situacijom.

Prema rečima dopisnika srpskih medija iz Londona Siniše Ljepojevića, problem Britanaca sa migrantima koji dolaze iz Francuske je ozbiljan i traje godinama, ali je bio na potpuno drugačijem nivou dok je ta zemlja bila članica Evropske unije. Međutim, kada je Velika Britanija izašla iz Unije došla su i nova pravila.

- Podsetio bih da su jedan od razloga zašto su Britanci glasali za izlazak iz Evropske unije bili upravo migranti, a da je britanska vlada obećala da će mnogo oštrije da kontroliše priliv ilegalnih migranata. To jedno vreme zaista jeste funkcionisalo, ali se najednom desilo da je priliv migranata povećan. Primera radi, prošle godine je u Britaniju iz Francuske došlo oko 8000 migranata, ali je ove godine došlo oko 24000. Pritom, Velika Britanija pripada Konvenciji o ljudskim pravima i oni imaju neke obaveze prema ljudima koji dolaze do njene obale, odnosno - ne mogu ih vratiti, pa je ovaj problem došao do jednog višeg nivoa od kako Britanija nije članica Unije - objašnjava Ljepojević.

EU vodi hajku na Belorusiju, a ćuti na poteze Francuske

Kako dodaje, mnogi veruju da Francuska, kao najveći protivnik izlaska Britanaca iz EU, migrante koristi kao „oružje osvete" prema Britaniji i oni predstavljaju deo jednog kompleksnog odnosa Londona i Pariza posle izlaska Britanije iz EU.

- Francuska je sada praktično napravila jedan eksteritorijalni prostor blizu granice sa Belgijom gde ilegalni imigranti žive u nekim šatorima i odatle se prebacuju prema Velikoj Britaniji. Ima dosta informacija da taj novi kamp u Francuskoj kontrolišu trgovci ljudima, a gotovo je javna tajna da oni prevoze ljude iz raznih zemalja, poput Poljske, i dovoze ih tu. Znaju se čak i registracije automobila i reč je uglavnom o državljanima Velike Britanije koji trguju ljudima. To je dakle jedan veoma kompleksan problem koji se za dnevno političku upotrebu koristi u tim obračunima sa Francuskom. Naime, Francuska ne odustaje od „kažnjavanja" Britanije, a nedavno smo imali i „hapšenje" britanskog ribarskog broda u francuskoj luci - primećuje Ljepojević.

Foto: Reuters

Prema njegovim rečima, vrlo je teško videti da li tu nešto može da se promeni jer Konvencija o ljudskim pravima britansku policiju sprečava da ilegalne imigrante vrati kada dođu do britanskih voda, a istovremeno ne postoji instrumentarijum da Francuska zadrži te ljude.

(VIDEO) ŠTA SE DEŠAVA?! AMERIČKI DRONOVI PADAJU KAO SNOPLJE: Huti se poigravaju sa bespilotnim letelicama SAD, PENTAGON SUMNJA DA JE U SVE UMEŠANA I...

- Javna je tajna da je tu reč o trgovini ljudima i da Francuska to toleriše, daje im prostor, a francuska policija mnoge čak i dovlači do britanskih teritorijalnih voda. Tako da je to deo jednog opšteg haosa koji vlada među državama Evrope - kategoričan je on.

Ilustracija licemerja

Na pitanje da li se u tom smislu može povući paralela sa dešavanjima na belorusko-poljskoj granici i da li su na delu dvostruki aršini Evropske unije koja, sa jedne strane, toleriše ponašanje Francuske, a kažnjava Belorusiju optužujući je da koristi migrante kao sredstvo političkog pritiska, Ljepojević je jasan:

- Apsolutno. To je još jedna, očigledna ilustracija tog licemerja kojem smo svedoci svakoga dana. Francuska nešto radi, a za to ne da nije kažnjena nego nikome ni u Britaniji ni u drugim zemljama ne pada na pamet da traži bilo kakve sankcije, ali kada je u pitanju Belorusija onda je to „veliki geopolitički problem". Pritom, na belorusko-poljskoj granici ima oko 2000 ljudi, a u tom novom kampu u Francuskoj blizu belgijske granice, gde je praktično eksteritorijalnost koju ne kontroliše francuska vlast, trenutno ima oko 37000 ljudi. Sve je, dakle, postalo politika, a mi smo svedoci jednog neverovatnog licemerja koje neće ništa dobro da donese, ali je još jedna izuzetno očigledna činjenica o stanju savremenog sveta i toga do koje mere to licemerje može da ide."

UČINI DOBRO, POJEDI GO... MOLILI SU PUTINA DA IM NAPUNI SKLADIŠTA GASA, DE SE NE SMRZAVAJU... RUSIJA JE POMOGLA I SADA... Nemci "suspendovali" Severni tok 2!

Iako o Velikoj Britaniji niko, naravno, ne govori o sankcijama Francuskoj, ima ideja, kaže naš sagovornik, da se smanji uvoz sireva ili vina i da se na taj način „kazni" Francuska.

- Međutim, to je jednostavno nemoguće jer vino ne uvozi država već privatne kompanije. To je još jedan od problema savremenog zapada, to što je vlast prešla u privatne kompanija, tako da je situacija takva kakva jeste i uprkos tome što su sami Britanci veoma nezadovoljni, nema nekih promena, a sve ovo je deo opšteg haosa u kome savremeni svet živi već neko vreme - navodi Siniša Ljepojević.

Evropska unija uvela je strože sankcije Belorusiji vezano za migrante, što znači da se njihov obim sada može proširiti i na aviokompanije, turističke agencije i bilo koga ko je umešan u ilegalno dovođenje migranata na granice EU.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija