• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/daily mail

18.11.2021

09:58

KLJUČA SREDOZEMLJE, MINUTI SU U PITANJU! Britanci u paničnoj podvodnoj trci s Rusima, po svaku cenu moraju prvi da pronađu nevidljivi F-35 koji se juče srušio u more...

AP/Photo

Vesti

KLJUČA SREDOZEMLJE, MINUTI SU U PITANJU! Britanci u paničnoj podvodnoj trci s Rusima, po svaku cenu moraju prvi da pronađu nevidljivi F-35 koji se juče srušio u more...

Podeli vest

Podmornice Kraljevske mornarice utrkuju se protiv Rusa da izvuku s dna Sredozemnog mora srušeni avion vredan 100 miliona funti sa strogo poverljivom tehnologijom

Podsetimo, britanski borbeni avion F-35B vredan 100 miliona funti srušio se juče u Sredozemno more tokom rutinskog leta, a pilot se katapultirao. Nesreća se dogodila ubrzo nakon poletanja na "rutinsku vežbu" sa vodećeg nosača aviona britanske mornarice "Kraljica Elizabeta". 

Padom  u međunarodne vode, nesreća je izazvala borbu da se pronađe stelt lovac nove generacije sa morskog dna pre nego što Rusija stigne do njega. Smatra se da je to prvi put da se F35-B srušio u takvom području.

Tehnologija u avionu dizajniranom u SAD, uključujućje strogo poverljive radare i senzore i izuzetno je osetljiva jer omogućava F-35 da nadzvučnim brzinama leti 'nevidljiv' na neprijateljskoj teritoriji. Međutim, verovatno je da Kina već zna sve o avionu zbog špijuniranja.

Avion je lociran u sredu popodne, a na mestu na morskom dnu biće anglo-američki tim za obezbeđenje ronjenja dok letelica ne bude podignuta na površinu. Operacija, obavijena velom tajne, podrazumeva ronioce i minijaturne podmornice.

Kao najnapredniji i najskuplji vojni avion u Velikoj Britaniji, jednosed može da sleti vertikalno i potrebna mu je samo kratka pista za poletanje. To je prvi ovakav lovac koji je Britanija izgubila, a incident je prva nezgoda za flotu F-35B RAF-a i za nosač aviona vredan tri milijarde funti koji je napustio UK pre sedam meseci.

Foto: Reuters

F-35B je najmoćniji britanski lovac, vredan 100 miliona funti

Ovonedeljna nesreća pokreće nova pitanja o F-35B, kojih Britanija trenutno ima 24, a u narednim godinama kupiće 138 borbenih aviona od američkog avio giganta kompanije Lokid Martin. Platiće ih 9,1 milijardu funti, a očekuje se da će 48 biti isporučeno do 2025.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije sinoć je saopštilo da u nesreći nije bilo nikakvih neprijateljskih akcija i da se istraga fokusira na tehničku ili ljudsku grešku.

Pretpostavlja se da je pilot, koji je zadobio lakše povrede, spašen helikopterom. Njegova porodica obaveštena je o nesreći pre nego što su vojni šefovi juče popodne objavili saopštenje o incidentu.

„Pilot je bezbedno vraćen na brod i istraga je počela, tako da bi bilo neprikladno davati dalje komentare u ovom trenutku. Nikakvi drugi brodovi ili avioni nisu bili uključeni.' Eksperti RAF-a i SAD pokrenuli su opsežnu vojnu vazdušnu istragu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Crni

pre 2 godine

kako sad to,pa zar Rusi nemaju hipersupersonicna oružja za koje su zapadnjačka oruzja smesnai od kojih zapadnjaci drhte danju i nocu? Sta ce im neka britanska krntija sa za Ruse prevazidjenom tehnologijom?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!
Politika

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!

Srpska lista saopštila je danas da paljenje automobila radniku opštine Privremenog organa Opštine Leposavić Ivanu Petroviću predstavlja nastavak piromanskih napada na časne Srbe na severu Kosova i Metohije "u režiji poslušnika i miljenika" premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija" na teritoriji opštine Leposavić, koju, kako navode "hoće da pretvore u leglo kriminala svojim nedelima".

18.04.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija